3 Ιουνίου 2011

Το μαύρο 7μηνο που «σκότωσε» την Ελλάδα! [ένα ακόμη εκπληκτικό άρθρο του Νάσου Τσαγκανέλη]



Από τον Νάσο Τσαγκανέλη
 

Η άτολμη Ευρώπη άφησε την κερδοσκοπία
το «πιστόλι»-έλλειμμα του 2009
να γίνει «βόμβα»-χρέος…

Που θα πάει;
Αργά ή γρήγορα –έτσι γίνεται πάντα- θα μάθουμε τα ακριβή γεγονότα. Όλα τα γεγονότα. Όπως συνέβησαν (λεπτομερώς) το μαύρο 7μηνο 2009-2010. Που έμπασε στην κόλαση Ελλάδα και Έλληνες.
Θα μάθουμε. Που, από ποιους και γιατί σχεδιάστηκε-αποφασίστηκε-εκτελέστηκεη πιο μανιακή επίθεση πτώχευσης της χώρας.
Θα μάθουμε. Αξιώματα, ονόματα, πρωταγωνιστές. Φανερούς και κρυφούς ρόλους.
Θα μάθουμε. Αν ο πραγματικός στόχος ήταν ευρώ-Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας –οι αδύναμοι κρίκοι, όπως τους λένε.
Ή αν το μεγάλο κάζο –η μεγάλη χασούρα- από την πτώση των «ουρανοξυστών» (Lehman Brothers, Goldman Sachs, JP Morgan) οδήγησε να στηθούν έκτακτα «χειρουργεία» -αναλώσιμων χωρών- για γρήγορο ρεφάρισμα από τους αρχιχειρούργους του κέρδους.
Δεν γλιτώνουν. Κάποια στιγμή, όλα και όλοι θα γίνουν γνωστά. Ένα προς έναΈνας προς έναν…
Και τότε, θα ξαναπέσουν ουρανοξύστες. Θα ανατριχιάσουν και ελέφαντες…
Τα όσα λέω δεν έχουν καμία σχέση με θεωρίες συνομωσίας. Σπορ καθημερινό τελευταία για πολλούς…
Η απληστία του κέρδους προκαλεί ζωώδη όσφρηση. Ποτέ δεν συνωμοτεί. Ζυγίζει, ρίσκο. Και κτυπάει, στο «δόξα πατρί».
Όμως. Για να υπάρξει απάντηση στο ερώτημα γιατί κτυπήθηκε και κτυπιέται η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξουμε τι ισχύει ή δεν ισχύει. Ποιες είναι, προς το παρόν, οι πιο σοβαρές ενδείξεις που βγάζουν κάποιο συμπέρασμα.
Αλήθεια πρώτη. Ενοχλεί δεν ενοχλεί.
Το υπέρβαρο ελληνικό χρέος υπάρχει από το 1990.
Πως, λοιπόν, το 2001 η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ με χρέος-φονιά του ευρώ; Τενεκέδες ξεγάνωτοι ήταν τότε οι μεγαλοσβερκάδες Ευρωπαίοι που μας έδωσαν (πανηγυρίζοντες) βίζα ένταξης;
Μιλάνε, εκ των υστέρων, για πειραγμένα στοιχεία. Ε και, αν υπήρξαν ποιος φταίει;
Ο ελληνικός λαός που τον έχουν τώρα κάτω από το βούρδουλα η οι «αγράμματοι» μεγαλοθεσίτες της Κομισιόν;
Και αν όντως ήταν τόσο σοβαρά τα ψευδή στοιχεία γιατί δεν έθεσαν θέμα χρέους το 2002, το 2003, το 2004, το 2005, το 2006, το 2007, το 2008…
Πως και από ποιους το «πιστόλι»-έλλειμμα έγινε ξαφνικά «βόμβα» χρέους;
Όταν, μάλιστα, η χώρα πλήρωνε κανονικά ετησίως 12 δις ευρώ τοκοχρεολύσια.
Πολλά τα ερωτήματα-μυστήριο, ένα το συμπέρασμα.
Η διεθνής κερδοσκοπία εκμεταλλευόμενη την αφέλεια και ανετοιμότητα της Ευρώπης  και τις σχιζοφρενικές γκάφες Παπανδρέου στο «μεθυσμένο» από ευφορία πρώτο 7μηνο της πρωθυπουργίας του…
