6 Φεβρουαρίου 2012

Στο παρά πέντε της συμφωνίας-προδοσίας.

Κοντά στην επίτευξη επώδυνης συναίνεσης σε νέα, σκληρότερα μέτρα λιτότητας που θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων, βρέθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη διάρκεια της χθεσινής πεντάωρης σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Αν δεν κατέληξαν σε συμφωνία, είναι γιατί δεν θέλησαν να δεσμεύσουν τα κόμματά τους προτού συσκεφθούν με τα επιτελικά στελέχη τους. Ωστόσο η ουσία της χθεσινής διαπραγμάτευσης που έγινε «με το πιστόλι στον κρόταφο», λόγω των αλλεπάλληλων τελεσιγράφων περί χρεοκοπίας από την Ευρώπη, είναι ότι οι απαιτήσεις της τρόικας έγιναν εν πολλοίς δεκτές.
Τώρα, μετά και τη νέα-μεταμεσονύκτια-συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο,όλα παραπέμπονται στη νέα σύσκεψη που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη το απόγευμα, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα. Νωρίτερα, το μεσημέρι, θα του έχουν αποστείλει γραπτώς τις προτάσεις τους (τη συμφωνία τους, πιο σωστά).


Το πρόβλημα πάντως δεν είναι πλέον οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, όπως εκτενώς συζητήθηκε στη σύσκεψη, αλλά οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων που θα κληθούν να ψηφίσουν τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία αποτελούν το Μνημόνιο το οποίο συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. «Χρειάζεται πολλή δουλειά στους βουλευτές», αναφέρθηκε συγκεκριμένα (με τον Γ. Παπανδρέου να αναγνωρίζει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ).
Ισως εξαιτίας αυτού κατά την έξοδό τους στο τέλος της χθεσινής σύσκεψης οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ επιχείρησαν να δώσουν στις δηλώσεις τους χαρακτήρα ηρωικής αντίστασης. Οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης κατέφυγαν σε δηλώσεις οι οποίες είναι σε προφανή αναντιστοιχία με τη δήλωση του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, η οποία εκδόθηκε μετά το τέλος της σύσκεψης και περιγράφει ουσιαστικά την επιτευχθείσα συμφωνία. Αντιθέτως, ο μεν κ. Σαμαράς ανακοίνωσε (σε πρώτο ενικό μάλιστα) ότι «παλεύει» να αποτρέψει μέτρα που οδηγούν στην ύφεση, ο δε κ. Καρατζαφέρης στο ίδιο ύφος δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει να υπάρξει επανάσταση της εξαθλίωσης στην Ελλάδα!
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, «οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ των άλλων, αφορούν:
1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους».
Δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τη δήλωση αυτή, παρότι αρχικά εκτιμήθηκε πως είχε και αυτή χαρακτήρα πιεστικό προς τους πολιτικούς αρχηγούς να συναινέσουν απολύτως κατά τη σημερινή νέα σύσκεψη.
ΕΠΕΜΕΙΝΕ. Η δήλωση αποκαλύπτει πως ούτε ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε στη βασική θέση του ότι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές και όχι προνομιούχες. Συνεργάτες του υποστήριζαν ότι «η διαφωνία παραμένει», αλλά είναι προφανές πως και αυτή η δημοσιοποίηση της διαφωνίας κινείται στο ίδιο κλίμα με τις δηλώσεις των κ.κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη.
Υπενθυμίζεται σχετικά ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου περίπου είχε αναγάγει σε μείζον ζήτημα το θέμα των κοινών μετοχών που οδηγεί σε κρατικοποίηση των τραπεζών, επισημαίνοντας πως οι δανειστές είναι υπέρ των προνομιούχων μετοχών.
Κατά τη σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να παραταθεί η διακυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε ανασχηματισμό με τεχνοκράτες. Σήμερα, πριν από τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα υποβάλει τα μέτρα σε ένα πρώτο κρας τεστ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, την οποία συγκαλεί για να ενημερώσει επί όσων συμφωνήθηκαν χθες.
Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, του κ. Παπαδήμου και της τρόικας, τότε η ελληνική πλευρά θα συντάξει ένα μίνι Μνημόνιο το οποίο θα υπογραφεί από τους τρεις αρχηγούς. Το κείμενο αυτό αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Βενιζέλος στο Eurogroup της Τετάρτης και εν συνεχεία να ανακοινωθεί η συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI).


ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...