19 Φεβρουαρίου 2012

Η τράπεζα που κυβερνάει τον κόσμο ψάχνει πρόεδρο.Μαντέψτε ποιος είναι πιθανός διάδοχος.

Εκ μέρους της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοινώθηκε επίσημα την Παρασκευή ότι τίθεται «ο στόχος έως την 20η Απριλίου -οπότε ξεκινούν οι εργασίες της εξαμηνιαίας συνέλευσης- να έχει ήδη εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της». Διευκρινίστηκε, συγχρόνως, στην έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι, «η διορία για την έγκαιρη υποβολή υποψηφιοτήτων για το προεδρικό αξίωμα θα λήξει την 23η Μαρτίου»


Πιθανός διάδοχος του Ρόμπερτ Ζέλικ, του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας ο οποίος δήλωσε ότι θα αποσυρθεί με το πέρας της θητείας του, φιγουράρει ο Μπιλ Κλίντον. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να είναι ο καταλληλότερος για να ανανεώσει την Τράπεζα, η οποία έβλεπε τα τελευταία χρόνια τον ρόλο της να συρρικνώνεται, ενώ οι επικεφαλής της δεν ξεχώριζαν για την ακτινοβολία τους.
Ετσι, ανάμεσα στα ονόματα του Λάρι Σάμερς, πρώην επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου και επικεφαλής οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας, και του Τίμοθι Γκάιτνερ, υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, βρίσκεται και αυτό του Μπιλ Κλίντον για τη θέση του Ζέλικ. Η θέση της συζύγου του, Χίλαρι, ως υπουργού Εξωτερικών θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την επιλογή του, όμως η απόφασή της να αποσυρθεί μετά τις φετινές προεδρικές εκλογές, του ανοίγει τον δρόμο.
Ενα ακόμη εμπόδιο θα μπορούσε να είναι η δέσμευση των ΗΠΑ στους κόλπους των G20 να ανοίξει η θέση του επικεφαλής της Τράπεζας σε μη αμερικανούς υποψηφίους. Κατά παράδοση η θέση δίνεται σε αμερικανούς πολίτες, ενώ στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τοποθετείται Ευρωπαίος, όμως αυτήν τη φορά δεν αποκλείεται να υπάρξει και υποψήφιος από μία από τις αναδυόμενες χώρες.
Το κύρος του Μπιλ Κλίντον θεωρείται, πάντως, πλεονέκτημα για τη θέση αυτή. Το μοναδικό ερώτημα για την υποψηφιότητα Κλίντον αφορά, όπως παρατηρεί ο συντάκτης της «Guardian» Ρίτσαρντ Ανταμς, η υγεία του 65χρονου πρώην προέδρου.

από το fimotro



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...