26 Οκτωβρίου 2011

ΒΟΥΤΙΑ ΕΩΣ 20% ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ



Μεγάλη πτώση έως και 20% στις τιμές των ακινήτων, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, καταγράφει πανελλαδική έρευνα του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάδας. Ειδικά για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις η πτώση κυμαίνεται γύρω στο 15%, ενώ στο 20% σε σχέση με το τέλος του 2010 φτάνει για τις περιοχές όπου οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι το 2011 ήταν η δυσκολότερη χρονιά για την οικονομία, που επηρέασε σημαντικά τις αγοραπωλησίες των ακινήτων.

Το πάγωμα των στεγαστικών δανείων και η κακή ψυχολογία των αγοραστών που σχετίζεται με την αγοραστική τους δύναμη, μαζί με τους φόρους που επιβλήθηκαν συνέβαλαν στη μεγάλη βουτιά της κτηματαγοράς. Για τους επόμενους μήνες τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας, αλλά και από το πόσο δυσάρεστες θα είναι οι εξελίξεις, ήτοι πόσο το κούρεμα θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία και τις τράπεζες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, πάντως, οι αλλαγές στο αγοραστικό ενδιαφέρον των Ελλήνων που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.
Μεγάλος είναι πλέον ο αριθμός των αγοραστών που επιλέγουν σπίτια πάνω από 25 ετών επειδή είναι φθηνότερο. Μάλιστα, στην Αττική το ποσοστό έχει φτάσει το 60%, ενώ μόλις το 13% αγοράζει νεόδμητα σπίτια.
Επίσης, υπάρχει μία συνεχιζόμενη στροφή σε σπίτια μικρά και μεσαία έως 110 τ.μ. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των αγοραστών που επενδύουν σε οικόπεδα/αγροτεμάχια στην επαρχία, γεγονός που δείχνει ότι αυξάνεται η εσωτερική μετανάστευση. Επίσης:
Κατά το πρώτο εξάμηνο, τα ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν πάνω από 80% κατοικίες, κατά 10% οικόπεδα/αγροτεμάχια και 8% επαγγελματικά.
Πανελλαδικά οι κατοικίες άνω των 25 ετών απετέλεσαν το 50% του συνόλου, σε αντίθεση με τα νέα ακίνητα (έως πενταετίας) που μόλις ξεπέρασαν το 20%.
Παρατηρείται σαφής προτίμηση κατά περίπου 80% στις μικρές και μεσαίες κατοικίες (μέχρι 110 τ.μ).
Βασίλης Κανέλλης
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...