16 Φεβρουαρίου 2012

Παπαδήμος καλεί Γκρούεφσκι.

Sporos: Κι αυτό θα "πουλήσετε ρε αθεόφοβοι;Μόλις είπε η Μέρκελ να τα βρούμε με τους Σκοπιανούς κατευθείαν πήρες τηλέφωνο ρε "διορισμένε";

"Ως προς το ζήτημα της ονομασίας, θέση μας είναι ότι θα πρέπει να επιλυθεί μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου, σας ενθαρρύνω να εργαστείτε με εποικοδομητικό τρόπο προς την επίτευξη αυτού του στόχου", επισημαίνει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην απαντητική επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι. 
Απευθυνόμενος στον κ. Γκρούεφσκι, ο κ. Παπαδήμος τονίζει ότι...
"η επικείμενη επίσκεψη του κ. Nimetz στην περιοχή μας αναμένεται να συμβάλει στην υπό εξέλιξη διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος, υπό την προϋπόθεση ότι και τα δύο μέρη θα επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση".
Στην αρχική επιστολή, που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είχε αποστείλει μέσω της αντιπροέδρου της κυβέρνησης της FYROM Τεούτα Αρίφι, ο κ. Γκρούεφσκι εξέφραζε την «ετοιμότητα και ξεκάθαρη και ανεπιφύλακτη βούληση για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διένεξη, η οποία δημιουργήθηκε από τη χώρα σας, αναφορικά με το όνομα της δικής μου χώρας», παραχαράσσοντας ακόμη και τα πλέον πρόσφατα ιστορικά γεγονότα!

Ο κ. Παπαδήμος επέλεξε να μην απαντήσει στην προκλητική αναφορά του Σκοπιανού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προτείνει στον κ. Γκρούεφσκι να συναντηθούν "στο περιθώριο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο 1 και 2 Μαρτίου.

"Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, στις οποίες η Ελλάδα αποδίδει μείζονα σημασία –όπως αυτό αποδεικνύεται από τη συνεργασία μας σε διαφόρους τομείς, προεξάρχοντος του οικονομικού–, ευελπιστώ ότι θα βελτιωθούν περαιτέρω προς όφελος και των δύο λαών μας", υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Παπαδήμος.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Παπαδήμου προς τον Σκοπιανό πρωθυπουργό:

"Σας ευχαριστώ για την από 22.01.2012 επιστολή σας την οποία μου διεβίβασε η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Arifi κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα.

Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω για τη δέσμευση της Ελλάδας υπέρ της συνέχισης και της ενίσχυσης της μακροχρόνιας πολιτικής της για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Προς αυτόν το σκοπό, και στο πλαίσιο της συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα εργαζόταν ανέκαθεν ενεργά και με συνέπεια υπέρ της προώθησης των καλών σχέσεων με όλους τους γείτονές της και μεταξύ αυτών. Η αρχή αυτή παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόοδο και ένα απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη του κοινού μας στόχου: την ευρωαντλαντική ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής μας. Το σκοπό αυτόν, άλλωστε, υπηρετεί ξεκάθαρα η πρωτοβουλία μας «Ατζέντα 2014», την οποία θα συνεχίσει να προωθεί ενεργά η επικείμενη ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, στις οποίες η Ελλάδα αποδίδει μείζονα σημασία –όπως αυτό αποδεικνύεται από τη συνεργασία μας σε διαφόρους τομείς, προεξάρχοντος του οικονομικού–, ευελπιστώ ότι θα βελτιωθούν περαιτέρω προς όφελος και των δύο λαών μας.

Ως προς το ζήτημα της ονομασίας, θέση μας είναι ότι θα πρέπει να επιλυθεί μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου, σας ενθαρρύνω να εργαστείτε με εποικοδομητικό τρόπο προς την επίτευξη αυτού του στόχου.  Η επικείμενη επίσκεψη του κ. Nimetz στην περιοχή μας αναμένεται να συμβάλει στην υπό εξέλιξη διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος, υπό την προϋπόθεση ότι και τα δύο μέρη θα επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση.

Υπό το φως των ανωτέρω θα ήθελα να προτείνω να συναντηθούμε στο περιθώριο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου".

από το protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...