16 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΕΠ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας

Κάτι παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οχι, δεν είναι τα νέα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες. Είναι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 1981.
Εκείνη τη χρονιά το δημόσιο χρέος βρέθηκε και στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 30ετίας, τόσο ως απόλυτο μέγεθος (2,2 δισεκατομμύρια ευρώ) όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ (26,8%).

Ωστόσο, από τότε η άνοδος των δεικτών μέσα στην πορεία των τελευταίων 30 χρόνων, τα χρόνια που κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ, αυξήθηκε εντυπωσιακά το ΑΕΠ. Αλλά, φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat ότι δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί το χρέος και το έλλειμμα, ενώ και η ανεργία βρίσκεται σε μια σταδιακή ανοδική πορεία. Από το 1981 έως το 1989, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 342% και έφτασε από τα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ στα 36,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 960% (ανήλθε στα 23,3 δισεκατομμύρια ευρώ) και το έλλειμμα κατά 528% (στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ). Φυσικά, οι αριθμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα, αφού σε μία ιστορική αναδρομή θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη και το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον της κάθε εποχής. Είναι, όμως, ενδεικτικοί του προσανατολισμού της οικονομικής πολιτικής και του γεγονότος ότι εκείνη την περίοδο η Ελλάδα δανείστηκε για να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης.
Το 1993, το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία της χώρας. Το ονομαστικό ΑΕΠ (δηλαδή συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού που μέχρι τότε έτρεχε σε διψήφια ποσοστά) εκείνη την χρονιά «κλείνει» στα 70,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, στην τετραετία που δεν κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ το ΑΕΠ σχεδόν διπλασιάστηκε (93%). Το δημόσιο χρέος, τριπλασιάστηκε (ανήλθε στα 69,2 δισεκατομμύρια ευρώ από 23,3 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ και το έλλειμμα σχεδόν διπλασιάστηκε (από 4,4 δισ. ευρώ σε 8,4 δισ., αύξηση 90%).
Από το 1994 η χώρα αρχίζει σταδιακά να προετοιμάζεται για την ένταξή της στην ΟΝΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι αριθμοί και τα οικονομικά μεγέθη αρχίζουν να αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
Πλέον πρέπει η Ελλάδα να τιθασεύσει το έλλειμμά της, να ελέγξει το δημόσιο χρέος της και να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό της. Αυτά είναι τα τρία βασικά κριτήρια για την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία (μέχρι τα τέλη του 2003, δεδομένου ότι τον Μάρτιο του 2004 ανέλαβε την εξουσία η Ν.Δ.), το ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 145%, το χρέος κατά 142% και το έλλειμμα μόλις κατά 18% ( το 2003 έκλεισε στα 9,9 δισεκατομμύρια ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μετά τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων την τελευταία πενταετία, προέκυψε ότι το έλλειμμα δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως θα προέβλεπε η Συνθήκη για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.
Από το 2009 που το ΠΑΣΟΚ κυβερνά τη χώρα η πορεία είναι αντίστροφη για το ΑΕΠ και το έλλειμμα. Το χρέος έχει αυξηθεί κατά 19% (από 298,7 δισεκατομμύρια ευρώ στα 356,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος). Το έλλειμμα έχει μειωθεί (47%) από τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ (πρόβλεψη για φέτος), αλλά έχει συρρικνωθεί και το ΑΕΠ από τα 235 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 218 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος (εκτίμηση).
πηγή:Καθημερινή της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...