19 Μαΐου 2011

Τι είχε αποκαλύψει η "Καθημερινή" (προ έτους) για το μεγάλο κόλπο με τα CDS...

  Της Σοφιας Παπαϊωαννου

21 Μαρτίου 2010


Το Τ.Τ. διασφαλίστηκε για τη χρεοκοπία της ... ελληνικής οικονομίας. Η αγορά των CDS λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών  και η πώληση με εξασφάλιση του απαραίτητου κέρδους
Την ώρα που στην Ελλάδα κατηγορούν τους κερδοσκόπους του εξωτερικού που έπαιξαν με τα σενάρια πτώχευσης της χώρας μας με τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου, τα credit default swaps (CDS) των ελληνικών ομολόγων, και την ώρα που με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας μας συζητείται παγκοσμίως η επιβολή αυστηρότερων κανόνων και ελέγχου της αγοράς των CDS, αποκαλύπτεται πως ελληνική τράπεζα έπαιξε και κέρδισε με CDS.
Η είδηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, αφού με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα η ελληνική τράπεζα που αγόρασε CDS είναι κρατική και πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οπως αποκαλύπτεται, ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης είχε αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου για να...
ασφαλίσει τα ελληνικά ομόλογα της τράπεζάς του. Ολες οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. Με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα ομόλογά τους αγοράζοντας ασφάλιστρα. Οταν όμως μία ελληνική τράπεζα αγοράσει προστασία (CDS) είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια τη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους, δείχνοντας ότι πιστεύει εμμέσως στη χρεοκοπία του.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η «Καθημερινή», ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης αγόρασε τον Αύγουστο του 2009, μήνα που ανακοινώνονται οι εθνικές εκλογές με αφορμή κατά τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή την οικονομική κατάσταση της χώρας, CDS αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ, όταν το πενταετές spread των CDS ήταν στις 135 μονάδες βάσης. Η νέα διοίκηση πουλά τα CDS τον Δεκέμβριο του 2009 στις 235 μονάδες βάσης. Η παγκόσμια αγορά των CDS το καλοκαίρι του 2009 κυμαινόταν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αγοράζοντας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο CDS αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) κατέχει μία θέση που αντιστοιχεί περίπου στο 12,5% της παγκόσμιας αγοράς, ποσοστό που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλους παίκτες. Πράγματι από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο το CDS ανέβηκε κατά 110 μονάδες βάσης και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κέρδισε με το αυτό το παιχνίδι περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ.
Ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Hellenic Postbank, Αγγελος Φιλιππίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 για τα πεπραγμένα των δύο τελευταίων χρόνων της τράπεζας δήλωσε ρητά πως η τράπεζά του είχε αγοράσει CDS και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στέλνει δελτίο Τύπου με την ομιλία του προέδρου όπου αναφέρει: «Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, ναι, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει κοινωνικό ρόλο. Ο κοινωνικός μας ρόλος όμως είναι π.χ. να αγοράσουμε CDS (ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα) το καλοκαίρι, όταν δεν αγόραζε κανένας, να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη θέση στον κόσμο -και σας λέω ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει καμία θέση στα CDS και εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη όχι από τις ελληνικές τράπεζες, γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν απλά, αλλά στον κόσμο- και να μπορούμε τώρα να βγούμε και να παρέμβουμε και να χτυπήσουμε τους κερδοσκόπους στο κεφάλι. Αυτό είναι μια στρατηγική πολιτική, εθνικά πάρα πολύ ωφέλιμη, και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ωφέλιμη, και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η «Καθημερινή» οι αγοραπωλησίες των CDS έγιναν και μέσω της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, οι συναλλαγές της οποίας σε παράγωγα της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα υπό έλεγχο.
Οι ελληνικές αρμόδιες αρχές λαμβάνουν όλα τα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες των CDS από την αμερικανική DTCC και αναμένεται η αξιολόγησή τους.
Γιατί η συμφωνία για μεγαλύτερο έλεγχο χάλασε την τελευταία στιγμήΟλα ήταν συμφωνημένα. Το «χτύπημα» στα γνωστά σε όλους πλέον CDS θα ήταν συντονισμένο και θα γινόταν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ταυτόχρονα. Την τελευταία στιγμή, όμως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ έκανε πίσω. Αγνωστο γιατί. Οι Ευρωπαίοι προχώρησαν. Αλλωστε, είχαν προετοιμαστεί αρκούντως. Ολη την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια υποεπιτροπή, η οποία είχε συγκροτηθεί στις Βρυξέλλες γι' αυτόν τον σκοπό, συνεδρίαζε πυρετωδώς. Με ελληνική συμμετοχή και μάλιστα ιδιαιτέρως αναβαθμισμένη. Τόσο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τελικώς, η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε ένα πρώτο βήμα, μέσω της συνεδρίασης του EcoFin, την περασμένη Τρίτη. Δεν ήταν, όμως, το αποφασιστικό ούτε αυτό που περίμεναν στα dealing rooms. Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, η ιστορία έχασε τη λάμψη της και ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας: τον αιφνιδιασμό. Η Ουάσιγκτον, πάντως, μέχρι χθες δεν είχε απαντήσει πειστικά στο κρίσιμο ερώτημα: Γιατί αποχώρησε την τελευταία στιγμή; Γεγονός αποτελεί, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε τέλμα. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε πως θα επανέλθει το φθινόπωρο

