27 Ιανουαρίου 2012

Έρχεται ο Superforos και τα "σκοτώνει" όλα!

Το σχέδιο για ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία όπως το προβάλλει προς τα έξω το υπουργείο Οικονομικών, κρύβει ένα «σούπερ-φόρο» στα ακίνητα. Έναν φόρο τον οποίο θα πληρώνουν όλοι οι Έλληνες –ακόμη και αυτοί που έχουν αγροτεμάχια εκτός σχεδίου-όχι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, αλλά με εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ο σούπερ- φόρος θα στηριχτεί στη λογική του ΕΤΑΚ ενός φόρου που για πρώτη φορά εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, ο φορολογούμενος θα πληρώνει με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας του και όχι για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το χαράτσι της ΔΕΗ.



Η κλίμακα θα προβλέπει ένα πολύ μικρό αφορολόγητο –της τάξεως των 50.000-100.000 ευρώ-προκειμένου να απαλλάσσεται ουσιαστικά μόνο η πρώτη κατοικία ή ένα τμήμα της πρώτης κατοικίας για όσους διαμένουν σε σπίτια μεγαλύτερης αξίας. Από αυτό το ύψος και πάνω, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστές οι οποίοι θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.

Έτσι, όποιος έχει ακίνητα συνολικής αξίας 100-150.000 ευρώ θα πληρώνει με συντελεστές της τάξεως του 0,2%-0,3% ενώ οι έχοντες πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πληρώνουν με συντελεστές που θα εκτοξεύονται ακόμη και στο 2%.

Ο σούπερ-φόρος, όμως, θα πρέπει να αποδίδει κάθε χρόνο έσοδα ίσα ή και περισσότερα από αυτά που φέρνουν σήμερα:

• Το χαράτσι της ΔΕΗ (περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός)

• Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που πλέον επιβάλλεται στους έχοντες περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
Πως θα συμβούν όλα αυτά;

1. Πρώτον με το μαγείρεμα των φορολογικών συντελεστών που θα προβλέπει η φορολογική κλίμακα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Το μαγείρεμα θα αναλάβει η ΓΓΠΣ μόλις αποκτήσει πλήρη εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση των Ελλήνων μέσα από την επεξεργασία του Ε9.

2. Δεύτερον με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αυτή θα επιτευχθεί με την ένταξη στον φόρο και των εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων τα οποία σήμερα απαλλάσσονται κάθε φορολογικής επιβάρυνσης

3. Τρίτον με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το σχέδιο του σούπερ-φόρου προβλέπει ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν θα καθορίζονται πλέον διοικητικά από το υπουργείο Οικονομικών αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία θα έχει καθήκον να προσαρμόσει τις τιμές στα δεδομένα της αγοράς και να τις αναθεωρεί ανά έτος ή διετία. Αυτό αποτελεί και πρόταση του ΔΝΤ και αναμένεται να προχωρήσει.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο του σούπερ-φόρου, έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα:

1. Απαλλάσσεται η ΔΕΗ από την υποχρέωση είσπραξης φόρου. Το χαράτσι, είναι βέβαιο –και στην Καραγιώργη Σερβίας το γνωρίζουν αυτό- ότι θα καταπέσει στα δικαστήρια καθώς παραβιάζει βασικές αρχές του Συντάγματος (δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών κλπ).

2. Έχει λιγότερη γραφειοκρατία. Δεν θα χρειάζεται πολίτες από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να συρρέουν στις εφορίες και στους δήμους και να παρακαλέσουν είτε για τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους είτε για την εξαίρεσή τους από τον φόρο. Η ευνοϊκή αντιμετώπιση όσων έχουν ανάγκη, θα γίνεται με το αφορολόγητο. Για παράδειγμα, ο πολύτεκνος θα έχει υψηλότερο αφορολόγητο από τον εργένη ενώ ευνοϊκότερη αντιμετώπιση θα έχουν και τα άτομα με αναπηρία καθώς και οι άνεργοι.

Για να λειτουργήσει αυτός ο φόρος, πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις επί των οποίων όμως έχουν ήδη γίνει κινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών:

• Να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Ήδη, ύστερα από χορηγία της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η ενημέρωση της βάσης δεδομένων με την περιουσιακή εικόνα του κάθε Έλληνα για τα έτη 2009 και 2010. Για το 2011, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένει να λήξει η προθεσμία υποβολής του Ε9. Οι πολίτες θα αντιληφθούν πότε θα έχει ολοκληρωθεί το έργο καθώς θα κληθούν να πληρώσουν το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΜΑΠ του 2010 και τον ΦΜΑΠ του 2012

• Να εξασφαλιστεί η σωστή τήρηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από εδώ και στο εξής. Αυτό το έργο αναμένεται να ανατεθεί στους συμβολαιογράφους οι οποίοι όταν θα κάνουν μια μεταβίβαση (αγορά, πώληση, γονική παροχή, δωρεά κληρονομιά) θα καλούνται ταυτόχρονα να ενημερώσουν το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο τόσο γι’ αυτόν που μεταβιβάζει όσον και γι’ αυτόν που αποκτά το ακίνητο.


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...