10 Φεβρουαρίου 2012

Καστελόριζο:σημείο ανάφλεξης της μεσογείου;


Το αμερικανό-εβραϊκό λόμπι στο πλευρό της Ελλάδας

Ο προαναφερθείς πιασάρικος τίτλος ανήκει σε ένα άρθρο του διεθνούς αναγνωρισμένου αμερικανού αναλυτή Daniel Pipes που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο περιοδικό National Review και αναφέρεται στο ευαίσθητο ρόλο που διαδραματίζει και θα διαδραματίσει το νησί Καστελόριζο/Μεγίστη στη διαμόρφωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
O Daniel Pipes συγκεκριμένα γράφει ότι «ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνάδελφοί του στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ αποδέχονται τον ελληνικό έλεγχο του Καστελόριζου και τα έξι ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων αλλά όχι όμως και κάτι περισσότερο και σίγουρα όχι τα πλήρη δικαιώματα που απορρέουν από την ΑΟΖ.

Πράγματι στα μάτια τους, ο ελληνικός ισχυρισμός για δημιουργία ΑΟΖ αποτελεί casus belli. Με ένα όμως ουδέτερο Καστελόριζο η Άγκυρα μπορεί να διεκδικήσει μια μεγάλη οικονομική περιοχή της Μεσογείου και να εμποδίσει τησυνεργασία ανάμεσα στους αντιπάλους της . Γι 'αυτό το νησί θα μπορούσε να γίνει ένα σημείο ανάφλεξης» .(http://www.nationalreview.com/articles/290295/kastelorizo-mediterranean-flashpoint-daniel-pipes)
Ερμηνεία
Το γεγονός ότι ο Pipes αναφέρεται στο Καστελόριζο/Μεγίστη για τους γνώστες της διεθνούς διπλωματίας σημαίνει πάρα πολλά και παραπέμπει στο ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει τη στήριξη του πανίσχυρου αμερικανο-εβραϊκού λόμπι. Ο Daniel Pipes δεν είναι τυχαίος, έχει διασυνδέσεις με τους ιθύνοντες νους της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής και το βιογραφικό του είναι αποκαλυπτικό για όσους μπορούν να το ερμηνεύσουν. Ο Pipes είναι πρόεδρος του Middle East Forum and Taube και διακεκριμένος ερευνητής του Τhe Hoover Institution του Stanford University. Τα άρθρα του δημοσιεύονται στο περιοδικό National Review και στις εφημερίδες Jerusalem Postand Yisrael ha-Yom (Israel), Al-Akhbar (Iraq), Die Welt (Germany), La Razón (Spain),Liberal (Italy), National Post (Canada), the Australian.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο συντελούνται με ταχυτάτους ρυθμούς χάρις στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και τη συμμαχία Κύπρου – Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχει σύμφωνα με το National Interestπρογραμματίσει να επισκεφτεί την Κύπρο μέσα στο Φεβρουάριο και η Λευκωσία μελετά το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών στο έδαφός της.
Η Ελλάδα έχει μια και μοναδική ευκαιρία να προωθήσει τα νόμιμα συμφέροντα της έναντι της Τουρκίας εκμεταλλευομένη τη ρήξη της Άγκυρας με το Τελ Αβιβ. Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να κηρύξει μονομερώς ΑΟΖ και να δείξει στην επιθετική Τουρκία ότι παρά την οικονομική κρίση που τη μαστίζει σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθεί πολιτικές που θα επιβουλεύονται την εδαφική κυριαρχία της. Όμως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα: πως ένας «επαγγελματίας σκακιστής» το Ισραήλ μπορεί να συνεργαστεί με ένα «ερασιτέχνη σκακιστή» την Ελλάδα. Η χώρα μας παρουσιάζει ένα σοβαρό έλλειμμα ηγεσίας, με λίγους, δοσίλογους και αναξιόπιστους πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι δεν προτείνουν λύσεις και έχουν αποδείξει και αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα ελληνικά κεκτημένα δικαιώματα είτε σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, είτε σε επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.


από το press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...