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Ανακεφαλαιώνοντας τα όσα ανέφερε ο χθεσινόςΔευκαλίων για τα CDS. Μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:
Τα CDS είναι ασφαλιστήρια συμβόλαια για επενδύσεις πάνω σε εταιρικά ή κρατικά ομόλογα.
Είναι πιστοποιημένες και εγγυημένες από διεθνείς οργανισμούς.
Για να συναφθεί ένα CDS πρέπει να υπάρχει ένας παίκτης που παίζει «μη χρεοκοπία» (εκδίδει το CDS) και ένας παίκτης που παίζει «χρεοκοπία» (αγοράζει το CDS). Ευνόητο είναι ότι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, δηλαδή να υπάρχει παίκτης που να παίζει «μη χρεοκοπία» τα CDS που κυκλοφορούν στις παγκόσμιες χρηματαγορές, για μία συγκεκριμένη χρεοκοπία (πχ Ελληνική) δεν είναι άπειρα. Όσο αυξάνεται η πιθανότητα χρεοκοπίας τόσο μειώνεται ο αριθμός των παικτών που δέχονται να εκδώσουν CDS.
To CDS ισχύει για όσο χρόνο έχει ορίσει κατά την έκδοση ο «εκδότης» και ταυτόχρονα πληρώνει τα ασφάλιστρα ο «αγοραστής».
Τα ασφάλιστρα είναι ποσοστό επί τοις εκατό του...
 ασφαλιζόμενου ποσού.
Το CDS μεταπωλείται όπως πωλείται μία μετοχή. Εκάστοτε τιμή του CDS είναι τα εκάστοτε ασφάλιστρα (όσο μεγαλώνει ο κίνδυνος τα ασφάλιστρα ανεβαίνουν όσο μικραίνει ο κίνδυνος τα ασφάλιστρα πέφτουν).
Το χρονικό Διάστημα Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2009, όταν η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου χειρίζεται την Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση με τρόπο που αποκαλύπτει στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ακόμα περισσότερες αδυναμίες για την Ελληνική Οικονομία από αυτές που πραγματικά υπήρχαν, οι τιμές των spread και των CDS αρχίζουν να ξεφεύγουν. Εκείνη ακριβώς τη χρονική περίοδο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο οποίο κύριος μέτοχος είναι το κράτος υπό την νέα διοίκηση του κ. Κ. Παπαδόπουλου, που όρισε η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, πούλησε μαζικά το 8,5 % της τότε παγκόσμιας αγοράς CDS επί του Ελληνικού Χρέους, ήτοι πούλησε CDS για ασφάλιση 950 εκατ. ευρώ Ελληνικού Χρέους. Η τιμή πώλησης των συγκεκριμένων CDS ήταν σαφώς μεγαλύτερη από την τιμή αγοράς τους και ως εκ τούτου δεν προήλθε βλάβη για το δημόσιο.
