28 Νοεμβρίου 2011

Πάρτε 11 δις φόρους επιπλέον,άλλωστε θα το αποφασίσει η "συγκυβέρνηση" κορόιδα.


Προϋπολογισμός κατάθλιψης για τα συνήθη «υποζύγια», με 17 μέτρα-φωτιά που φέρνουν τα νοικοκυριά αντιμέτωπα με την απορία «πού να βρούμε τα λεφτά». Με βάση το νέο προϋπολογισμό, το 2012 θα βρει κάθε ελληνική οικογένεια «εγκλωβισμένη» -χωρίς δουλειές και λεφτά- σε πολύ μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και υψηλά κόστη διαβίωσης.

Με συνολικά πρόσθετα βάρη 11 δισ. ευρώ και «φόντο» την βαθιά ύφεση και την έκρηξη της ανεργίας, ο προϋπολογισμός που πέρασε και από το υπουργικό συμβούλιο κρύβει νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για όλους. Θολό παραμένει το τοπίο και για το που θα «κάτσει η μπίλια» του ελλείμματος φέτος, αλλά και το μέγεθος της ύφεσης. Αν δεν ελαχιστοποιηθεί η «μαύρη τρύπα» στον φετινό προϋπολογισμό (2,9 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου) τότε το έλλειμμα το 2011 θα ξεπεράσει και το 9% (έναντι στόχου 8,5%), οδηγώντας στην ανάγκη για την λήψη και νέας δέσμης μέτρων.

Αν ο προϋπολογισμός του 2012 δεν τιναχθεί και πάλι στον αέρα -όπως όλοι οι προηγούμενοι- τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν 2,57 δισ. ευρώ υψηλότερους φόρους εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, των περικοπών στις φοροαπαλλαγές , της έκτακτης εισφοράς και της κατάργησης της έκπτωσης λόγω αποδείξεων.

Από τα ακίνητα η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ περισσότερα ενώ, αν εισπραχθεί και το ΕΤΑΚ του 2009, θα «χαθούν» μέσα στο 2012 τουλάχιστον 3 δισ. το τι θα πληρώσει ο καθένας θα εξαρτηθεί και από τις αυξομειώσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Στο σκέλος των δαπανών, το κονδύλι του προϋπολογισμού για μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων περιορίζεται κατά 1,57 δισ. ευρώ σε σχέση με εφέτος. Συνολικά το οικονομικό επιτελείο στοχεύει να εξοικονομήσει 5,5 δισ. ευρώ από μειώσεις μισθών, περικοπές στις συντάξεις και ψαλίδισμα των επιχορηγήσεων.

Χοντρό ψαλίδι θα πέσει άμεσα στις ΔΕΚΟ, με μειώσεις 25% από φέτος και επιπλέον 5%-10% στη διετία 2012-2013, ενώ θα κόβεται κάθε επιχορήγηση σε φορείς που δεν συμμορφώνονται…

Σε ΙΚΑ και ΟΓΑ οι επιχορηγήσεις θα είναι μειωμένες κατά 1,24 και 1,54 δισ. ευρώ αντίστοιχα λόγω των περικοπών στις συντάξεις. Το 2012 θα δοθούν 175 εκατ. λιγότερα για ΕΚΑΣ, γεγονός που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα μειωθούν κατά 15.000-20.000. Υπολογίζεται ότι σχεδόν ο 1 στους 5 μπορεί να χάσει το επίδομα.

Μέσα στη χρονιά αναμένεται «σφαγή» στις επικουρικές συντάξεις των Ταμείων που έχουν αναλογιστικό πρόβλημα, ενώ οι ηλικίας κάτω των 60 χάνουν έως 16%, λόγω του «πέναλτι» πρόωρης συνταξιοδότησης και της αυξημένης εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ.

Η κυβέρνηση όμως αφήνει χωρίς ασπίδα προστασίας και τις στρατιές ανέργων που αναμένεται να μπουν στις λίστες ΟΑΕΔ την ερχόμενη χρονιά, αφού παρά τις προβλέψεις για εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας η χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό «ψαλιδίζεται» κατά 328 εκατομμύρια! Το κράτος θα δώσει στον ΟΑΕΔ 188 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με φέτος για επιδότηση ανεργίας και 140 εκατ. λιγότερα για προγράμματα απασχόλησης!

Νέα («ορθολογικά») κριτήρια θα τεθούν και για τις πάσης φύσεως προνοιακές παροχές που θα μειωθούν κατά 30%, από τα 698 εκατ. σε μόλις 500 εκατ. ευρώ.

