4 Οκτωβρίου 2011

Τελευταία νέα στον Sporonews: Πανικός στην κυβέρνηση & στις αγορές!


Ανοίγει τον ασκό των πολιτικών εξελίξεων η αναβολή της 6ης δόσης


Ανεξάρτητα από το εάν η αναβολή για την απόφαση καταβολής της έκτης δόσης, είναι εκβιαστικό παιχνίδι της τρόικας για να περάσουν νέα σκληρά μέτρα σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής της χώρας, υπουργοί και βουλευτές αναγνωρίζουν ότι δημιουργούνται εξαιρετικά δύσκολα πολιτικά δεδομένα, στα οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να αντεπεξέλθει η κυβέρνηση. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πολιτικό σκηνικό γίνεται ακόμη πιο ρευστό και ευάλωτο, καθώς ξένα έντυπα, όπως οι Financial Times της Γερμανίας γράφουν για πιθανή αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Ένα δημοσίευμα, που υποβαθμίστηκε μεν, αλλά έχει ήδη προκαλέσει σοκ στην Αθήνα.
Αλλά και ο υπ. Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σοβαρών πολιτικών εξελίξεων εφόσον δεν εκταμιευθεί κανονικά η 6η δόση.
Λάδι στη φωτιά έριξε, σήμερα, και η πρώην υπουργός κ. Λούκα Κατσέλη που, μιλώντας στον Real fm και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή, δήλωσε ευθαρσώς πως δεν θα ψηφίσει οιαδήποτε διάταξη που θα καταστρατηγεί βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως η εθνική συλλογική σύμβαση. Και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προβλέπουν αδιανόητες καταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η μη έγκαιρη καταβολή της δόσης από το δάνειο της τρόικας, πιθανότατα θα οδηγήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών...

 – δεν υπάρχουν υποχρεώσεις προς το εξωτερικό μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε, πριν ακόμη ανακοινωθεί η αναβολή του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, που θα αποφάσιζε για την καταβολή της έκτης δόσης, ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει την προσπάθειά της και θα πάει σε εκλογές το 2013, αρκεί να μην γίνει κάποιο «κοινωνικό μπαμ».  Αυτή την εκρηκτική κοινωνική κατάσταση, με τα συνεχή φορολογικά μέτρα, αλλά και τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, είναι δύσκολο να τη διαχειριστεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν κεντρικά στελέχη του και ζητούν επανεξέταση όλων των πολιτικών δεδομένων, ακόμη και προσφυγή σε εκλογές το συντομότερο, ή μία νέα πρωτοβουλία για κυβέρνηση συνεργασίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί τις τελευταίες ώρες να αποκωδικοποιήσει το παζλ, που διαμορφώνεται, να αντιληφθεί τα όρια της οικονομίας, εάν δεν φτάσει έγκαιρα η έκτη δόση και να μετρήσει την κοινωνική δυναμική μίας στάσης πληρωμών. 
Πηγή:protothema.gr




"Δεν θα έχουμε πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων", δηλώνει ο Βενιζέλος


Κανένα πρόβλημα ρευστότητας δεν αντιμετωπίζει η χώρα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, τόνισε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος,στη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης τύπου έδωσε σήμερα το μεσημέρι.
Ο ίδιος τόνισε ότι το ζήτημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν είναι η καταβολή της 6ης δόσης, αλλά το να πειστούν οι αγορές ότι υπάρχει μια συνολική βιώσιμη λύση για το χρέος.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι, όπως κατέστη σαφές από όλους τους αρμόδιους αξιωματούχους στη διάρκεια του Eurogroup, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο χρεοκοπίας ή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι κανένας καταθέτης στον κόσμο δεν είναι περισσότερο διασφαλισμένος από τον Ευρωπαίο και, άρα, και τον Έλληνα καταθέτη, ενώ πρόσθεσε ότι οι περίφημες εγγυήσεις θα δοθούν μέσω έκδοσης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αξίας 880 εκατ. ευρώ.
Tα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους καλύπτουν τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων στις 13 Οκτωβρίου. Στις 14 του μηνός το δημόσιο θα επιχειρήσει να δανειστεί με έντοκα  γραμμάτια έως 2 δισ. ευρώ....

 Από αυτά πρέπει στις 22 του μηνός να καταβάλει τα 0,5 δισ. για συντάξεις του δημοσίου και να είναι σε ετοιμότητα να καλύψει  τυχόν ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων που θα πληρώνουν περί τα 2 δισ. στους συνταξιούχους άλλων  ταμείων.
H Γενική Γραμματέας του υπ. Απασχόλησης κ. Αθηνά Δρέττα, μιλώντας το πρωί στην ΝΕΤ, άφησε να εννοηθεί -σε αντίθετη γραμμή με το υπ. Οικονομικών- πως εφόσον δεν εκταμιευθεί κανονικά η 6η δόση θα υπάρξει πρόβλημα καταβολής των συντάξεων του Οκτωβρίου.

