5 Ιανουαρίου 2012

Ο διευθυντής που έπαιρνε μίζες με κούριερ!


του Παναγιώτη Σουρέλη
Οι κούριερ που πήγαιναν στο γραφείο πρώην Γενικού Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δεν μετέφεραν μόνο την αλληλογραφία του και φακέλους προς υπογραφή, αλλά και τις μίζες!
Όταν μία γραμματέας άνοιξε έναν από τους φακέλους με αιτήματα για εγκρίσεις τύπου Μηχανήματα Έργου, παρά τη ρητή εντολή που είχε δώσει να του παραδίδονται κλειστοί, βρήκε χαρτονομίσματα συνολικού ποσού 1.000 ευρώ. Έπειτα από έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή στο πόθεν έσχες του Διευθυντή Σ.Μ. του Υπουργείου, βρέθηκε περίπου 1 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν δικαιολογείται από τις αμοιβές του.



Αδικαιολόγητος πλουτισμός

Το newsbomb αποκαλύπτει την Έκθεση Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης του υψηλόβαθμου κρατικού λειτουργού Σ.Μ. Σύμφωνα με αυτήν, εντοπίστηκε ποσό ύψους 959.693,34 ευρώ, το οποίο δεν αιτιολογείται, ενώ διατηρούνται επιφυλάξεις για ποσά συνολικού ύψους 335.744,49 ευρώ. Ειδικότερα, από το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών την περίοδο 2000-2009 εντοπίστηκε 1.475.891,95 ευρώ. Από το ποσό αυτό, καταθέσεις ύψους 785.399,91 ευρώ δεν δικαιολογούνται, καθώς «οι ισχυρισμοί του υπαλλήλου δεν θεωρούνται επαρκείς και κατά συνέπεια η προέλευσή τους κρίνεται ως μη αιτιολογημένη». Από το ποσό αυτό αφαιρείται ποσό 46.867,79 ευρώ, που δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί, αλλά από τα προσκομισθέντα στοιχεία προκύπτει ότι είναι αμοιβές του υπαλλήλου από επιτροπές, συμβούλια και υπερωρίες. Ακόμη, εντοπίσθηκαν καταθέσεις ποσού ύψους 335.744,49 ευρώ, για τις οποίες «δεν κατατέθηκαν επαρκή στοιχεία και ως εκ τούτου διατηρείται επιφύλαξή ως προς την προέλευσή τους». Επίσης, από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές «προέκυψαν πλεονάζουσες καταθέσεις, κατόπιν συμψηφισμού με τις αναλήψεις, χρηματικών ποσών ύψους 133.120,13 ευρώ. Οι ισχυρισμοί του υπαλλήλου δεν θεωρούνται επαρκείς και η προέλευσή τους κρίνεται ως μη αιτιολογημένη». Επιπροσθέτως, από τα υποβληθέντα με τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος του Οικονομικού έτους 2001 παραστατικά, «εντοπίστηκε ποσό 88.041,09 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε για αγορά μετοχών και το οποίο δεν αιτιολογήθηκε».

Στη κατοχή του Σ.Μ. εντοπίστηκε και σημαντική ακίνητη και κινητή περιουσία. Από το διαμέρισμα που νοίκιαζε στα Κάτω Πατήσια βρέθηκε σε λίγα χρόνια ιδιοκτήτης πολυτελούς μεζονέτας στη Βούλα, ενώ από το αυτοκίνητο των 1.200 κ.ε. έφτασε να οδηγεί ο ίδιος Jaguar αξίας 73.000 ευρώ και Mercedes 33.000 ευρώ η σύζυγός του. Ακόμη, αγόρασε χιλιάδες στρέμματα αγροτεμαχίων στο Μαρκόπουλο, τον Ωροπό και την Εύβοια.

Ο Σ.Μ. κατηγορείται, ότι υπέγραψε εκατοντάδες εγκρίσεις τύπου μηχανημάτων έργων, οι οποίες είχαν στηριχθεί σε πλαστές τεχνικές εκθέσεις. Με τον τρόπο αυτό ζημίωνε το ελληνικό Δημόσιο από 120.000 έως 135.000 ευρώ ετησίως. Μάλιστα, πολλούς από τους φακέλους τους έφερνε ο ίδιος ανά δεκάδες, τους οποίους παρέδιδε στη Γραμματεία, χρεωμένους αναρμοδίως από τον ίδιο σε συγκεκριμένους εισηγητές, προκειμένου να πρωτοκολληθούν ως εισερχόμενα. Οι περισσότεροι αφορούσαν συγκεκριμένο υπάλληλο Τεχνικών Υπηρεσιών της πρώην Ν.Α. Κιλκίς, αλλά και διεκπεραιωτή από την Αχαΐα.

Ακόμα πληρώνεται

Σήμερα ο πρώην προϊστάμενος Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σ.Μ. έχει τεθεί σε αργία και – σύμφωνα με το νόμο – λαμβάνει το μισό μισθό, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου έχει προσφύγει ο ίδιος, κατόπιν της απόλυσής του για την υπόθεση με τα μηχανήματα έργου.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...