23 Φεβρουαρίου 2012

Η συμφωνία μάς δένει με το ευρώ.

Δέσμευση ότι η ευρωζώνη θα στηρίξει την Ελλάδα ακόμη και μετά το 2015, εφόσον χρειασθεί, ανέλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της στο προχθεσινό τους Συμβούλιο, διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης της στήριξης. Αυτή θα συνεχισθεί ώσπου να καταστεί δυνατόν να επιστρέψει η χώρα στις αγορές. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, πρόκειται για δέσμευση ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην ευρωζώνη».


Πράγματι, η ανακοίνωση του Συμβουλίου των υπουργών αναφέρει ότι το Eurogroup θα παρέχει «επαρκή υποστήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πέραν αυτού, ώσπου να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής».
Η διαβεβαίωση αυτή καθησυχάζει τους φόβους που δημιούργησε η μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την οποία μετά το 2015 η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα ακόμη πακέτο βοήθειας 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις μεταγενέστερες υποχρεώσεις της. Με βάση τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος, συνάγεται ότι, αν χρειασθεί, θα δοθούν και αυτά τα κεφάλαια, επιπλέον των 130 δισ. της νέας σύμβασης, που θα διαρκέσει έως το τέλος του 2014 (και των 110 δισ. της πρώτης σύμβασης).

ΟΙ ΟΡΟΙ. Εναντι αυτής της στήριξης, που αποτρέπει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας της και εξασφαλίζει τη θέση της στην ευρωζώνη, η Ελλάδα δεσμεύεται όχι μόνο να εφαρμόσει το πρόγραμμα του Μνημονίου, αλλά να δώσει και τα εξής επιπλέον «ανταλλάγματα»:
1Δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι δανειακές ανάγκες της χώρας, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας. Μάλιστα, με νομοθετική ρύθμιση - η οποία μετά το 2013 θα κατοχυρωθεί και συνταγματικά, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος - θα οριστεί ότι οι δανειακές ανάγκες θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων. Οι πόροι του ταμείου θα προέρχονται από την τρόικα, αλλά και από τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου και τις αποκρατικοποιήσεις.
Στις αρχές κάθε τριμήνου θα προσδιορίζονται και θα κοινοποιούνται στην τρόικα οι ανάγκες των επόμενων τριών μηνών, περιλαμβανομένων των δανείων της τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων φορέων.
Εφέτος όλες οι σχετικές ανάγκες θα καλυφθούν από την τρόικα, αλλά από το 2013, οπότε και υπολογίζεται να έχει η χώρα πρωτογενή πλεονάσματα (τα έσοδά της θα είναι υψηλότερα από τις δαπάνες αφαιρουμένων των τόκων), θα εισρέουν στο ταμείο και τα πλεονάσματα αυτά. Ετσι, είναι απολύτως αναγκαίο να τηρούνται οι στόχοι του προϋπολογισμού, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να πληρώνονται τα δάνεια και να μην υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο ίδιος κίνδυνος θα υπάρχει και σε περίπτωση που δεν τηρούνται άλλες δεσμεύσεις του Μνημονίου.
Ο ειδικός λογαριασμός, είπε ο κ. Βενιζέλος, θα ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα. Αλλωστε όλος ο προϋπολογισμός θα ελέγχεται από την τρόικα, συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι όλα αυτά αποτελούν πλέον και προβλέψεις του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου της Ευρώπης.
2Ενίσχυση της παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα, ώστε να παρακολουθεί στενά, βήμα βήμα, την εφαρμογή του Μνημονίου. Αυτή θα γίνει με δύο τρόπους: πρώτον, θα εγκατασταθεί στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν, ανάλογο με αυτό του Μπομπ Τράα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου• δεύτερον, θα ενισχυθεί η ομάδα τεχνικής βοήθειας που λειτουργεί ήδη υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ. Η ομάδα αυτή αριθμεί σήμερα 15 άτομα στην Αθήνα και 35 στις Βρυξέλλες.
Με τον τρόπο αυτόν, είπε ο κ. Βενιζέλος, αποδραματοποιείται η ανά τρίμηνο εξέταση από την τρόικα, η οποία ωστόσο θα συνεχισθεί.

από τα ΝΕΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...