24 Μαΐου 2011

Σημείο Μηδέν

Μετά τις εξαγγελίες του υπουργού οικονομικών χθες στο υπουργικό συμβούλιο και παρακολουθώντας την τηλεοπτική του συνέντευξη στους "Νέους Φακέλους" του Παπαχελά  διαπιστώνω πλέον ότι φτάνουμε στο σημείο μηδέν.

Διαπιστώνω πλέον απόλυτα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι επικίνδυνος για μένα,την οικογένεια μου,την χώρα που ζω.Ο άνθρωπος χρήζει ιατρικής παρακολούθησης.
Δεν είναι δυνατόν να μας κυβερνάνε τέτοιοι άνθρωποι,να λένε τόσες πολλές ασυναρτησίες και να μην αντιδράμε.Αρχίζει να στροβιλίζει στο μυαλό μου το "σενάριο" του Λακόπουλου ότι μας ψεκάζουν!Ναι σ' αυτό το σημείο έχω φτάσει...το σημείο μηδέν!
Έχουν δίκιο οι Ισπανοί που αναρτήσανε πανό στην κεντρική πλατεία με τίτλο: Ησυχία μην ξυπνήσουν οι Έλληνες!
Παραθέτω άρθρα από δύο εφημερίδες σχετικά με τα νέα μέτρα του "φωστήρα" Γ.Παπακωνσταντίνου.
_____________________________________________________________________________
Από χθες τίποτα πια δεν είναι ίδιο στην Ελλάδα. Και το αύριο δεν θα θυμίζει σε τίποτα το χθες, είτε η κυβέρνηση πετύχει είτε αποτύχει. Τα πρόσωπα των υπουργών την ώρα που αποχωρούσαν από το υπουργικό επιβεβαίωναν τη ρήση «μια εικόνα χίλιες λέξεις». Αλλοι χλωμοί, άλλοι κατακόκκινοι. Αλλοι κοιτούσαν στο ... άπειρο και άλλοι ήταν σκυμμένοι. Παρότι λίγη ώρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός τούς είχε ζητήσει να μη λυγίσουν. Να μη δειλιάσουν, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου. Από χθες η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικίνδυνη στροφή, καθώς ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων χωρίς προηγούμενο. Μια σειρά αλλαγών που προκαλούν σοκ και δέος στους πολίτες και αλλάζουν το κοινωνικό ανάγλυφο της χώρας, τουλάχιστον όπως αυτό διαμορφώθηκε από το 1974 και μετά.
Ο Γ. Παπανδρέου από τα πρώτα του λόγια έδειξε την κρισιμότητα των στιγμών, λέγοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να λιγοψυχήσει». Ηξερε πως και μόνο το άκουσμα των μέτρων που είχε στον φάκελό του ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα προκαλούσε υπαρξιακή αγωνία στα στελέχη του και συναισθήματα απογοήτευσης, οργής και δυσαρέσκειας στους πολίτες. «Για δεύτερη φορά στη ζωή του ο Γιώργος βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο» έλεγε μετά το πέρας της συνεδρίασης στους χλωμιασμένους υπουργούς συνεργάτης του. Η σύνδεση με το 1967, όταν οι χουντικοί τον απείλησαν για να «καρφώσει» τον πατέρα του, που κρυβόταν στη σοφίτα στο Καστρί, δεν ήταν τυχαία.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας ο ίδιος την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με τους ομολόγους του και με τη γνώση ότι τα λεφτά τελειώνουν τον Ιούλιο, πήρε την απόφαση και άναψε στον υπουργό Οικονομικών το πράσινο φως για τα έκτακτα μέτρα του 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και το μεσοπρόθεσμο. «Θα κάνουμε τα πάντα για να βγούμε από την κρίση» είπε, και με τα όσα ανακοινώθηκαν έγινε πράξη και το προεκλογικό σύνθημα «αλλάζουμε τα πάντα».

Με αυτά τα μέτρα ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πάρει την πέμπτη δόση στις αρχές του Ιουνίου και στα τέλη του μήνα να λάβει νέο δάνειο από το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ. Για να μπορεί να πει στους εταίρους μας πως οι Ελληνες πληρώνουν για τα λάθη τους και στους πολίτες ότι το τούνελ έχει στο τέλος φως.

Τα σενάρια
Αλλιώς, σε κάθε άλλη περίπτωση, η χώρα θα εισέλθει σε φάση ραγδαίων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων.

Γιατί υπουργοί και βουλευτές συμφωνούν πως «δεν γίνεται η κυβέρνηση να επιβάλλει νέα μέτρα χωρίς να αξιολογεί και να απολογείται γιατί δεν πέτυχαν τα προηγούμενα».

Οι μισοί θέτουν θέμα Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι η αξιοπιστία του έχει πληγεί και οι υπόλοιποι τα βάζουν με τους συναδέλφους τους, που δεν κάνουν τη δουλειά τους και από τους οποίους ζητούν να αφήσουν τα μισόλογα και αν διαφωνούν να παραιτηθούν!

Υπάρχει, βέβαια, και μια τρίτη κατηγορία στελεχών, που θέτουν εμμέσως πλην σαφώς θέμα νομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής. Με άλλα λόγια θέτουν θέμα εκλογών, καθώς πιστεύουν ότι τα μέτρα που ζητά η τρόικα αγγίζουν τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της τελευταίας λαϊκής εντολής.
ΕΘΝΟΣ

_____________________________________________________________________________
Ακολουθώντας την ίδια ακριβώς συνταγή µε πέρυσι, αυτήν της οριζόντιας µαζικής επιβολής φόρων και δραστικών περικοπών σε συντάξεις - επιδόµατα, αλλά και µε µπαράζ αποκρατικοποιήσεων εξπρές, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξοικονοµήσει 6,4 δισ. ευρώ για το 2011
Στόχος των νέων µέτρων είναι να ... σταλεί σαφές µήνυµα στις αγορές και την Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν αφίσταται των δεσµεύσεων που ανέλαβε µε το Μνηµόνιο.