«Φορο-κεραμίδα» περιμένει σχεδόν όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους. Εφόσον διατηρούν ακόμα την εργασία τους, το 2012 θα πληρώσουν φόρο έως 700 ευρώ επιπλέον με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος του 2011, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ.

Όσοι βγάζουν περισσότερα από 900 ευρώ το μήνα θα έχουν και επιπλέον κράτηση από το μισθό τους λόγω του «κεφαλικού φόρου», ενώ ακόμα θα πληρώνουν και τις δόσεις του κεφαλικού φόρου από το 2011!

Για παράδειγμα, μισθωτός με 30.000 ευρώ μικτά το χρόνο, θα του παρακρατούνται 50 ευρώ το μήνα, ενώ πιθανότατα θα πληρώνει μέσα στο 2012 και κάποια δόση (έως 300 ευρώ) που του προέκυψε από το 2011. Επιπλέον 700.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει καν ακόμα την εκκαθάριση φόρου 2011 για τα εισοδήματα που είχαν το 2010!

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία που θα χάσουν το 40% του μισθούς τους, ενώ ψαλιδίζεται το εφάπαξ και αυξάνεται η εισφορά που καταβάλλεται για αυτό.

Μια πρόγευση για το τι τους περιμένει πήραν και οι επιτηδευματίες το 2011. Από το 2012 το ειδικό τέλος επιτηδεύματος θα αυξηθεί κατά 65% και θα φτάνει στα 500 ευρώ το χρόνο, έναντι 300 ευρώ φέτος.

Το δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει και 50% περισσότερους φόρους ως προκαταβολή για το 2013 (1,050 δισ. ευρώ έναντι 700 εκατ. φέτος) και 100 εκατ. ευρώ επιπλέον (έναντι 1,7 δισ. φέτος) από ρυθμίσεις και περαιώσεις παρελθόντων ετών. Θα πληρώνουν όμως και εισφορά ανεργίας 10 ευρώ το μήνα, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία ενδέχεται να καλύψουν με αύξηση εισφορών, την περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων που ελάμβαναν (πχ 100 εκατ. ευρώ λιγότερα στον ΟΑΕΕ).

Επιπρόσθετα χιλιάδες φορολογούμενοι θα χάσουν περισσότερα από περικοπές στις φοροαπαλλαγές, την κατάργηση της έκπτωσης λόγω αποδείξεων αλλά και την φοροκαταιγίδα με νέα τεκμήρια σε ακίνητα και ΙΧ.
protothema.gr



Νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικών, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας), αλλαγή του καθεστώτος επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης.

Αλλαγές στο εργασιακό, και τα ασφαλιστικά ταμεία, νέες περικοπές στις αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων και μηχανικών αλλά και δυσμενέστερους όρους αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη συμφωνήσει η Ελλάδα με την τρόικα. Περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του αναθεωρημένου μνημονίου (πέμπτου κατά σειρά) που επιχειρείται να οριστικοποιηθεί εντός των ημερών.

Το αναθεωρημένο μνημόνιο είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της 6ης δόσης. Οι όροι του είναι δεσμευτικοί και, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, θα αποτελούν το πρόπλασμα του νέου μνημονίου που θα υπογραφεί μαζί με το νέο δάνειο. Το κείμενο περιλαμβάνει μία σειρά από νέες δεσμεύσεις για επώδυνες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα φέτος και τα επόμενα χρόνια, αν θέλει να λαμβάνει τα δάνεια της τρόικα.

Δίνεται μια πρώτη... γεύση των «πρόσθετων» μέτρων αξίας 7 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) που πρέπει να λάβει η Ελλάδα έως το 2015, παρά το PSI, τα οποία πολύ δύσκολα θα βρεθούν. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει προς το παρόν «εντοπίσει αρκετά πρόσθετα μέτρα που ενδέχεται να δώσουν μόνο το 1,7 δισ. ευρώ» από το συνολικό ποσό που αναζητά.

Περιλαμβάνουν:

Προσαρμογή στα ειδικά μισθολογικά καθεστώτα (στις συζητήσεις με την τρόικα έγγραφη είχε γίνει αναφορά σε αυτά των πανεπιστημιακών, δικαστικών, του στρατού και της αστυνομίας) με την εκτίμηση ότι αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των μισθών στο Δημόσιο.