Σήκωσε, τα σμήνη των ιπτάμενων σπρεντ. Που μας στόχευσαν. Μας τελείωσαν.
Σόρταραν και σορτάρουν φουλ χρεοκοπία.
Οι ψευτοβαθμολογητές του κόσμου. Οι «οίκοι» αναξιο-λόγησης, τα «διεθνή πορνεία» τοκοληστείας. Που τα αφήνουν ακόμα –ανελέητο το ερώτημα- να λειτουργούν σαν διεθνή δικαστήρια και να απαγγέλουν ποινές εξόντωσης ολόκληρων λαών.
Οι ειδικοί μου λένε. ότι από το ελληνικό πιστωτικό επεισόδιο που προκάλεσαν και από το κλονισμένο ευρώ…
Οι κερδοσκόποι κέρδισαν ιλιγγιώδη ποσά. Τα υπολογίζουν πέντε φορές πάνω από τη χασούρα τους από την πτώση των αμερικανικών τραπεζών το 2008.
Και για να τελειώνουμε. Έχουμε, με επίσημα στοιχεία, γράψει πόσο είναι το χρέος, που το χρωστάμε και ποια είναι η δομή του.
Την ξαναλέω εν συντομία. Το μισό χρέος και, τόκοι. Τα 2/3 του όπλα. Θυμάστε, τις αγορές-μίζες του αιώνα, που τότε πανηγύριζαν.
Αλήθεια δεύτερη. Αρέσει, δεν αρέσει.
Η Ευρώπη στο μοιραίο 7μηνο που σηκώθηκε «η αεροπορία της τοκογλυφίας»πιάστηκε στον ύπνο. Δεν έδειξε ανακλαστικά. Δεν είχε οργάνωση. Γρήγορη απόφαση. Δεν προστάτευσε ούτε το ευρώ ως είχε υπέρτατο χρέος ούτε την εταίρο της που βαλλόταν από θεούς και δαίμονες μπροστά στα μάτια της.
Οργίζεσαι.
Όταν ακούς σήμερα μεγαλόσχημους Ευρωπαίους να λένε:
«Φταίξαμε – καθυστερήσαμε».
Και εξοργίζεσαι, όταν τους ακούς να καταγγέλλουν, κατόπιν εορτής, την ανάμειξη του ΔΝΤ σε ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα. Όπως σήμερα λένε…
Η Ευρώπη της «βαβέλ» και της ατολμίας διέπραξε έγκλημα που έφερε το αντίπαλο-δολάριο στα νώτα του ευρώ. Εγκλημάτισε δύο φορές που παρέδωσε την Ελλάδα στην «Γκεστάπο» του τοκοφάγου Ταμείου. Αυτή, είναι η αλήθεια.
Κανένας από τους εδώ. Ούτε, η αντιπολίτευση. Δεν εγκαλεί την Ευρώπη για την τεράστια ζημιά που αυτή προκάλεσε στην Πατρίδα μας.
Κανένας. Όλοι άφωνοι. Σε κάποια άκρη θεατές.
Μπροστά τους, η «περιφορά του επιταφίου» συνεχίζεται.
Δεν είναι έξω. Μέσα είναι και αυτοί –οι θεατές. Μέσα είμαστε όλοι μας.
Το έχουν συνειδητοποιήσει;
Ας το καταλάβουν.
Και τα νέα δάνεια υπερτοκισμού (που εξαγγέλλουν) σκοτώνουν. Δεν δίνουν λύση.
Οδηγούν, κοινωνία και τόπο σε κώμα.
Μία είναι η λύση. Επιστροφή, στην Ανάπτυξη.
Ποιος, όμως, θα βροντήξει τη γροθιά στο τραπέζι των Ευρωπαίων;
Ποιος θα ζητήσει, ΤΩΡΑ, να ανοίξουν όλα τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Στήριξης για να κινηθεί στη χώρα ότι σήμερα δεν κινείται;
Ποιος θα αρπάξει τόπο και κοινωνία από το τέρας της ύφεσης που σήμερα τη σαπίζει και την καταπίνει;
ΠΟΙΟΣ:

