21 Νοεμβρίου 2011

Παίζει τις... καθυστερήσεις ο Παπαδήμος.


Βρυξέλλες: Μανώλης Σπινθουράκης
Ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί θα κινηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί την παρθενική εμφάνισή του υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο Λουκάς Παπαδήμος.Από τη μια πλευρά θα πρέπει να πείσει τους κ.κ. Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μπαρόζο, ότι παρά τις πολιτικές περιπέτειες των τελευταίων εβδομάδων η Ελλάδα επιταχύνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Από την άλλη, θα πρέπει να διαπραγματευτεί το πως θα βρεθεί σύντομα μια χρυσή τομή ανάμεσα στην απόφαση του Eurogroup να ζητήσει «σαφείς και έγγραφες» δηλώσεις των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων υπέρ του Μνημονίου και στην άρνηση του αρχηγού της ΝΔ να ανταποκριθεί θετικά.



Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος γνωρίζει ότι το ενδιαφέρον των ιθυνόντων της ΕΕ θα επικεντρωθεί στα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, τον περιορισμό του δημόσιου τομέα, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδήμος θα πρέπει να εξηγήσει τα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012, τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα περί το μέσον του επόμενου χρόνου, καθώς και τα εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος. Σε σχέση με το τελευταίο ζήτημα θα συζητηθεί και η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων με νέα, των οποίων η ονομαστική αξία θα είναι μειωμένη, κατά μέσο όρο, στο μισό. Ειδικότερα, θα πρέπει να αναλυθούν οι επιπτώσεις σε περίπτωση μερικής επιτυχίας του σχεδίου ανταλλαγής των ομολόγων και οι όποιες οικονομικές παρενέργειες.

Το ήδη προβληματικό αυτό κλίμα αναμένεται να επιδεινώσει η συζήτηση για το θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που αναπόφευκτα θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους κ.κ. Βαν Ρόμπαϊ και Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, κυρίως δε με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αύριο στο Λουξεμβούργο. Οι ευρωπαίοι ιθύνοντες γνωρίζουν βεβαίως ότι ο κ. Παπαδήμος δεν μπορεί να επιβάλει λύσεις. Θα του ζητήσουν όμως να ασκήσει ισχυρές πιέσεις.

Οπως ανέφερε καλά ενημερωμένη κοινοτική πηγή, «για τους ιθύνοντες της ΕΕ είναι ακατανόητη η απαίτησή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά να δοθούν στην Ελλάδα χρηματικά ποσά της τάξεως των 90 δισ. ευρώ, χωρίς αυτός να δεσμευθεί εγγράφως πώς θα τα διαχειριστεί αν κερδίσει τις επικείμενες εκλογές».

Στα μάτια των Βρυξελλών η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ φαντάζει όχι μόνο ακατανόητη αλλά και επικίνδυνη, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη ζώνη του ευρώ.

ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ. «Αν δεν βρεθεί αυτήν την εβδομάδα χρυσή τομή ανάμεσα στις απαιτήσεις του Eurogroup και τις θέσεις του κ. Σαμαρά, η εκταμίευση της 6ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 8 δισ. ευρώ, ώς τις 15 Δεκεμβρίου, αλλά και η εκταμίευση των υπόλοιπων δανείων κάθε άλλο παρά δεδομένες είναι», ανέφερε χθες από τις Βρυξέλλες καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή. Και αυτό για λόγους τόσο διαδικαστικούς όσο και πολιτικούς.

Ως προς τις διαδικασίες, από τη στιγμή που η τρόικα εκτιμήσει ότι έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις που επιζητεί από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, θα απαιτηθούν επτά με δέκα μέρες για να λάβει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ και άλλες επτά με δέκα μέρες για την ολοκλήρωση των ενεργειών που απαιτούνται προ της εκταμίευσης.

Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που η τρόικα ανάψει το πράσινο φως ώς τη στιγμή της πραγματικής εκταμίευσης των χρημάτων, θα μεσολαβήσουν δύο με τρεις εβδομάδες. Και όλα αυτά ενώ τα δημόσια ταμεία στενάζουν και περί το μέσο του Δεκεμβρίου ωριμάζουν σημαντικά δάνεια που έχει συνάψει το ελληνικό κράτος, κυρίως με ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Εκτός όμως από τα διαδικαστικά προβλήματα η χρονοτριβή που παρατηρείται στο ζήτημα της εκταμίευσης της 6ης δόσης των δανείων ενδέχεται να καθυστερήσει και την εφαρμογή του νέου προγράμματος (2012-2015), το οποίο δίδοντας στην πρώτη φάση του 80 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (το μεγαλύτερο εφάπαξ ποσό που έχει ποτέ λάβει ένα κράτος) και εφαρμόζοντας νέες δανειακές συμβάσεις, αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων για την ελληνική οικονομία.

ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ.«Αν η χρονοτριβή συνεχιστεί είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις», ανέφεραν διπλωματικές πηγές στα «ΝΕΑ». Κάποιες χώρες για παράδειγμα θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως, δεδομένου ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης υιοθετήθηκε με βάση τις ελληνικές επιδόσεις του τρίτου τριμήνου του 2011, σκόπιμο είναι να προηγηθεί νέα έκθεση της τρόικας (για το τελευταίο τρίμηνο) και μετά να ληφθούν οι αποφάσεις για το νέο πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, η εφαρμογή του νέου προγράμματος θα αναβληθεί για την άνοιξη του 2012...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...