23 Ιουνίου 2011

O Economist μας προτρέπει να χρεοκοπήσουμε.


 


Η χρεοκοπία ίσως να μην είναι και τόσο καταστροφική για την Ελλάδα τονίζει ο Economist με άρθρο του. Κοιτώντας τα στοιχεία της ανάπτυξης από χώρες που χρεοκόπησαν πριν από μας, αναφέρει πως χώρες όπως η Αργεντινή και η Δομινικανή Δημοκρατία, αν και αντιμετώπισαν προβλήματα τα κατάφεραν μια χαρά με το χρέος τους.
"Θεωρητικώς, οι φόβοι των επιπτώσεων της οικονομικής ζημίας που θα μπορούσε να προκαλέσει η επιλογή της χρεοκοπίας θα έπρεπε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις υπό «συμμόρφωση» χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκηρύξουν τα χρέη τους.
Και ενώ οι χώρες που κηρύσσουν χρεοκοπία βρίσκονται αποκλεισμένες από τις αγορές για κάποιο χρονικό διάστημα, οι αρνητικές επιπτώσεις από την χρεοκοπία στην ανάπτυξη τείνουν να είναι βραχύβιες. Η Αργεντινή είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 10,9% το έτος που ακολούθησε την πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2001. Ομως, η οικονομία της επανέκαμψε και μάλιστα πολύ «έξυπνα» στα χρόνια που ακολούθησαν. Η Ουρουγουάη, η Ρωσία, η Ινδονησία πήγαν εξίσου καλά μετά τη χρεοκοπία τους.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι οικονομολόγοι εφιστούν την προσοχή στην ερμηνεία των αριθμών, καθώς σε καμία περίπτωση η χρεοκοπία δεν ενισχύει την ανάπτυξη. Αυτό το οποίο επισημαίνουν είναι ότι η χρεοκοπία λαμβάνει χώρα όταν η οικονομία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάστηση οπότε τα νούμερα της ανάπτυξης είναι ήδη πολύ χαμηλά. Άρα τα υψηλά νούμερα που ακολουθούν δεν θα πρέπει πάντα να εντυπωσιάζουν
Βέβαια οι εμπειρίες ποικίλλουν. Η Γρενάδα, το Καμερούν, η Μπελίζ, η Δομινικανή Δημοκρατία που πήγαν πολύ άσχημα μετά την χρεοκοπία, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να παρηγορηθούν από το αναπτυξιακό μπουμ της μετά χρεοκοπίας Ουρουγουάη."
Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η διαφορά του ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για χώρες που χρεοκόπησαν. Με γαλάζιο απεικονίζεται ο μεσος ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία 5 χρόνια πριν την χρεοκοπία ενώ με σκούρο μπλε ο μέσος όρος ανάπτυξης του ΑΕΠ ένα χρόνο μετά. Για παράδειγμα η Ουρουγουάη είχε αρνητικό ρυθμό αυξησης του ΑΕΠ (δηλαδή μείωση) πριν τη χρεοκοπία ενώ μετά η ανάπτυξη εκτινάσεται. Αντίθετα η Δομινικανή Δημοκρατία παρουσίαζει μικρότερη ανάπτυξη μετά την χρεοκοπία.

Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...