15 Φεβρουαρίου 2012

Οι Βρυξέλλες περιμένουν το υπουργικό συμβούλιο για το Eurogroup

Σε θρίλερ τείνει να μετατραπεί η πολυπόθητη έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα από το Eurogroup της Τετάρτης, καθώς οι εταίροι μας δείχνουν να μην «πείθονται» για την δυνατότητα ή την προσήλωση των Ελλήνων στην άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, όπως αυτές αποτυπώνονται στο νέο πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή την Κυριακή.
Τη σύγχυση επιτείνει και η δήλωση της κυρίας Σαντάλ Χιουζ, εκπροσώπου της Κομισιόν που αντικαθιστά τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ, η οποία ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο αναβολής του Eurogroup, περιορίστηκε να απαντήσει πως : «η Κομισιόν τελεί εν αναμονή λήψης συγκεκριμένων μέτρων από την Ελλάδα»!

Προφανέστατα υπονοώντας ότι παραμένει...
«αγκάθι» το θέμα της κάλυψης των 325 εκατομμυρίων ευρώ που «λείπουν» από το … καλάθι των περικοπών.

Στην Αθήνα τώρα παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται μεν καθησυχαστικοί για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, αλλά παράλληλα εκφράζονται αμφιβολίες από τραπεζικές πηγές πως τελικώς αύριο θα έχουμε μια τελική απόφαση για το «ελληνικό πρόβλημα».

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι η λύση για την εκκρεμότητα των μέτρων που θα καλύψουν την τρύπα των 325 εκατ. ευρώ έχει βρεθεί, καθώς αυτά θα προκύψουν από την πιο άμεση περικοπή των ειδικών μισθολογίων και ενδεχομένως και την μερική περικοπή των αμυντικών δαπανών.

Νωρίτερα πάντως τα ερωτήματα πλήθυναν έπειτα από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου για τα Οικονομικά Όλι Ρεν, ο οποίος εξέφρασε μεν την πεποίθηση ότι το Εurogroup της Τετάρτης για την Ελλάδα θα διεξαχθεί κανονικά, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ΜΗΝ ληφθεί αύριο απόφαση για την τύχη της χώρας. Δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σύντομα θα υπάρξει απόφαση για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας»! 

Μάλιστα ο κύριος Ρεν δεν ήταν απόλυτος επιλέγοντας να απαντήσει πως «εξ’ όσων γνωρίζω το Eurogroup είναι αναγκαίο ώστε να προχωρήσει τόσο το νέο πακέτο στήριξης όσο και το PSI». Για την ταμπακιέρα όμως, της λήψης απόφασης για την Ελλάδα, ουδέν.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία, με δυο λόγια άφησε ΑΝΟΙΚΤΟ ένα τέτοιο ενδεχόμενο!

Παράλληλα ο κύριος Ρεν εξέφρασε την κατανόηση του για τη θλίψη και την αναταραχή στην Ελλάδα, τόνισε ωστόσο πως οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να εγγυηθούν για το νέο πρόγραμμα. «Λογικά θα είμαστε σύντομα σε θέση να αποφασίσουμε για το δεύτερο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας», είπε. 

Ούτως ή άλλως τις τελευταίες ώρες από αρκετές πηγές προκύπτουν συγκεχυμένες πληροφορίες ακόμα και για το κατά πόσον θα διεξαχθεί τελικώς το προγραμματισμένο για το μεσημέρι της Τετάρτης Eurogroup, όπου θεωρητικά θα εγκριθεί το ελληνικό πρόγραμμα και θα δοθεί το πράσινο φως για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους και εκταμίευσης της νέας δανειακής βοήθειας. 

Με τους Γερμανούς και τους δορυφόρους τους να εμφανίζονται να ζητούν ολοένα και περισσότερα μέτρα, ως είδος «τιμωρίας» της Ελλάδας για την μη συμμόρφωσή της προς τα κοινοτικά δεδομένα, αλλά και ως «παράδειγμα προς αποφυγή» για τις υπόλοιπες χώρες του Μνημονίου. Μάλιστα δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και έμμεσες ή άμεσες «προειδοποιήσεις» προς την χώρα μας για έξοδο από την Ευρωζώνη εφόσον και οι νέες δεσμεύσεις της Αθήνας προς τους εταίρους-δανειστές της δεν τηρηθούν. (δείτε εδώ  κι εδώ).

Εξάλλου από το Βερολίνο και δη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μέρκελ, ήδη από τη Δευτέρα έχουν γίνει κάποιες πρώτες νύξεις για το κατά πόσον θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία στήριξης της Ελλάδας, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να … «τρενάρει» η απόφαση για την Ελλάδα έως και τις αρχές Μαϊου. (δείτε εδώ, κι εδώ).

Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε – εμμέσως – προειδοποιήσει: «Εμείς με ευχαρίστηση βοηθούμε τους Έλληνες, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση στους τρίτους ότι αυτοί δεν πρέπει να προσπαθούν. Καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του»…

Tην ίδια ώρα το αμερικανικό δίκτυο CNBC μεταδίδει πως οι «θυσίες που έκαναν οι Έλληνες θα αναγκάσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν τη χώρα» (δείτε εδώ).

Πάντως κύκλοι του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστήριζαν ότι «δεν υπάρχει ένδειξη για ακύρωση της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης».

από το protothema.gr

Αναβλήθηκε το Eurogroup της Τετάρτης

Εκβιασμός στην Ελλάδα με ξαφνική αναβολή του Eurogroup. Πολιτικές πιέσεις από τη Γερμανία μέχρι την τελευταία στιγμή. Αινιγματική δήλωση Ρεν
Τηλεδιάσκεψη αντί για Eurogroup θα πραγματοποιηθεί τελικά την Τετάρτη, χωρίς να έχει γίνει γνωστή επισήμως η αιτία της αναβολής
Σύμφωνα με  το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, δεν είναι έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να δοθεί το πράσινο φως για το νέο σχέδιο διάσωσης.
Η πηγή αυτή υπογράμμισε εξάλλου ότι κατά κάθε τρόπο προβλέπεται η διεξαγωγή τακτικής συνόδου του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.
Η ξαφνική απόφαση, προκαλεί έντονες ανησυχίες σχετικά με τις προθεσμίες που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα για το PSI και ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα για να κλείσει το ζήτημα της "τρύπας" 325 εκατ. ευρώ στη νέα συμφωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας είχαν θέσει τρεις προϋποθέσεις για να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση. Αυτές είναι:
*Η υπερψήφιση του Μνημονίου 2
*Το κλείσιμο της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ
*Έγγραφες δεσμεύσεις των αρχηγών
Ρεν: "Σύντομα οι αποφάσεις"
Νωρίτερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, είχε δηλώσει ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε "καταστροφικές συνέπειες" τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι αναμένει "πολύ σύντομα" μια απόφαση σχετικά με το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Αθήνα.
"Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ σύντομα σε θέση να αποφασίσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα", είπε ο Ρεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.
"Είναι πραγματικά προς το συμφέρον όλων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να προσπαθήσουν ώστε να λειτουργήσει και να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ελλάδα", πρόσθεσε. "Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες, ιδίως για τις μικρομεσαίες συνιστώσες της ελληνικής κοινωνίας, και αρνητικές περιπλοκές για την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα", υπογράμμισε ο Ρεν.
Από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί αυτό το πρόγραμμα, "είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικές δυνάμεις να το οικειοποιηθούν πλήρως, κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και της ανάπτυξής της, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά", κατέληξε.

από το 
news247.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...