Μεταρρύθμιση του συστήματος των επιστροφών του ΦΠΑ για τους αγρότες.

Περαιτέρω εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.

Μείωση των προνοιακών επιδομάτων.

Αυτά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου των παρεμβάσεων αξίας 7 δισ. ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με αρμόδια κοινοτικά στελέχη, για να βρεθούν πρέπει να φτάσουν στον «σκληρό πυρήνα» των κοινωνικών δαπανών του ελληνικού Δημοσίου. Στο μνημόνιο είναι σαφές ότι η κυβέρνηση «θα προβεί σε ενδελεχή επανεξέταση των προγραμμάτων δημοσίων δαπανών», η οποία θα βασιστεί στην «τεχνική βοήθεια» της τρόικας που... έρχεται. Θα δοθεί έμφαση στον «εξορθολογισμό των συντάξεων και των κοινωνικών μεταβιβάσεων κατά τρόπο που θα διατηρήσει τη βασική κοινωνική προστασία, των αμυντικών δαπανών, με την επιφύλαξη της αμυντικής ικανότητας της χώρας, και στην αναδιάρθρωση των κεντρικών και τοπικών διοικήσεων».

Η θέσπιση των μέτρων θα γίνει τον Ιούνιο του 2012 με το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα ακολουθεί την Ελλάδα έως το 2015.

Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή για πολλά πολλά χρόνια, με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 5% του ΑΕΠ ετησίως τα οποία πρέπει να διατηρεί για χρόνια η Ελλάδα. θα προηγηθούν αρκετές άλλες παρεμβάσεις, κάποιες εκ των οποίων θα θεσπιστούν ενός του 2011.

Βασικότερη παρέμβαση θα είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο προαναγγέλλονται και «μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές». Επίσης θα περιλαμβάνει την εξάλειψη των διάφορων φορολογικών απαλλαγών και καθεστώτων προτίμησης στο πλαίσιο του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και του ΦΠΑ, την απλούστευση του ΦΠΑ και των φόρων περιουσίας αλλά και την ολοκλήρωση έως το τέλος του 2012 του λουκέτου-συγχώνευσης σε 200 ΔΟΥ.

Στελέχη της τρόικας ζήτησαν τις προηγούμενες ημέρες στοιχεία για την πρόοδο σε διάφορα πεδία, με στόχο την οριστικοποίηση του κειμένου που εκκρεμεί από τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να «στρογγυλέψει» τον τρόπο αποτύπωσης των παρεμβάσεων σε αρκετά σημεία που θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις.

Με το μνημόνιο η Ελλάδα δεσμεύεται να ζητήσει η ίδια την τεχνική βοήθεια «που θα παρέχεται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ ή άλλους οργανισμούς σε τομείς προτεραιότητας». Διευκρινίζεται ότι οι ενέργειες τεχνικής βοήθειας θα συντονίζονται με τη δράση που θα αναπτύσσει η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ.

6 παρεμβάσεις εδώ και τώρα

Κρίσιμες παρεμβάσεις που ζητούν οι δανειστές για να καταβάλουν την επόμενη δόση αλλά και να προωθήσουν το νέο δάνειο επιχειρεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Στα αρμόδια όργανα αναμένεται να παρουσιαστεί ένα οριζόντιο νομοσχέδιο στο οποίο θα περιληφθούν αρκετές από τις ρυθμίσεις.

Η τρόικα, στο σχέδιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου, ζητά μεταξύ άλλων πριν από την καταβολή της 6ης δόσης:

1. Να καταργηθεί καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τουλάχιστον για το 2012, με στόχο να επιτευχθεί ο στόχος δαπανών.

2. Οι αποφάσεις να καλύπτουν το κλείσιμο ή τη συγχώνευση 11 μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΡΤ, ΕΘΥΑΓΕ), καθώς και το κλείσιμο ή τη συγχώνευση των 35 μικρότερων οργανισμών που περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του Σεπτεμβρίου.

3. Να γίνει πλήρης εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών 10,2 δισ. ευρώ του Δημοσίου.

4. Να καθοριστούν νέα κριτήρια αναπηρίας και να περιοριστούν οι δικαιούχοι ώστε οι συντάξεις να συρρικνωθούν το πολύ στο 10% του συνόλου.

5. Να καταρτιστεί νέος κατάλογος για τα φαρμακευτικά προϊόντα.

6. Να ανατεθούν σε συμβούλους 14 συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις της περιόδου 2011- 012.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...