23 Ιουνίου 2011

Κοινωνικό έγκλημα εάν βάλουν την άρση της μονιμότητας στο δημοψήφισμα! (άρθροτου Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου)



ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΜΙΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΜΙΣΗΣ

του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου

Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, η κυβέρνηση θέτει ουσιαστικά θέμα άρσης της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά την αξιολόγηση των υπαλλήλων των οργανισμών που καταργούνται.
Σώφρωνε παρατηρητές και συνταγματολόγοι, ωστόσο, διατυπώνουν, ήδη, φόβους ότι -πέραν της προφανούς, όπως λένε, αντισυνταγματικότηταςτο να τεθεί σε δημοψήφισμα ένα θέμα όπως η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο αποτελεί κοινωνικό έγκλημα.


Η anatropi2020 έχει ήδη επισημάνει πως μία τέτοια πολιτική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει οιωνεί κοινωνικό διχασμό, δεδομένου ότι το εκλογικό σώμα θα χωριστεί μεταξύ ιδιωτικών υπαλλήλων που θα ψηφίσουν υπέρ της μονιμότητας (επηρεασμένοι, προφανώς, από τη γενικευμένη ανασφάλεια στην ελεύθερη αγορά εργασίας και την ανεργία), ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και θα ψηφίσουν κατά.
"Πρόκειται για επικίνδυνη γελοιότητα", έλεγε υπουργός του "παλαιότερου ΠΑΣΟΚ', επισημαίνοντας πως μία τέτοια απόφαση πρέπει να λαμβάνεται από μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή που θα έχει προηγουμένως βάλει στο προεκλογικό της πρόγραμμα το συγκεκριμένο μέτρο.
"Δεν μπορούμε να πετάμε το μπαλάκι στη μισή κοινωνία και να τη στρέφουμε εναντίον της άλλης μισής", μας έλεγε και είναι βέβαιο πως θα εκφράσει και δημοσίως τις αντιρρήσεις του, το επόμενο διάστημα...


Με αφορμή τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου περί μερικής άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", επισήμανε ότι τέτοιες απόψεις έχουν εκφραστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και από διάφορες πλευρές.
Στη συζήτηση για την αλλαγή του Συντάγματος, την οποία θα ανοίξει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, θα συζητηθεί, όπως σημείωσε, και αυτή η άποψη στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και με γνώμονα την αντιστοίχιση του αριθμού των υπαλλήλων με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Αυτό, όπως τόνισε, θα γίνει χωρίς προκαταλήψεις και αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί εκ των προτέρων, επισημαίνοντας ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα αποτελεί αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.
Υπογράμμισε ότι τώρα είναι άκαιρη η συζήτηση για απολύσεις στον δημόσιο τομέα, καθώς η μονιμότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο απολύσεων για όσους αξιολογηθούν αρνητικά από το ΑΣΕΠ, επισήμανε ότι θα διαμορφωθεί πρώτα το πλαίσιο αξιολόγησης από το υπουργείο Εσωτερικών και μετά θα συζητηθεί αυτό το θέμα.
Αναφορικά με το δημοψήφισμα, σημείωσε ότι θα συσταθεί μια επιτροπή από 20-25 προσωπικότητες χωρίς κομματικά κριτήρια και θα συλλέξει απόψεις μέσω της διαβούλευσης από την Κοινωνία των Πολιτών, τους φορείς, τα κόμματα, τις οργανώσεις των πολιτών, θα τις συστηματοποιήσει και θα τις καταθέσει στην κυβέρνηση μέχρι το φθινόπωρο, για να τις φέρει στη Βουλή.
Το θέμα της άρσης μονιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους θα μπορούσε να είναι ένα από τα ερωτήματα, με το δημοψήφισμα να μην περιέχει μόνο μία ερώτηση.
Ως προς τις εκλογές, υποστήριξε ότι είναι προκλητικό να ζητά κανείς εκλογές αυτή την περίοδο, σημειώνοντας ότι αυτός που τις ζητάει δεν έχει επίγνωση του ελληνικού προβλήματος.
Επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι επέλεξε να μην υπερβεί τα κομματικά όρια και τις εσωκομματικές του ισορροπίες και ότι συμπεριφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες σαν τοπικός αρχηγός και όχι ως Ευρωπαίος ηγέτης.
πηγή: anatropi2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...