Δίχως ίχνος σεβασμού στους Έλληνες πολίτες, το εργολαβικό Mega, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την λαική αγανάκτηση με απαξιωτικό τρόπο.
Το δελτίο ειδήσεων του Νίκου Στραβελάκη έκανε πάλι λόγο για τα «απαράδεκτα» επεισόδια της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενο στις αποδοκιμασίες κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, λες και ο άψυχος θεσμός του Προέδρου της (διάτρητης) Δημοκρατίας αξίζει περισσότερο από τη ζωή του τελευταίου ανθρωπάκου του μόχθου που αυτοκτονεί σπρωγμένος από την ανέχεια στο πιο απομακρυσμένο χωριουδάκι της πατρίδας μας.
Οι κηπουροί των μεγάλου καναλιού, οι οποίοι μέσα στην ψευδαίσθηση της αιωνιότητας αγνοούν καταστάσεις σύμφυτες με την Οικονομία, όπως το γκρέμισμα μιας πανίσχυρης φαινομενικά εταιρείας μπροστά σε μια (ανεξέλεγκτη) χρεοκοπία, καλά θα έκαναν να δουν προσεχτικά τα απειλητικά σημάδια που πυκνώνουν πάνω από το “αναιδέστατο” Mega.
Οι βασικοί του μέτοχοι -Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης-σύμφωνα με την πάγια εγχώρια επιχειρηματική λογική συνηθίζουν να κάνουν τις μπίζνες τους στα ΜΜΕ με δάνεια από τις τράπεζες.
Είναι γνωστό στη δημοσιογραφική πιάτσα ότι η Τράπεζα Πειραιώς για παράδειγμα, έχει χορηγήσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δάνεια σε μηντιάρχες παραδοσιακούς, νεόπλουτους και ευκαιριακούς.
Ο Μιχάλης Σάλας θεωρείται «Μέγας Χορηγός» των ΜΜΕ και τον συναγωνίζονται τόσο ο Λάτσης, όσο και ο Βγενόπουλος.
Το φαινόμενο-σκάνδαλο του ALTER που κατήγγειλε πρόσφατα από τη Βουλή και ο Γιώργος-δεν γνώριζα τα CDS-Παπανδρέου, είναι μια συμπαραγωγή τραπεζιτών και μεγαλοδιαφημιστών.
Εκτός από τα δάνεια, τράπεζες όπως η Πειραιώς, η Eurobank, το ζημιογόνο Ταχ. Ταμιευτήριο, έρχονται στο καπάκι να χώσουν μυθικά ποσά για διαφήμιση ακόμη και στο τελευταίο φίτσουλα. Το σκάνδαλο της Proton εξακολουθεί να περνάει στα ψιλά εξαιτίας των «επενδύσεων» του Λαυρεντιάδη στο χώρο των ΜΜΕ.
Έλα όμως που εάν προχωρήσει το κούρεμα οι ελληνικές τράπεζες και οι μεγαλομέτοχοί τους θα την ακούσουν άσχημα.
Όπως έγραψε ο Αλέξανδρος Κασιμάτης στο «Πρώτο Θέμα», την ώρα που η κυβέρνηση δήλωνε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50%, κάποιοι επιφανείς επιχειρηματίες και τραπεζίτες της χώρας διαπίστωναν με οδύνη και οργή ότι έχαναν οριστικά ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους.
Από το 2009 μέχρι σήμερα ορισμένες από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας (Λάτσηδες, Βαρδινογιάννηδες, Κωστόπουλοι, του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου κ.ά.) μαζί με 600.000 ακόμη μικρομετόχους των ελληνικών τραπεζών παρακολουθούσαν την κρίση χρέους να εντείνεται και να εξαϋλώνει την περιουσία τους μέσα από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο κ. Σπύρος Λάτσης έχει υποστεί ζημία που ξεπερνάει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή του στη Eurobank.
Η ίδια εικόνα υπάρχει σε όλες τις τράπεζες για τους σημαντικούς μετόχους τους. Για παράδειγμα, ζημίες άνω των 600 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχει υποστεί η οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη, η οποία φέρεται να κατέχει άνω του 5% της Τράπεζας Πειραιώς.
Μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες έχει καταγράψει και η οικογένεια Κωστόπουλου της Αlpha Bank. Συνολικά, η οικογένεια μαζί με τα ιδρύματα ελέγχει το 9% της τράπεζας. Η αξία αυτού του ποσοστού το 2009 ήταν περίπου 390 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή την εβδομάδα το 9% της τράπεζας κόστιζε κάτι λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ.
Εκτός από τους βασικούς μετόχους των τραπεζών μεγάλες είναι οι οικονομικές απώλειες και για τους τραπεζίτες.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας κατέχει το 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της.
Οι μετοχές αυτές το 2009, που η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς ήταν 2,7 δισ. (και όχι την περίοδο της χρηματιστηριακής ευφορίας του 2006 που είχε φτάσει τα 7 δισ.), άξιζαν περίπου 38 εκατ. Σήμερα κοστίζουν 3,8 εκατ. ευρώ.
Μιλάμε για πολύ κλάμα και για «οικογενειακά δράματα» που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μέσα στα φτωχόσπιτα των μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας.
Μέσα α αυτό το τοπίο και εάν ο Τσάκας με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα αποσύρουν το ενδιαφέρον που έδειξαν (και) για το Mega, βλέπω τον Νίκο Στραβελάκη να αναλαμβάνει αρχισυντάκτης στο blog του Νάσου Γουμενίδη και ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος τις απομαγνητοφωνήσεις του Νίκου Τσιλιπουνιδάκη.
Από τον Βασίλη Μπόνιο
kourdistoportocali.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου