20 Φεβρουαρίου 2012

Εξακολουθεί να μας "δουλεύει" ο Σόιμπλε!

Τη... συμπόνια του προς τον ελληνικό λαό που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel ενώ αμύνθηκε των επικρίσεων του Κάρολου Παπούλια τονίζοντας με ειρωνικό τρόπο «Ότι ίσως να... παράκουσε». Ο γερμανός υπ. οικονομικών δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την συνολική εξασφάλιση του δεύτερου πακέτου βοήθειας. 

«Συμπονώ τους Έλληνες πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων πλήττονται από τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας- και αφήστε με να εκφράσω...
ακόμη μία φορά τη μεγάλη εκτίμηση που τούς έχω- δεν έχει σχέση με τη βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων, την απώλεια της ανταγωνιστικότητας ή την αναποτελεσματική χρήση των προϋπολογισμών κατά το παρελθόν» αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε αμύνθηκε επίσης έναντι των επικρίσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος τον κατηγόρησε οργισμένος ότι προσβάλλει την Ελλάδα. «'Ισως ο Έλληνας Πρόεδρος να παράκουσε κάτι» είπε.

Πρόσθεσε δε ότι όλοι οι υπουργοί της ευρωζώνης μάχονται τα τελευταία δύο χρόνια να σταθεροποιήσουν το ευρώ «και ειδικά να σταθεροποιήσουν την Ελλάδα». Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια αλλά είναι απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτούς που έχουν συμφωνηθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».

Όπως τόνισε δεν θα είχε νόημα το να κατατμηθεί το δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, και εξήγησε ότι «Εάν η Ελλάδα λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθαρίσει άλλα θέματα, τότε θα είναι σε θέση να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας». 

«Μια συμφωνία διαρθρωμένη κατά στάδια ή μια συμφωνία βήμα προς βήμα θα ήταν εποικοδομητική» και πρόσθεσε: «Θα αποφασίσουμε για το πλήρες πρόγραμμα την Δευτέρα».

Πηγές είχαν δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι αξιωματούχοι σε υπουργεία Εξωτερικών κρατών-μελών της ευρωζώνης εξέταζαν τρόπους να καθυστερήσουν τμήμα ή το σύνολο του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ. Ωστόσο, Ευρωπαίοι πολιτικοί εξέφρασαν αισιοδοξία την Παρασκευή ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει το σύνολο του νέου πακέτου μετά την έγκριση του νέου πακέτου λιτότητας ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Στο ζήτημα της μείωσης των μισθών, σημείωσε ότι στο μέλλον θα βρεθούν «περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτούς της Ισπανίας».

«Τι πρέπει να πούμε στους ανθρώπους των χωρών της ανατολικής Ευρώπης ή των χωρών της Βαλτικής, όπου ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη χαμηλότερος αλλά θα συμβάλουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα;» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Σόιμπλε δύο φορές την εβδομάδα που πέρασε αποκάλεσε την Ελλάδα «βαρέλι χωρίς πάτο», προκαλώντας οργή στην Αθήνα και τροφοδοτώντας την υπόθεση ότι οι βορειοευρωπαϊκές χώρες ίσως ετοιμάζονται να αναγκάσουν τη χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, κάνοντας τον υπολογισμό ότι αυτό δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος να καταστρέψει το ευρώ.

από το  ΑΠΕ ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...