Σήµερα, µία ηµέρα µετά τη δραµατική πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου (διήρκεσε περισσότερες από 6 ώρες), ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίµου τους πολιτικούς αρχηγούς επιχειρώντας να αναζητήσει µια συναίνεση για τα µέτρα αυτά – συναίνεση δύσκολη να επιτευχθεί, απ’ ό,τι όλα δείχνουν, τουλάχιστον µε την αξιωµατική αντιπολίτευση.

Το παζλ συµπληρώνεται από τη διαρροή πληροφοριών, σύµφωνα µε τις οποίες η τρόικα εµφανίζεται ανένδοτη έναντι της κυβέρνησης, «σαλαµοποιεί» το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015, µε την αξιολόγηση για την 5η δόση του δανείου και τα νέα φοροεισπρακτικά µέτρα για το 2011 που ανακοινώθηκαν χθες, και ζητάει εγγυήσεις ότι θα τηρηθούν οι δεσµεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Η επανάληψη των διαπραγµατεύσεων αύριο ελπίζεται ότι θα άρει το αδιέξοδο, αν και η κυβέρνηση έχει ήδη προσδιορίσει ότι το Μεσοπρόθεσµο, που δεν είναι ακόµη έτοιµο, θα δηµοσιοποιηθεί σε 10 ηµέρες και αφού προηγηθεί ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου.

Χθες ο υπουργός Οικονοµικών στη δίωρη εισήγησή του ουσιαστικά περιέγραψε τους στόχους του προγράµµατος, αλλά απέφυγε συστηµατικά να εισέλθει σε λεπτοµέρειες επειδή δεν υπάρχει συµφωνία µε την τρόικα. Η κυβέρνηση πάντως δείχνει µε τις χθεσινές αποφάσεις να παίζει το τελευταίο της χαρτί και µε δεδοµένο ότι ακόµη και η 5η δόση του δανείου των 110 δισ. είναι, κατά κυβερνητικά στελέχη, «στον αέρα» επιχειρεί να αποδείξει ότι είναι αποφασισµένη να υλοποιήσει το Μνηµόνιο και ότι επανέρχεται έπειτα από 4 µήνες απραξίας, όπως την κατηγορούν, στον «σωστό δρόµο».

Για τον λόγο αυτό, και µε δεδοµένες τις αδυναµίες πάταξης της φοροδι αφυγής και αύξησης των εσόδων, αποφασίστηκε να επιβληθούν µέτρα ανάλογης έκτασης και επιπτώσεων µε εκείνα πουείχαν ληφθεί πέρυσι, σε µια προσπάθεια να αποτραπεί η δηµοσιονοµική κατάρρευση της χώρας.

Με τον υπουργό Οικονοµικών να παραδέχεται ενώπιον των συναδέλφων του ότι ουσιαστικά η ακολουθούµενη οικονοµική πολιτική ειδικά στον τοµέα των εσόδων έχει αποτύχει και πως τα κρατικά αποθέµατα δεν επαρκούν για περισσότερο από δύο µήνες, οι µαζικές αποκρατικοποιήσεις που αποφασίστηκαν φαντάζουν ως το µοναδικό σωσίβιο που διαθέτει η κυβέρνησηγια να ξαναπιάσει το νήµα που οδηγεί στη διάσωση της χώρας.

ΑΙΧΜΗ. Ενδεικτικά ο Πρωθυπουργός υπογράµµισε στην εισαγωγική του παρέµβαση ότι «η µάχη συνεχίζεται και το πατριωτικό καθήκον για τη διάσωση της χώρας δεν συγχωρεί τη λιγοψυχία» – φράση που ερµηνεύθηκε ως αιχµή σε µέλη της κυβέρνησης που το τελευταίο διάστηµα διαρρέουν ότι «δεν βγαίνουν τα νούµερα» ή πως «δεν µπορεί η κυβέρνηση να αναλάβει µόνη το βάρος αυτής της προσπάθειας».

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε ακόµη ότι «πέρυσι αποφύγαµε τη χρεοκοπία, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει περάσει» για να προσθέσει επίσης ότι «όπως και πέρυσι, έτσι και τώρα παίρνουµε τις αποφάσεις εκείνες που χρειάζονται για να αποτρέψουµε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουµε οριστικά τη χώρα».

Οι παραδοχές του κ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο, σε συνδυασµό µε το έντονα φορτισµένο κλίµα που κυριάρχησε σε κάποιες στιγµές της συνεδρίασης, είχαν ως αποτέλεσµα να δηµιουργηθούν εντάσεις και οξύτατες αντιπαραθέσεις – µε κυρίαρχη αυτή του υπουργού Εθν. Αµυνας Ε. Βενιζέλου και του υπουργού Οικονοµικών, τον οποίο κατηγόρησε για «αλαζονεία» και για απαξίωση των προτάσεων που υποβάλλουν οι υπουργοί. Η παρέµβαση του Πρωθυπουργού και η δήλωσή του ότι «οι προτάσεις των υπουργών θα αξιολογηθούν» ελάχιστα εκτόνωσε την κατάσταση.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...