8 Φεβρουαρίου 2012

Μονιμότητα τέλος.


Τίτλοι τέλους πέφτουν για τη μονιμότητα 68.000 εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις. Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση, που αλλάζει άρδην το ισχύον καθεστώς σε 83 ΔΕΚΟ. Διευκολύνονται οι απολύσεις και οι μετακινήσεις. Μειώνεται το μισθολογικό κόστος.
Τέλος μπαίνει στο καθεστώς μονιμότητας για 68.000 υπαλλήλους σε δημόσιες επιχειρήσεις (εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ, τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο).

Eπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αλλάξουν οι κανονισμοί εργασίας στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίοι μεταξύ των άλλων έβαζαν... φρένο στις αποχωρήσεις υπαλλήλων.

Με την κίνηση αυτή που εντάσσεται στο «προμνημόνιο» αλλάζει εκ βάθρων το εργασιακό καθεστώς σε 83 δημόσιες επιχειρήσεις καθώς:

διευκολύνονται οι απολύσεις αλλά και οι μετακινήσεις προσωπικού εντός της εταιρείας,
μειώνεται το μισθολογικό κόστος με «πάγωμα» ωριμάνσεων και κόψιμο πρόσθετων παροχών.
Παράλληλα, μέσω της παρέμβασης στις ΔΕΚΟ, η τρόικα θέλει να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα για πιθανή μελλοντική άρση της μονιμότητας και στον στενό δημόσιο τομέα.
Μονιμότητα τέλος

Επίσης οι επικεφαλής της τρόικας τονίζουν στις συζητήσεις τους με κυβερνητικά στελέχη πως, αίροντας το καθεστώς προστασίας από απολύσεις, οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις καθίστανται «ελκυστικές» για τους υποψήφιους επενδυτές. Και βέβαια έχουν ζητήσει την πώληση δύο ή τριών μεγάλων εισηγμένων εταιρειών μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Τουλάχιστον να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίησή τους. Να υπενθυμίσουμε πως με νόμο του 2005, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, είχε αρθεί το καθεστώς μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ.

Οπως σημείωνε χθες αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, η τρόικα έθεσε επιτακτικά το θέμα των νέων κανονισμών εργασίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποχωρήσεις εργαζομένων.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ έχουν συνάψει συμβάσεις αορίστου χρόνου, μπορούν να απολυθούν εάν η εταιρεία καταγγείλει τη σύμβαση και ζητήσει την απομάκρυνση του υπαλλήλου. Οι κανονισμοί λειτουργίας των ΔΕΚΟ, που πρόκειται να αναθεωρηθούν μετά τις πιέσεις της τρόικας, δημιουργούν ένα καθεστώς «μονιμότητας» για τους υπαλλήλους, οι οποίοι -όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι- ουσιαστικά έχουν υπογράψει συμβάσεις εργασίας αντίστοιχες με αυτές του ιδιωτικού τομέα.

Οπως λέει ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος υπάρχει ένα σε μεγάλο βαθμό «άτυπο» καθεστώς μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επίσης στο στόχαστρο μπαίνουν και οι αποδοχές των υπαλλήλων σε οργανισμούς και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.

Ετσι «μαχαίρι» αναμένεται να μπει στις πρόσθετες παροχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, όπως για παράδειγμα το επίδομα ισολογισμού στις τράπεζες και τα λογιστήρια δημόσιων εταιρειών. Κατά πληροφορίες, οι περικοπές θα ισχύσουν και για υπαλλήλους επιχειρήσεων όπως τα ΕΛΠΕ που εξαιρέθηκαν από την τελευταία μείωση που επέβαλε η κυβέρνηση. Βέβαια θα πλήξουν και τις αποδοχές των εργαζόμενων στις υπόλοιπες εισηγμένες που ήδη έχουν υποστεί «κούρεμα» μέχρι και 35% σε σχέση με τις αποδοχές του Δεκεμβρίου του 2009.

Σε ό,τι αφορά τώρα τους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίου απολύσεων 15.000 εργαζομένων.


ΕΘΝΟΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...