28 Ιανουαρίου 2012

Κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα του Σαββάτου

Με τις πιέσεις της τρόικας να έχουν γίνει αφόρητες, οι πολιτικοί αρχηγοί συνεδριάζουν το απόγευμα του Σαββάτου υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Την ίδια στιγμή, την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το PSI εξέφρασαν τόσο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στόχος της κρίσιμης σύσκεψης είναι να επιτευχθεί η δέσμευση των πολιτικών αρχηγών πάνω στο νέο δανειακό πρόγραμμα και κυρίως στα όσα θέτουν ως προαπαιτούμενα οι δανειστές για να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Όπως είναι γνωστό η Τρόικα ξεκαθάρισε και κατά τη διάρκεια των σημερινών της διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση πως θέλει PSI, νέο δάνειο και νέα μέτρα σε ένα «πακέτο».Ένα πακέτο που θα φέρει τις υπογραφές των πολιτικών αρχηγών που συμπράττουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει τη δέσμευση των αρχηγών ώστε να την μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Οι διεργασίες θα συνεχισθούν και το πρωί της Κυριακής όταν και ορίσθηκε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόοδος για το PSI – Νέες διαπραγματεύσεις το Σάββατο

«Μεγάλη πρόοδος» σημειώθηκε στη συνάντηση της κυβέρνησης με τον εκπρόσωπο του τραπεζιτών Τσαρλς Νταλάρα για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI), σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως διευκρίνισαν οι πηγές, μετά τη συνάντηση του κ. Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η πρόοδος αφορά τεχνικά, νομικά αλλά και σε άλλα ζητήματα, ενώ οι συνομιλίες με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) θα συνεχιστούν και το Σάββατο.

Παπαδήμος: Εντός των ημερών η συμφωνία για το PSI

Για επίτευξη συμφωνίας για το PSI εντός των επόμενων ημερών έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στο Reuters, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα σύμβαση το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και τις τελευταίες ημέρες, ειδικότερα. Καταβάλλουμε προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατόν. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, λίγο πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βενιζέλος: Δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με την τρόικα, τόνισε ότι «είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI».

Συνέδεσε, όμως, τη συμφωνία για το PSI με αυτή για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, λέγοντας ότι για το νέο πρόγραμμα «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα».

Χαρακτηρίζοντας δε τη διαπραγμάτευση που γίνεται «πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτή», ο υπουργός επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μετά τη συμφωνία, μετά τις υπογραφές, μετά την ψήφο του Κοινοβουλίου. Και όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, γιατί η δημόσια αναγγελία για το PSI πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Βενιζέλο, «υπάρχει, βέβαια, ένας σκληρός συσχετισμός δυνάμεων. Υπάρχουν συγκεκριμένες αντιλήψεις που κυριαρχούν και στην Ευρώπη και διεθνώς. Και όταν κάποιος δανείζεται, όταν κάποιος ζητά και οι άλλοι είναι αυτοί που δανείζουν και του δίνουν, βρίσκεται, βεβαίως, σε δύσκολη θέση. Αλλά, πρέπει όλα να τα κάνουμε με αξιοπρέπεια και με υπερηφάνεια γιατί το πρώτο που βρίσκουμε απέναντί μας ως αντίπαλο είναι η κακή εικόνα για τη χώρα, τα αρνητικά στερεότυπα που δυστυχώς έχουμε καλλιεργήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και μόνοι μας. Αυτό πρέπει να σπάσει. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την υπερηφάνεια του έθνους και θα το πετύχουμε».


newpost.gr/protothema.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...