πηγή:anatropi2020


Σκηνικό πολιτικής & οικονομικής κρίσης



Σκηνικό κρίσης στήνεται στη χώρα μετά την αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, τα νέα αιτήματα της τρόικας, όπως αυτό για κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά και το δημοσίευμα των γερμανικών F.T. περί επικείμενης παραίτησης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Η ώρα της αλήθειας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο φαίνεται να πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς.
«Σκουπίδια» χαρακτήρισε αργά χθες το βράδυ, με επιστολή του στη γερμανική εφημερίδα, το γραφείο του πρωθυπουργού, το δημοσίευμα της F.T. περί επικείμενης παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου, όπως -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ανέφερε δυο φορές ο ίδιος στους συνεργάτες του, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε οργή και υπήρξαν πολλά ερωτηματικά. Παράλληλα , η αναβολή της συνεδρίασης του eurogroup προϊδεάζει για πιθανές περιπέτειες με την 6η δόση και με παιχνίδια (;) για εσωτερική -έστω και προσωρινή- στάση πληρωμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Φόβοι για κοινωνικό «μπαμ»Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έκδηλη ανησυχία και φόβος για κοινωνική έκρηξη, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο, στη συνάντηση που είχε με βουλευτές, για «μπαμ». Την οργή και την κινητικότητα που υπάρχει στην κοινωνία απεικονίζει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου, ενώ αύριο Τετάρτη ετοιμάζονται πολλαπλές κινητοποιήσεις μ’ αφορμή την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ...
Πηγή: real.news 
 
Το αίτημα της τρόικαςΤο ερώτημα «πού το πάει η τρόικα» κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το αίτημά της προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη για κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. «Μήπως τελικά επιδιώκουν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;» αναρωτιούνται, καθώς κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως «όποιος δεχθεί το μέτρο αυτό θα φάει ξύλο».

Ταυτόχρονα, πηγές από την τρόικα ανέφεραν αργά χθες το βράδυ ότι το αίτημα προς τον κ. Κουτρουμάνη δεν αποτελεί όρο για την έκτη δόση, με πηγές από τους δανειστές να αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί ως εκβιασμό προς την κοινή γνώμη, προκειμένου να περάσει τα υπόλοιπα μέτρα με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα και ταυτόχρονα να εμφανιστεί ότι έχει μία επιτυχία έναντι των αιτημάτων των τροικανών. Ανεξαρτήτως της αλήθειας, πάντως, είναι φανερό πως η τρόικα πλέον δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση παρά τα σωρηδόν μέτρα που λαμβάνει τελευταία, ενώ και κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν και εκνευρίζονται με την τρόικα και όλα αυτά, σε μία περίοδο που η τύχη της χώρας κρέμεται σε μια κλωστή.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας στο real.gr
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, με δήλωσή του στο real.gr, ζητά να δοθεί αγώνας, προκειμένου να περιφρουρηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε σαφώς πιο προωθημένο κλίμα από αυτό που περιλαμβάνεται στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου.

«Ευνοούμε τον κοινωνικό διάλογο που μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Όμως ,η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί το μέσο και το ελάχιστο όριο για την υπεράσπιση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων και πρέπει να περιφρουρηθεί. Πρέπει να δώσουμε αγώνα για να περιφρουρηθεί» τονίζει στο real.gr ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας.

Λεονταρισμοί (;) και … πισινή!
Αντιθέτως με τον κ. Πρωτόπαπα ο κ. Ηλίας Μόσιαλος με ανακοίνωση που εξέδωσε τα μεσάνυχτα χθες, κράτησε χαμηλούς τόνους, προφανώς γιατί δεν θέλησε να συγκρουστεί με την τρόικα. Η δήλωση του κ. Μόσιαλου είναι η εξής:

"Η Κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε συνεχώς τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τα χαμηλά εισοδήματα και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μέσα από την μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών".

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού ειδοποιήθηκε για το αίτημα της τρόικας προς τον κ. Κουτρουμάνη, υπήρξε απορριπτικός.

«Έχουμε θεσμούς που προστατεύουν τους εργαζόμενους, δεν είμαστε Ινδία ούτε θα γίνουμε» είπε μιλώντας στους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ που είχε δεχτεί στο γραφείο του. «Επιδιώκουμε ποιοτική ανάπτυξη, ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον, πράσινη ανάπτυξη και όχι όπως της Ινδίας που δεν σέβονται το περιβάλλον και δεν έχουν κανόνες εργασίας». Άλλο, όμως, διαρροές μιας τοποθέτησης προς τους βουλευτές και άλλο προφανώς η επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης μέσω του εκπροσώπου της έναντι της τρόικας…

Ο Γιάννης Παναγόπουλος στο real.gr
Σφοδρή επίθεση σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξαπολύει μέσω του real.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις «Μας κυβερνούν ανίκανοι και φιλοδοξούν να μας κυβερνήσουν και οι επικίνδυνοι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίθετοι με την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης είναι και οι εργοδότες, όπως προκύπτει από χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της ΓΣΕΒΕ Δημήτρη Ασημακόπουλου με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Με πρωτοβουλία του κ. Παναγόπουλου, μάλιστα, θα επιδιωχθεί κοινή δήλωση των προέδρων των κοινωνικών εταίρων υπέρ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Την Πέμπτη πολυνομοσχέδιο, ίσως και Κυβερνητική
Την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και τη μείωση των συντάξεων, χωρίς τη συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου, αφού έχει εγκριθεί την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για κατεπείγουσα ψηφοφορία και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με τις συνήθεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εκτός αν προκύψει κάτι το απρόοπτο.

Την Πέμπτη, όμως, προγραμματίζεται σύγκληση της Κυβερνητικής Επιτροπής για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης, με τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη να αφήνει και χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
πηγή:anatropi2020

ΓΔ: 730,33 -6,28% ΤΖΙΡΟΣ: 60,06 εκ.

DAX5153,14-4,16
Dow10655,30-2,36
FTSE 1004891,54-3,62
Hang Seng16250,27-3,40
Swiss Market5386,06-1,99
Nikkei 2258456,12-1,05
Nasdaq2324,60-0,48
Hang Seng16250,27-3,40

 Τελευταία Ενημέρωση: 17:29 - 4/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...