18 Φεβρουαρίου 2012

Όλα σε ένα...νοικοκυρεμένα!

Με τη λογική «όλα σε ένα» σκοπεύει η κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή τα δρακόντεια μέτρα του νέου Μνημονίου. Αντί για σωρεία εφαρμοστικών νόμων και υπουργικών αποφάσεων, προσανατολίζεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο όπου θα συμπεριλάβει όλες τις περικοπές δαπανών του 2012 (ύψους 3,3 δισ. ευρώ), τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της χρονιάς, αλλά και τις διατάξεις που αφορούν τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις και την ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα.

Παρόλα αυτά οι δανειστές ετοιμάζουν και πιο αυστηρή της εφαρμογής των δεσμεύσεων από τη χώρα μας: εκτός από τον «κλειστό» λογαριασμό, οι δανειστές θέλουν να δίνουν τα χρήματα στη χώρα μας «με το σταγονόμετρο», με βάση μηνιαίες εκθέσεις προόδου, ενώ επιφυλάσσουν ενδεχομένως...
και ειδικό ρόλο «τοποτηρητή» στην ομάδα Ράιχενμπαχ.
Περικοπές παντού

Στο «πακέτο» των μέτρων και διατάξεων που θα κατατεθούν στη Βουλή, περιλαμβάνονται και τα «άγνωστα» (εν πολλοίς) μέτρα των 325 εκατ. ευρώ (διαβάστε εδώ σχετικά) τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα εξοικονομηθούν ως εξής:

-τα 100 εκατ. από αμυντικές δαπάνες, 

-άλλα 50 εκατ. ευρώ από δαπάνες Υγείας, 

-100 εκατ. ευρώ από τις περικοπές 10 -12 % στα ειδικά μισθολόγια που θα γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο 

- Τα υπόλοιπα 75 εκατ. από επιπλέον μείωση σε κυρίες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και το «κλάδεμα» των κοινωνικών επιδομάτων.

  
Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2012 θα περιλαμβάνει και τις εξής περικοπές:

-1,076 δισ. ευρώ από φαρμακευτική δαπάνη.

-50 εκατ. ευρώ από υπερωρίες γιατρών.

-300 εκατ. ευρώ από αμυντικές δαπάνες.

-30 εκατ. ευρώ από κατάργηση 550 θέσεων αντιδημάρχων και των εργαζομένων που υπάγονταν σε αυτούς.

- 270 εκατ. από καταναλωτικές και εκλογικές δαπάνες, εκλογικά επιδόματα κλπ.

-190 εκατ. από περικοπές επιδομάτων απομακρυσμένων περιοχών και επιχορηγήσεων από διάφορα υπουργεία.

- 400 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

- 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 15% των συντάξεων σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, τράπεζες κλπ., με τις μειώσεις να είναι 20% για το ποσό των συντάξεων από 1.200 ευρώ και πάνω. 

-50 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 7% των συντάξεων του ΝΑΤ.

  
Το πολυνομοσχέδιο προωθείται με στόχο να ψηφιστεί πριν τις 27 Φεβρουαρίου, έως δηλαδή την κρίσιμη ψηφοφορία στη γερμανική βουλή. Η ψήφισή του αποτελεί προαπαιτούμενο για την ενεργοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης.
  
Τοποτηρητές αντί Επιτρόπου;

Η νέα δανειακή σύμβαση ανοίγει το δρόμο όμως και για αυστηρότερη επιτήρηση της χώρας μας από την Τρόικα. Εκτός από την δημιουργία ενός «κλειστού» λογαριασμού για την εκταμίευση των χρημάτων του ελληνικού δανείου, για να τελεί υπό την άμεση εποπτεία της Τρόικα, στο οικονομικό επιτελείο διαβλέπουν και το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί μόνιμη αντιπροσωπεία της Ε.Ε. και της ΕΚΤ στην Αθήνα –στα πρότυπα του ΔΝΤ που έχει ήδη εγκαταστήσει μόνιμο κλιμάκιο υπό τον Μπομπ Τράα. 

Στα σχέδια αυτά (διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ που ανάρτησε χτες το protothema.gr) περιλαμβάνεται και η ανάθεση στην ομάδα Ράιχενμπαχ της μηνιαίας εξέτασης προόδου της χώρας μας. Όποια λύση και αν επιλεγεί, ο «τοποτηρητής» που θα προκύψει θα γνωμοδοτεί για το εάν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ώστε να προχωρά τμηματικά και η εκταμίευση των επόμενων δόσεων των δανείων.

από το protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...