5 Ιανουαρίου 2012

«Μαχαίρι» σε 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα υπό την απειλή της χρεοκοπίας!

Άντε,ότι προλάβετε...
Ισοπεδώστε τα όλα τώρα γιατί ο χρόνος σας "τελειώνει"...
Μπορεί να μην μπορέσουμε ποτέ να τα πάρουμε πίσω αλλά τουλάχιστον θα μείνετε στην ιστορία ως οι μεγαλύτεροι κλέφτες & προδότες του Ελληνικού λαού.

Διαψεύδοντας παλαιότερες δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης για το τι απαιτεί και τι θέτει στο τραπέζι η τρόικα, ο Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη διάρκεια των χθεσινών του συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, ξεκαθάρισε ότι για την τρόικα παραμένουν ανοιχτά τα εξής μέτωπα: Κατώτατος μισθός, 13ος και 14ος μισθός και μισθολογικές ωριμάνσεις. Ο πρωθυπουργός φέρεται να προειδοποίησε τους κοινωνικούς εταίρους και να έθεσε το δίλημμα: ή μειώνουμε τους μισθούς ή πάμε για χρεοκοπία.

Προειδοποίηση στην οποία αναφέρονται σήμερα τόσο η ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου BBC όσο και η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος έκανε αυτήν την δήλωση τονίζοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την χώρα, η οποία χρειάζεται να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.

Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, περιέγραψε τις σκληρές απαιτήσεις της τρόικας για τον ιδιωτικό τομέα, δείχνοντας μάλιστα και την επιστολή των δανειστών προς το υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Παπαδήμος περιέγραψε την κρισιμότητα της κατάστασης, λέγοντας:
«Στα μέσα Ιανουαρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση με την τρόικα, που θα εστιαστεί στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-2015. Από αυτήν εξαρτάται όχι μόνο η εφαρμογή της συμφωνίας μείωσης του χρέους, αλλά εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Χωρίς την συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας».

Και πρόσθεσε: «Μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι και ο ελάχιστος μισθός, είναι ο 13ος - 14ος μισθός, είναι οι αυτόματες ωριμάνσεις, που συνιστούν ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και τις άλλες συνθήκες της οικονομίας, που οδηγούν σε σωρευτική διάβρωση της ανταγωνιστικότητας. Είναι επίσης διάφορες κανονιστικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα. Εάν δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, εάν δεν κερδίσουμε τις εντυπώσεις, η αξιολόγηση των εταίρων και της τρόικα δεν θα είναι θετική». Από την πλευρά της η τρόικα η οποία καταφθάνει στην Αθήνα στα με΄σα Ιανουαρίου έχει ήδη δείξει τις προθέσεις της: Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 100 τουλάχιστον ευρώ, αλλά και κατάργηση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας.

Ταυτόχρονα μειώνονται και οι εισφορές τόσο των εργοδοτών, όσο και των εργαζόμενων, ωστόσο το κέρδος για τους εργαζόμενους αναμένεται να είναι βραχυπρόθεσμα μικρό, ενώ μακροπρόθεσμα χάνουν καθώς οδηγεί αυτόματα σε μείωση της μελλοντικής σύνταξής τους, αν όχι και σε ταυτόχρονη αύξηση των ορίων ηλικίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο παρουσιάστηκε ανυποχώρητος και υποστήριξε ότι η Συνομοσπονδία δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας που περιλαμβάνει και το μισθό ασφαλείας του φτωχού εργάτη. Ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται καμία αναθεώρηση για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Σημείωσε πως η σύμβαση υπεγράφη κόντρα στο μνημόνιο.

Πρόσθεσε ότι η συνομοσπονδία δε συναινεί σε κανένα από τα ζητήματα που τίθενται και ούτε δέχεται να πάρουν οι εργοδότες πίσω την υπογραφή τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επεσήμανε ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν δείξει ωριμότητα ώστε να συζητούν όλα τα θέματα που τους αφορούν. Τέλος είπε ότι ο ΣΕΒ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, μετά από πρωτοβουλία του ΣΕΒ.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...