15 Νοεμβρίου 2011

«Η επιστροφή των τεχνοκρατών»


«Η Ελλάδα και η Ιταλία αναδεικνύουν τεχνοκράτες ως επικεφαλής των κυβερνήσεών τους», αναφέρει άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η γαλλόφωνη οικονομική εφημερίδα «L΄Echo», με τίτλο «Η επιστροφή των τεχνοκρατών».
"Ο Παπαδήμος πιθανώς είναι ο πιο καλά ενταγμένος στο διεθνή οικονομικό μηχανισμό Έλληνας..."
Το άρθρο τονίζει ότι ονομάζοντας τον Λουκά Παπαδήμο ως επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, τα μεγάλα κόμματα της Ελλάδας άφησαν την τύχη της χώρας στα χέρια ενός τεχνοκράτη, ενώ το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και η Ιταλία, προωθώντας τοn Μάριο Μόντι στην πρώτη γραμμή. «Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος δεν είναι πιο πολιτικός από τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Είναι αρκετά σπάνιο να δεις εμπειρογνώμονες αυτού του βεληνεκούς να κυβερνούν χώρες», σημειώνει η εφημερίδα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, «πέρα από την τεχνική τους ικανότητα, διαθέτουν συνήθως καλά δίκτυα που μπορούν να κινητοποιήσουν και σε περίοδο πολιτικής κρίσης καθησυχάζουν».

«Σε εσωτερικό επίπεδο», συνεχίζει το άρθρο, «επιτρέπουν στους πολιτικούς τενόρους να προφυλαχτούν, μέχρι να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Οι τεχνοκράτες αποτελούν, λοιπόν, στρατηγικό εργαλείο για τα πολιτικά κόμματα. Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι δύο πολύ διαιρεμένες, σε πολιτικό επίπεδο, χώρες, στις οποίες η πελατειακή παράδοση έχει υποστεί ζημιές».

Από την άλλη, το άρθρο επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον Μισέλ Ντεβάλ, καθηγητή πολιτικών Επιστημών στο ULB (Universite Libre de Bruxelles): «Κάνουμε ως εάν οι αποφάσεις, που λαμβάνονται, να μην είναι πολιτικής φύσης, ενώ προφανώς και είναι. Το να αφήνεις να εννοηθεί ότι οι εμπειρογνώμονες είναι ουδέτεροι είναι ψέμα. Η εγκατάσταση τεχνοκρατών στην κορυφή του κράτους δεν αποτελεί ποτέ καλό νέο για τη Δημοκρατία». Ωστόσο το άρθρο καταλήγει ότι «όταν η κρίση γίνεται ανυπόφορη, η προσφυγή σ΄ αυτούς τους σωτήρες καθησυχάζει τους πολίτες, τις αγορές και τους εταίρους του εξωτερικού».

Στη συνέχεια, σκιαγραφώντας το πορτρέτο του νέου πρωθυπουργού, η εφημερίδα αναφέρει: «Ποιος είναι αυτός ο Παπαδήμος, για τον οποίον όλοι κάνουν λόγο; Γνωρίζουμε βέβαια ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός ήταν, έως πρότινος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. Αλλά υπήρξε πάντα διακριτικός. Για τους συνήθεις επισκέπτες των συνεντεύξεων τύπου της ΕΚΤ, ήταν μία φιγούρα, αδιάλειπτα σιωπηλή, καθισμένη δίπλα στον Ζαν Κλοντ Τρισέ».

Επιπλέον, το άρθρο σημειώνει την άποψη του Φρέντερικ Έρικσον, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής, ότι ο Λ. Παπαδήμος δεν είναι πολύ χαρισματικός και επομένως δεν μπορεί να αναλάβει την πραγματική «ηγεσία» της χώρας. «Όμως, χαίρει εκτίμησης. Δεδομένης της πορείας του, το αντίθετο θα ήταν παράξενο», σημειώνει ο Φ. Έρικσον και προσθέτει ότι πιθανώς είναι ο πιο καλά ενταγμένος στο διεθνή οικονομικό μηχανισμό Έλληνας.

«Χαίρει εκτίμησης. Αντίθετα με το Γιώργο Παπανδρέου, εμπνέει εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές καγκελαρίες», επισημαίνει ο Φ. Έρικσον και σημειώνει: «Θα χρειαστεί να πείσει τους Έλληνες ότι δεν είναι η μαριονέτα της Ευρωζώνης, αλλά ότι είναι εκεί πριν από όλα για να αντιπροσωπεύσει έναν λαό. Αν και για την ώρα, χαίρει ιδιαίτερης εμπιστοσύνης από τους Έλληνες».

Εξάλλου, η εφημερίδα «La Libre Belgique» δημοσιεύει άρθρο για την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα eελληνική κυβέρνηση, με τίτλο: «Πρώτη εξεταστική για τον Έλληνα πρωθυπουργό» και με υπότιτλο: «Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πρέπει να παρουσιάσει φύλο πορείας τη Δευτέρα» και «Η κοινή γνώμη τον υποδέχεται θετικά».

Τέλος, επισημαίνεται ότι τρεις στους τέσσερις Έλληνες είναι υπέρ του κ. Παπαδήμου, σύμφωνα με δημοσκόπηση
greece-salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...