Θυμίζω ημερολογιακά τις μοιραίες δηλώσεις Παπανδρέου – με το πιστόλι στο τραπέζι- το μαύρο 7μηνο. 
 
Ένα προς ένα τα λάθη 
που πυροδότησαν
την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Η ιστοσελίδα παρουσιάζει το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» (05/05/2011) όπου καταγράφονται με χρονολογική σειρά τα λάθη Παπανδρέου που μετέτρεψαν την κρίση του ελλείμματος του 2009 σε έκρηξη δανεισμού το 2010.
Θυμίζουμε τότε που τα ιπτάμενα σπρεντς της κερδοσκοπίας σηκώθηκαν, μας  στόχευσαν, μας σακάτεψαν.
Ιδού, το χρονικό της αιφνιδιαστικής κρίσης χρέους:

Οι επαφές με Στρος Καν το 2009

Τι συζητούσε ο Γ. Παπανδρέου με το ΔΝΤ, τι έλεγε στην Ελλάδα
«Το ότι ήμουν σε επαφή με τον Ντομινίκ Στρος-Καν και με άλλους ηγέτες της Ε.Ε. δεν είναι ανακάλυψη, είναι δικιά μου δημόσια δήλωση από την αρχή» απάντησε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στη Βουλή.
Ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να σταματήσει τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση ενός αποσπάσματος συνέντευξης του επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος μιλούσε σε γαλλικό κανάλι για «υπόγειες διαπραγματεύσεις» την περίοδο Νοεμεβρίου-Δεκεμβρίου του 2009.
Τότε, όμως, ο πρωθυπουργός ούτε αναφερόταν ευθέως σε επαφές με το ΔΝΤ, ούτε μιλούσε για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Χαρακτηριστικά, στα τέλη Οκτωβρίου, μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έδειχνε ότι είχε επιλέξει να ακολουθήσει διαφορετική ρότα. «Το πρόγραμμα της τετραετίας το οποίο έχουμε είναι ρεαλιστικό. Δεν θα δημιουργήσει σοκ στην ελληνική οικονομία, διότι (…) εάν αυτή τη στιγμή, εν μέσω ύφεσης, πάρεις μέτρα ακόμα πιο περιοριστικά σε ό,τι αφορά εισοδήματα, σε ό,τι αφορά την κίνηση στην αγορά, σε ό,τι αφορά επενδύσεις, θα δημιουργήσουμε μια ακόμα βαθύτερη ύφεση».
*Την 1η Δεκεμβρίου συζητήθηκε το πρώτο νομοσχέδιο, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης. «Είναι και ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους αυτούς που έλεγαν «δεν μπορούμε», «δεν γίνεται», «σας κοροϊδεύουν», «πού θα βρείτε τα λεφτά;». Τα βρήκαμε τα λεφτά! Οχι για να τα σπαταλήσουμε, αλλά γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη».
*«Δεν θα αναγκαστούμε να προβούμε σε στάση πληρωμών» δήλωνε στο CNN, ερωτηθείς εάν συνδέεται η περίπτωση της χώρας μας με του Ντουμπάι. «Είναι πολύ διαφορετική από το Ντουμπάι. Είμαστε κυρίαρχο κράτος. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» έλεγε στις 3 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, βρισκόταν κλιμάκιο του ΔΝΤ μαζί με εκπροσώπους της Κομισιόν, που διαπίστωναν «εκρηκτική δυναμική του χρέους».
*«Το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία πρώτη φορά από το 1974» επεσήμαινε στο υπουργικό συμβούλιο στις 9 Δεκεμβρίου. Την επόμενη ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε ότι ο Γ. Παπανδρέου ήδη έχει προχωρήσει σε επαφές με τον πρόεδρο του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, «επειδή είναι σοσιαλιστής και παλιός φίλος».
«Τα σενάρια για την προσφυγή μας στο Διεθνές Νομμισματικό Ταμείο δεν υπάρχουν. Εγώ έχω επαφές και με τον Στρος Καν, αλλά για να συζητήσω τη γενικότερη οικονομική κατάσταση», ανέφερε απαντώντας στην «Ε» μετά το πέρας της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 11 Δεκεμβρίου.
*Στις 17/12 το CNBC ρωτούσε για το χρέος με αφορμή τον υποβιβασμό της Ελλάδας στην κατηγορία ΒΒΒ. «Αυτή τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζουμε χρηματικό πρόβλημα. Μπορούμε να πάμε στην αγορά και να βρούμε χρήμα, ίσως πιο ακριβό, ωστόσο, εξακολουθούμε να βρίσκουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση».
*Στις 28/12 επισκεπτόταν το νοσοκομείο «Αττικόν» και υποσχόταν προσλήψεις «τουλάχιστον 1.000 γιατρών και 3.000 νοσηλευτών».
*«Μια δύσκολη χρονιά κλείνει και έρχεται μια νέα. Ας την υποδεχθούμε όλοι με αισιοδοξία και ελπίδα. Με την προσμονή αλλά και με την ισχυρή πεποίθηση ότι το 2010 θα είναι μια χρονιά καλύτερη για όλους μας, για την Ελλάδα, για τον έλληνα πολίτη…» ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός για το 2010. Η συνέχεια γνωστή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...