4 Ιουνίου 2013

Όσο περισσότερο μας ψεκάζετε τόσο μεγαλύτεροι γινόμαστε


Το σύμβολο της εξέγερσης

H εικόνα της αυτής γυναίκας με τα κόκκινα που έκανε το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αντιγράφηκε σε αυτοκόλλητα και αφίσες και έγινε το σύμβολο της γυναίκας διαδηλώτριας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών των τελευταίων ημερών στην Κωνσταντινούπολη.
Όντας ντυμένη με το κόκκινο, βαμβακερό καλοκαιρινό της φόρεμα, ένα κολιέ στο λαιμό και τη λευκή τσάντα της περασμένη στον ώμο, έμοιαζε σαν να βρίσκεται σε πάρτι στον κήπο ενός σπιτιού. Ωστόσο, η εικόνα αυτή αλλάζει όταν αστυνομικός που φορά μάσκα την ψεκάζει με χημικά τινάζοντας τα μακριά μαλλιά της στον αέρα.

«Η φωτογραφία αυτή συμπυκνώνει την ουσία της διαμαρτυρίας αυτής: της βίας της αστυνομίας ενάντια στους ειρηνικούς διαδηλωτές, των ανθρώπων που απλά προσπαθούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τις αξίες τους», λέει η φοιτήτρια μαθηματικών Εζρά στο Μπεσίκτας, ένα από τα επίκεντρα των διαδηλώσεων της εβδομάδας αυτής.
Σε μία αφίσα που αναρτήθηκε σε τοίχους η γυναίκα εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από τους αστυνομικούς. Το σύνθημα δίπλα της γράφει: «Οσο περισσότερα χημικά μας ρίχνετε, τόσο μεγαλύτεροι γινόμαστε».
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την υπέρμετρη χρήση βίας από την τουρκική αστυνομία κατά των διαδηλωτών.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε χθες τους διαδηλωτές «εξτρεμιστές που βαδίζουν χέρι χέρι με την τρομοκρατία», περιγραφή η οποία φαντάζει μάλλον αταίριαστη με την εικόνα της γυναίκας με τα κόκκινα.
Αλλες διαδηλώτριες φορούσαν εξοπλισμό μάχης και αντιασφυξιογόνες μάσκες, ενώ πετούσαν πέτρες, ωστόσο ο μεγαλύτερος αριθμός πολύ νεαρών γυναικών στο Μπεσίκτας και την Πλατεία Ταξίμ, όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις την Παρασκευή, ήταν πιο καλοντυμένες.
Με γυαλιά θαλάσσης ή χειρουργικές μάσκες για προστασία από τα δακρυγόνα, φουλάρια χαλαρά κρεμασμένα γύρω από το λαιμό τους, η Εζρά, η Χασινέ και η Σεσίλ βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Μπεσίκτας μαζί με άλλους νεαρούς.
Φορώντας γυαλιά και μάσκες θαλάσσης ή χειρουργικές μάσκες για την προστασία τους από τα δακρυγόνα, και φουλάρια να κρέμονται χαλαρά γύρω από τον λαιμό τους, η Έζρα, η Χασίν και η Σεσίλ βρίσκονταν το απόγευμα της Δευτέρας στην συνοικία Μπεσίκτας, μαζί με έναν μεγάλο αριθμό νεαρών.
Ανήκουν, όπως ίσως και η «γυναίκα με τα κόκκινα», στις τάξεις των νέων γυναικών που διατυπώνουν τις θέσεις τους με σαφήνεια και θεωρούν ότι κάτι δεν πάει καλά στην Τουρκία του Ερντογάν. Αισθάνονται ότι απειλούνται από την προώθηση της ισλαμικής μαντίλας, σύμβολο της γυναικείας αγνότητας.



πηγή:moneypro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...