5 Δεκεμβρίου 2011

Η κυβέρνηση που προαναγγέλλει νόμους με… εγκύκλιο

Είναι η τρίτη φορά που αυτή η κυβέρνηση προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση -και μάλιστα για εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα- με εγκύκλιο, την ευθύνη για την υπογραφή της οποίας φέρει ένας γενικός γραμματέας υπουργείου.
Το τελευταίο «κρούσμα» αφορά και πάλι τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών.

Στην εγκύκλιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για το ειδικό τέλος ακινήτων, αναφέρεται ότι τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από έναν υπάλληλο της εφορίας, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν αστυνομικό υπάλληλο θα μπορούν με δική τους πράξη να εντάσσουν φορολογουμένους στην κατηγορία των προσώπων που θα πληρώνουν μειωμένο ειδικό τέλος ακινήτων (με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).

Ποια θα μπορούν να είναι αυτά τα πρόσωπα; «Ιδιοκτήτες ακινήτων που ζουν υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβίουν, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ». Αυτό το αναφέρει εγκύκλιος.

Και επειδή νόμος που να καλύπτει την υπερεξουσία αυτής της επιτροπής δεν υπάρχει, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών προεξοφλεί και την ψήφο του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναφέροντας: «Για τα ανωτέρω θα κατατεθούν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και θα ακολουθήσει η έκδοση κανονιστικής Υπουργικής Απόφασης».

Εγείρονται τώρα μια σειρά από ζητήματα: Πότε θα συσταθούν αυτές οι επιτροπές; Θα υπογράψουν αποφάσεις για εξαίρεση φορολογουμένων από την υποχρέωση πληρωμής ολόκληρου του ειδικού τέλους όταν αυτό δεν θα προβλέπεται από νόμο;

Τα ίδια έκανε το υπουργείο Οικονομικών και με τα πρόστιμα για την μην ενημέρωση του ηλεκτρονικού αρχείου Ήφαιστος από 3500 βενζινάδικα. Με εγκύκλιο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε να ανασταλεί η επιβολή των προστίμων μέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Είναι η γνωστή υπόθεση που διερευνά αυτή την περίοδο ο εισαγγελέας καλώντας μάλιστα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει ως ύποπτος (η κατάθεση έγινε την προηγούμενη Παρασκευή εγγράφως).

Το τρίτο «κρούσμα» ήρθε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αφορούσε στην διαδικασία της εφεδρείας. Έλεγε η εγκύκλιος: όποιος δεν δηλώσει τα πλασματικά χρόνια υπηρεσίας που έχει αναγνωρίσει προκειμένου να κριθεί αν θα πρέπει να ενταχθεί σε διαδικασία προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, τότε με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί θα προβλεφθεί ότι αυτά τα χρόνια δεν θα αναγνωρίζονται κατά τη συνταξιοδότησή του.
Αρίστος Οικονομίδης

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...