27 Ιανουαρίου 2012

Στοιβαγμένα σε αποθήκες 3 εκατ. σχολικά βιβλία

• ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
• Δεν έχουν παραδοθεί ακόμα στους μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων 10 σχολικοί τίτλοι
• Συνολικά εκκρεμεί για φέτος η παράδοση στους μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων άλλων 5 εκατ. βιβλίων, εκ των οποίων τα 2 εκατ. αντίτυπα βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της εκτύπωσης

Στη φωτιά της κρίσης καίγονται ακόμη, ενώ εκπνέει και ο Ιανουάριος, εκατομμύρια αντίτυπα σχολικών βιβλίων της φετινής χρονιάς. Εγκλωβισμένα σε μεγάλη εκτυπωτική μονάδα του Κηφισού, που έχει... καταληφθεί από τους εργάτες της, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας διότι η επιχείρηση τους οφείλει δεδουλευμένα μηνών, βρίσκονται περίπου 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα 10 σχολικών βιβλίων του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Ανάμεσα στα εγκλωβισμένα βιβλία είναι τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ' Γυμνασίου, η Βιολογία της Α' Γυμνασίου, το Λεξικό Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Α'-Β' και Γ' Γυμνασίου, το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Γ'-Δ' Δημοτικού και η Μελέτη Περιβάλλοντος Α' Δημοτικού.

Στον ΟΕΔΒ

Η κατάσταση έχει φέρει σε απόγνωση τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων που αναζητεί τις νομικές διαδικασίες για τον απεγκλωβισμό των 10 τίτλων, καθώς στην κατειλημμένη εκτυπωτική μονάδα έχουν διατεθεί τόσο τα χρωμοφάν όσο και χαρτί κόστους περίπου 500.000 ευρώ.

Συνολικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» εκκρεμεί για φέτος η παράδοση άλλων 5 εκατομμυρίων βιβλίων, εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια βρίσκονται στις αποθήκες με μικρή ή μεγάλη εμπλοκή αποστολής, ενώ τα 2 εκατομμύρια αντίτυπα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της εκτύπωσης. Στις εκκρεμότητες εκτύπωσης συγκαταλέγονται και το 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα του Κηφισού. Στις παρυφές του μεγάλου φιάσκου με τα βιβλία που προκάλεσε παράλυση στη φετινή σχολική χρονιά έγινε χθες μία ακόμη σύλληψη επιχειρηματία για χρέη στο Δημόσιο. Ο πρόεδρος της μεταφορικής εταιρίας Imperio Argo, Σπυρίδων Παπαρούνης, οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο για οφειλές ΦΠΑ ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Η εταιρία του κ. Παπαρούνη παλιότερα αναλάμβανε αποστολές σχολικών βιβλίων στο εξωτερικό.

Το τελευταίο διάστημα «ενοικίαζε» εργατικό προσωπικό στον ΟΕΔΒ. Κηρύχθηκε έκπτωτη επειδή άφηνε απλήρωτους τους εργάτες. Παρά το μέγεθος των χρεών του στο Δημόσιο, ο επιχειρηματίας τον περασμένο Νοέμβριο εξασφάλισε την αναγκαία φορολογική ενημερότητα για να εισπράξει από τον ΟΕΔΒ παλιά τιμολόγια ύψους 300.000 ευρώ. Σκοτεινό διαγράφεται το μέλλον και για τα σχολικά βιβλία της επόμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές, «αυτό που συνέβη φέτος θα είναι παρωνυχίδα μπροστά σε αυτό που θα συμβεί του χρόνου». Ο ΟΕΔΒ, που επρόκειτο να σβηστεί από τους σχολικούς χάρτες με την εκπνοή του 2011, πήρε μικρή παράταση ζωής για το πρώτο τρίμηνο του 2012 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Το μόνιμο προσωπικό του μεταφέρεται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.

Τα ηνία παίρνει ο «Διόφαντος», η μετάλλαξη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Πάτρας. Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, έχει ήδη προχωρήσει σε αντικατάσταση της προέδρου του ΟΕΔΒ που υπέβαλε παραίτηση τον περασμένο Δεκέμβριο. Η κ. Διαμαντοπούλου χρέωσε τις ευθύνες για το φετινό φιάσκο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, θεωρώντας ότι ξεμπέρδεψε με την ενοχλητική «παρωνυχίδα» που την απέσπασε προσωρινά από το μαραθώνιο της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...