Όμως, οι μετέπειτα εξελίξεις επιβεβαίωσαν όσους τότε είχαν ασκήσει δριμεία κριτική. Ο λόγος εξαιρετικά απλός. Μία τεράστια ποσότητα CDS που ποντάρει στην χρεοκοπία της Ελλάδας πωλείται από μία Ελληνική Κρατική Εταιρεία.
Ποιοι την αγόρασαν; Σίγουρα και όπως είναι συνηθισμένο κάποιες μεγάλες θεσμικές επενδυτικές τράπεζες (πχ Goldman Sachs, JP Morgan κλπ) για λογαριασμό κάποιων πελατών τους. Ας ευχηθούμε να μην επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι αυτοί οι «άγνωστοι» πελάτες ήταν Έλληνες…
Ήταν κακό να πουλήσει η Ελληνική Κρατική Εταιρεία CDS που πόνταραν στην χρεοκοπία της Ελλάδας σε συμφέρουσα τιμή;
Φυσικά, είναι η απάντηση. Πουλήθηκαν οι σφαίρες που όπλισαν τα πιστόλια των κερδοσκόπων, ή ακόμα χειρότερα υπό την δικαιολογία του πυρηνικού αφοπλισμού πουλήθηκαν πυρηνικά όπλα σε τρομοκράτες.
Γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τι είναι τα CDS, πως λειτουργούν και ποιοι διοχέτευσαν στην παγκόσμια αγορά μία τεράστια ποσότητα όταν άρχισε να εμφανίζεται η Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση. Μπορεί κάποιες λεπτομέρειες να μας έχουν ξεφύγει, αλλά η αλήθεια είναι αυτή που γράφουμε. Μία πολύ μεγάλη ποσότητα CDS πουλήθηκε από την διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υπό τον κ. Κ. Παπαδόπουλου. Έτσι οι διεθνείς κερδοσκόποι βρήκαν τα πυρομαχικά να πυροβολήσουν εναντίον της Ελληνικής Οικονομίας.
Θα ρωτήσει κάποιος καλόπιστος: Αλλιώς δεν θα τα εύρισκαν;
Απάντηση: Πολύ δύσκολα θα εύρισκαν τόσες ποσότητες και τόσο εύκολα.
Στη μία άκρη του νήματος, όπως έχουμε αποδείξει, βρίσκονται ολότελα τυχαία Έλληνες και δυστυχώς (πιθανόν άθελα τους και λόγω απειρίας) στελέχη της τότε νέο-εκλεγείσας κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.
Ταυτόχρονα εκείνη την εποχή η Τράπεζα της Ελλάδας, επίσης ολότελα τυχαία, αφήνει ελεύθερο τον «αέρα» στις αγοροπωλησίες Ελληνικών Ομολόγων. Είναι η γνωστή υπόθεση «Τ+10».
Αποτέλεσμα αυξάνονται spread και τιμές CDS. Ας ευχηθούμε να μην επιβεβαιωθεί ότι εντελώς τυχαία και οι τελικοί και πραγματικοί αγοραστές των CDS ήταν Έλληνες.
Υπόθεση CDS: Αρχίζουν και γίνονται πολλές οι συμπτώσεις.


Φρικαλέα πράγματα! Μάλλον έχει δίκιο ο Π.Καμμένος απ' ότι φαίνεται.
Χοντρά παιχνίδια στη πλάτη του Ελληνικού κράτους και του Έλληνα φορολογούμενου αλλά όπως πάντα όλα είναι "νόμιμα & ηθικά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...