21 Οκτωβρίου 2011

Παραδοχή- Σοκ: Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει


Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει, παραδέχθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν και κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης για παραμερίσουν τις διαφορές τους και να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά την κρίση χρέους.

«Το καλοκαίρι λέγαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Τώρα έχει χειροτερέψει εξαιτίας της λήψης διαφόρων μέτρων» δήλωσε  ο Όλι Ρεν στην εφημερίδα Kauppalenti.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν την Παρασκευή, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν την Κυριακή, στο πλαίσιο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στη συμμετοχή τους στην «διάσωση» της Ελλάδας.


«Η Κομισιόν προτιμά την εθελοντική αλλά πάνω από όλα ελεγχόμενη αναδιάρθρωση» είπε ο Ρεν.

Πάντως την Πέμπτη, Γαλλία και Γερμανία, είπαν ότι δε θα παρθεί καμία απόφαση πριν από μία δεύτερη σύνοδο την προσεχή Τετάρτη, καθώς οι διαφορές μεταξύ τους παραμένουν και η πιθανότητα να βρεθεί ένας ικανοποιητικός συμβιβασμός έως τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής είναι μηδαμινή.

Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ζήτημα, οι δύο ισχυροί της Ευρωζώνης ζήτησαν να αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τραπεζών για ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» συζητούνται πέντε εναλλακτικά σενάρια, με το πιο επιθετικό να προβλέπει ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα στο μισό της αξίας τους, δηλαδή για ένα καθαρό haircut 50%.

Αυτό αντιστοιχεί σε πολύ μεγαλύτερες απώλειες για τις τράπεζες, που φτάνουν μέχρι και το 80%. Κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να το δεχθούν οι τράπεζες.
Η Γερμανία και άλλα κράτη – μέλη τάσσονται υπέρ ενός μεγαλύτερου κουρέματος, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των τραπεζών, έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε κανονική χρεοκοπία.

Άλλες χώρες πάλι εμφανίζονται πιο διστακτικές, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και προτιμούν ένα εθελοντικό haircut.
Τέλος, κατά της λύσης της χρεοκοπίας τάσσεται και η ΕΚΤ.

Σήμερα Παρασκευή, Κομισιόν και ΔΝΤ θα παρουσιάσουν στο Eurogroup την έκθεσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν ότι ακόμη και με μεγαλύτερο haircut, προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...