25 Ιανουαρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Μια κωμόπολη... οι άνεργοι από τις βιοτεχνίες το 2011.

Ο Σπόρος λέει: Και που 'σαι ακόμα!


Mε μία πόλη 27.500 κατοίκων θα μπορούσε να συναγωνιστεί επάξια το εργατικό δυναμικό, που είδε το 2011 τις πόρτες των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης, όπου απασχολούνταν μέχρι πρότινος, να κλείνουν πίσω του ερμητικά. Την ίδια ώρα οι αποδοχές των εργαζομένων σε βιοτεχνίες, την προηγούμενη χρονιά, συρρικνώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 26%, ποσοστό που αποτελεί ευρύτερα τον καθρέφτη για το τι επικρατεί στην αγορά.


Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με τίτλο «Οικονομική συγκυρία και οι επιπτώσεις της στις ΜμΕ της Θεσσαλονίκης», που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. Η έρευνα εκπονήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, σε 505 μέλη του Επιμελητηρίου, το διάστημα 16 έως 17 Ιανουαρίου.

Κακή χρονιά ήταν το 2011 για οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες –εργοδότες, ενώ ένας στους δέκα απάντησε ότι η περσινή χρονιά ήταν ίδια με το 2010. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα 7% απάντησε ότι το 2011 ήταν μία καλή επιχειρηματικά χρονιά. Για το 84% των συμμετεχόντων οι τζίροι τους παρουσίασαν μείωση ενώ ο μέσος όρος της συρρίκνωσης των εσόδων άγγιξε περί το 40%. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση του τζίρου για τη μεταποίηση όπου το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 42,5%, ενώ στην παροχή υπηρεσιών στο 39%.

Το 52% των επιχειρηματιών την προηγούμενη χρονιά περιόρισε τις ώρες/ημέρες εργασίας με το ποσοστό να αγγίζει στην παροχή υπηρεσιών το 56,8% και στη μεταποίηση το 46,7%. Δεν ήταν μόνο οι ώρες/εργασίας που μειώθηκαν την προηγούμενη χρονιά για κάποιους εργαζόμενους σε βιοτεχνίες αλλά και οι αποδοχές. Ο μέσος όρος της μείωσης των αποδοχών άγγιξε το 26% με τη μεταποίηση να έχει ψαλιδίσει τους μισθούς κατά 28% και την παροχή υπηρεσιών κατά 24,5%.

Οι απολύσεις καλά κρατούν

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεργία κρούει η απάντηση ότι κατά μέσο όρο οι εργοδότες που απασχολούν προσωπικό έδειξαν την έξοδο, την περασμένη χρονιά, σε 2,75 εργαζόμενους.

Την τακτική των απολύσεων φαίνεται να προκρίνει κατά μέσο όρο το 19% των ερωτηθέντων για το επόμενο διάστημα, ενώ ηχηρή είναι η πρόθεση του 66,9% να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους. Το 8,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα για το επόμενο διάστημα σκέφτεται να μειώσει ώρες/ημέρες εργασίας, το 3,3% τις αποδοχές και μόλις το 2,5% να προσλάβει προσωπικό.

Την αντίθεση του δηλώνει το 87% στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ το 91% διαφωνεί με την συμπίεση του κατώτατου μισθού εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την κοινωνική του αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους. Απόρροια της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας είναι επτά στους δέκα επιχειρηματίες να απαντούν ότι αναγκάζονται να καθυστερούν την καταβολή οφειλών και υποχρεώσεων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, δημόσια ταμεία, προμηθευτές).

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται επτά στους δέκα βιοτέχνες για το 2012, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι ο τζίρος της επιχείρησής τους θα μειωθεί το επόμενο εξάμηνο. Για το 75,6% των συμμετεχόντων οι φόροι που εφαρμόστηκαν το 2011 (φόρος επιτηδεύματος, αλληλεγγύης, χαράτσι ΔΕΗ κ.α. ) έδωσαν τη χαριστική βολή για να ηχήσει η κλειδωνιά του λουκέτου σε επιχειρήσεις που ήδη είχαν συσσωρευμένα προβλήματα. Το 20,2% απάντησε ότι οι εν λόγω φόροι επέτειναν την ύφεση ενώ μόλις το 1,6% θεωρεί ότι βοήθησαν στη μείωση του ελλείμματος.

Οι πολιτικοί στο στόχαστρο

Η ανικανότητα των πολιτικών απαντούν οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες ότι ευθύνεται κυρίως για τη σημερινή οικονομική συγκυρία της χώρας ενώ δύο στους δέκα θεωρούν ότι ευθύνεται το μεγάλο δημόσιο που δημιουργήθηκε από το πελατειακό κράτος (διορισμοί). Στην ίδια ερώτηση που είχε τη δυνατότητα δύο επιλογών τέσσερις στους δέκα απαντούν ότι για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ευθύνεται η διαφθορά και η διαπλοκή, ένας στους δέκα η μεγάλη φοροδιαφυγή ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό εκείνων που χαρακτηρίζουν ως κύρια αιτία τον ανεξέλεγκτο δανεισμό που δημιουργούσε μία πλασματική ευφορία.

Ηχηρή απάντηση δίνει το 69,3%, λέγοντας ότι η μείωση ή και η κατάργηση φόρων (συντελεστές φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές) θα βοηθούσαν την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. Στην ίδια ερώτηση το 53,2% λέει ότι η μείωση ασφαλιστικών εισφορών (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) θα βοηθούσε τον επιχειρηματικό κόσμο, το 35,2% η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, το 16,7% η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ενώ το 35,8% η μείωση κρατικών δαπανών (για πρόνοια, υγεία, παιδεία, δημόσιες επενδύσεις). Το 37,5% εκτιμά ότι καταλληλότερος χρόνος για τη διεξαγωγή εκλογών είναι μετά την εκπλήρωση της αποστολής της παρούσας κυβέρνησης. Το 46% απαντά ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν άμεσα ενώ το 16,5% στη λήξη της τετραετίας (2013).

Η ελπίδα έχει σβήσει

Μόλις το 0,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από την ύφεση το 2012, ενώ το 2,2% θεωρεί ότι το φως στο τούνελ θα φανεί το 2013. Μετά το 2014 εκτιμά το 9% ενώ για το 88,1% η ελπίδα έχει σβήσει καθώς απαντά ότι η ελληνική οικονομία θα βγει «αργότερα» από την ύφεση.

Λίγο έως καθόλου αισιόδοξο εμφανίζεται το 77,5% για το μέλλον της επιχείρησης του. Οριακά ανεβασμένος είναι ο δείκτης της απαισιοδοξίας για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών καθώς το 78,3% δεν αναμένει κάτι θετικό για το μέλλον.


voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...