Σε έξι εγκυκλίους του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημ. Ρέππα και 45 σελίδες εκτείνονται όλες οι αλλαγές στο Δημόσιο, με την κατάργηση περίπου 150.000 κενών οργανικών θέσεων και την ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας των πρώτων 30.000 υπαλλήλων, ενώ αναλύεται διεξοδικά η διαδικασία κατάταξης όλου του προσωπικού στο νέο βαθμολόγιο. Ημερομηνία «κλειδί» για τη σύνταξη των καταλόγων με τους εφέδρους είναι η 27η Νοεμβρίου, καθώς ορίζεται ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του πολυνομοσχεδίου στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 27ης Οκτωβρίου).
Με ταχείς ρυθμούς θα γίνει και το «κούρεμα» τουλάχιστον κατά 30% όλων των τμημάτων και διευθύνσεων του Δημοσίου, αφού μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο νέος «χάρτης» των δημοσίων υπηρεσιών, κάτι που συνεπάγεται ουσιαστικά την κατάργηση μίας στις τρεις θέσεις ευθύνης και τη συγχώνευση χιλιάδων υπηρεσιών. Οσες θέσεις προϊσταμένων κενωθούν με την εφαρμογή της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, θα πληρούνται με απόφαση του οικείου υπουργού. Για να εξαιρεθεί από την εφεδρεία ένας αναπληρωτής γενικός διευθυντής θα πρέπει να έχει οριστεί με πράξη του αρμόδιου οργάνου.
Από την εφεδρεία δεν εξαιρούνται τελικώς οι εκπαιδευτικοί, παρά μόνον για την τρέχουσα σχολική χρονια, ενώ χάνεται η αποζημίωση για όσους μπουν σε εφεδρεία, αφού αφενός η ένταξη σε εφεδρεία θεωρείται προαναγγελία απόλυσης και αφετέρου η αποζημίωση συμψηφίζεται με τις αποδοχές που θα λαμβάνουν (60% του βασικού μισθού για 12 μηνες). Αμεσα, μέσα σε έναν μήνα, εντάσσονται σε 12μηνη εφεδρεία οι εργαζόμενοι οκτώ καταργούμενων φορέων: Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας, Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων, Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χoρού, Εθελοντικός Οργανισμός Εργο Πολιτών, Εθνικό Στάδιο Ν. Ιωνίας και Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία. Στις διοικήσεις 34 φορέων που συγχωνεύονται ή καταργούνται δίδεται το χρονικό περιθώριο ενός μήνα, έως το τέλος Νοεμβρίου, να εκδώσουν πράξεις μεταφοράς του προσωπικού τους. Διαφορετικά, το προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου εντάσσεται σε εργασιακή εφεδρεία από 1ης Ιανουαρίου του 2012 (ΔΕΠΑΝΟΜ, ΟΣΚ, ΕΡΤ, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, Θέμις Κατασκευαστική, ΚΕΔ, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ΟΔΔΥ κ.ά.).
Φορείς υποδοχής
Το ντόμινο των εξελίξεων θα παρασύρει και τους εργαζομένους των φορέων που δέχονται προσωπικό. Ετσι, οι φορείς υποδοχής εργαζομένων από τους υπό κατάργηση ή συγχωνευση φορείς θα πρέπει να θέσουν ισάριθμους υπαλληλους χαμηλών προσόντων (ΥΕ και ΔΕ) σε εφεδρεία, χαρακτηρίζοντάς τους ως πλεονάζοντες.
Σε ό,τι αφορά το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς στο οποίο θα ενταχθεί το μόνιμο προσωπικό του «στενού» δημόσιου τομέα αναφέρεται ότι θα ενταχθούν όσοι εργαζόμενοι συμπληρώνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 κατ’ ελάχιστον 35 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας και είναι 55 ετών, δηλαδή όσοι είναι σήμερα 53 ετών και έχουν 33 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.
Οσοι υπάλληλοι -υπολογίζονται περίπου σε 2.000- κατά τη δημοσίευση του νόμου έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει ήδη 35 χρόνια υπηρεσίας, απολύονται αυτοδικαίως έως τις 27 Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Δημοσίου το υπουργείο καταργεί όλες τις κενές οργανικές θέσεις. Ετσι, αν οι κενές θέσεις υπερβαίνουν ανά κλάδο - κατηγορία το 60% των θέσεων που προβλέπονται από τον οικείο οργανισμό, τότε καταργούνται αυτοδικαίως από την έναρξη ισχύος του νόμου. Για παράδειγμα, αν σε έναν φορέα ο κλάδος ΠΕ Διοικητικού διαθέτει 50 οργανικές θέσεις εκ των οποίων καλυμμένες είναι οι 19, τότε με κοινή υπουργική απόφαση θα προσδιοριστεί ο αριθμός των θέσεων που θα καταργηθούν. Στην περίπτωση, αντιθέτως, φορέα που όλοι οι κλάδοι προσωπικού διαθέτουν οργανικές θέσεις που είναι καλυμμένες κατά 40%, καταργούνται αυτοδίκαια όλες οι κενές θέσεις.
Τέλος, η νέα βαθμολογική κλίμακα περιλαμβάνει έξι βαθμούς και οι προαγωγές από τον τέταρτο έως και τον πρώτο βαθμό γίνονται με ποσόστωση 90%,80%, 70% και 30% αντίστοιχα. Αρα, θα περάσουν στην κορυφή της πυραμίδας μόλις 3 στους 10 κρινομένους.
Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη
Καθημερινή
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου