Με σύνθημα "είμαστε όλοι Έλληνες" προγραμματίζεται το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου πανευρωπαϊκή κινητοποίηση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν έξω από τις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης από το Παρίσι ως τη Ρώμη κι από το Ντίσελντορφ ως τη Μαδρίτη.
Η κινητοποίηση οργανώνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων και γίνεται προσπάθεια να συντονιστεί...
μια τεράστια κινητοποίηση υπέρ της Ελλάδας.
ΚΟΝ- ΜΠΕΝΤΙΤ: «ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΧΡΩΣΤΟΥΝ 81 ΔΙΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα δεν έχει δώσει τις επαρκείς εγγυήσεις ώστε να αποδεσμευτεί το νέο πακέτο στήριξης 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Ντανιέλ Κον – Μπεντίτ ηγέτης των Ευρωπαίων Πρασίνων μιλώντας στο Στρασβούργο δήλωσε πως οι Γερμανοί που είναι απρόθυμοι να αποδεσμεύσουν χρήματα για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, θα πρέπει να θυμηθούν τι λεηλάτησαν από τη χώρα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
"Όταν αναγκάζεις ανθρώπους να γονατίζουν, πρέπει να είσαι ειλικρινής μαζί τους", δήλωσε ο Κον-Μπεντίτ στη διάρκεια μιας συναισθηματικά φορτισμένης κοινοβουλευτικής συζήτησης, απευθυνόμενος απ' ευθείας στη Γερμανία, που φέρεται ότι επέμεινε να αναβληθούν οι αποφάσεις για τη στήριξη της Ελλάδας. Ο «κόκκινος Ντάνυ» του Μάη του ’68 αναφέρθηκε εκτενώς στη λεηλασία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας από τις δυνάμεις των Ναζί τον καιρό του πολέμου και επισήμανε πως, "με τους τόκους, είναι 81 δισεκατομμύρια ευρώ αυτά που χρωστάει η Γερμανία" στην Αθήνα, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στους νεοφιλελευθέρους «ταλιμπάν» αξιωματούχους της Ε.Ε που επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να κόψει τις συντάξεις, αντί για τις αμυντικές δαπάνες, ώστε να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό 325 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012.
Την ίδια στιγμή ο νέος ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα δήλωσε πως η αποκαλούμενη τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι υπερβολικά "τιμωρητική" έναντι της Αθήνας και πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι «συμβουλές και όχι δικτατορία».
Υποστήριξη βρήκε η χώρα μας και από τον ευρωσκεπτικιστή Βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ που χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό «μαριονέτα».
Στην αντεπίθεση πέρασαν οι συνταρακτικοί και φιλελεύθεροι ευρωβουλευτές με τον Ζοζέφ Ντολ να δηλώνει πως τα μέτρα απέδωσαν στη Λετονία, ενώ και ο γερμανός φιλελεύθερος Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ επιτέθηκε στην ελληνική πολιτική τάξη επειδή απέτυχε να φέρει σε πέρας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.
Ο δανός υπουργός αρμόδιος για υποθέσεις της ΕΕ Νικολάι Βάμεν, μιλώντας για λογαριασμό της τρέχουσας προεδρίας της ΕΕ, απέρριψε οποιαδήποτε πρόταση για χαλάρωση της στάσης έναντι της Ελλάδας, παρά την ύφεση που επιδεινώνεται στη χώρα και για την οποία οι επικριτές λένε ότι οφείλεται στα επιβεβλημένα από την ΕΕ μέτρα λιτότητας.
"Σφίξαμε τις ζώνες μας, είναι απαραίτητο και πρέπει να συνεχίσουμε με όλα τα οικονομικά μέτρα και να τα εφαρμόσουμε ... για να αποκατασταθούν οι καλές οικονομικές συνθήκες", δήλωσε ο Βάμεν αναφερόμενος στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που εισήγαγαν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.
ΜΟΝΤΙ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ"
Υπερβολική είναι η σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται σήμερα η Ελλάδα, είπε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απορρίπτοντας παράλληλα την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. «Είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιλαμβάνει, όχι να αποκλείει», τόνισε.
«Μπορούμε σίγουρα να κρίνουμε την σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται σήμερα η Ελλάδα υπερβολική και μάλλον είναι», δήλωσε ο Μόντι.
«Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις πολιτικές που ακολουθούνταν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, οι οποίες κατάρτιζαν έναν πλήρη κατάλογο των χειρότερων πρακτικών στην Ευρώπη», υπογράμμισε κατά την ομιλία του.
«Διαφθορά, νεποτισμός, έλλειψη ανταγωνισμού, παρατυπίες σε κρατικές συμβάσεις, φοροδιαφυγή», επεσήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ αργότερα αναφέρθηκε και στην παραποίηση κατά το παρελθόν των εθνικών στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας για την απόκρυψη των πληγών του ελληνικού χρέους από τους εταίρους στην ΕΕ.
Ωστόσο ο κ. Μόντι προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί η Αθήνα και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το ευρώ να γίνει ένας παράγοντας διάσπασης και διαχωρισμού μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος», σημείωσε.
«Είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιλαμβάνει, όχι να αποκλείει», επέμεινε. «Ελπίζω ότι η λύση στην κρίση στην ευρωζώνη βρίσκεται στο χέρι μας».
"Όμως η κρίση γέννησε πάρα πολλές μνησικακίες, ξανάδωσε έδαφος σε πάρα πολλά στερεότυπα, δίχασε τους Ευρωπαίους ανάλογα με τη στάση τους και την Ευρώπη μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών κρατών. Θα πρέπει αυτά να τα απαρνηθούμε κατηγορηματικά", υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο κ. Μόντι υπενθύμισε ότι "δύο κεντρικά κράτη, η Γαλλία και η Γερμανία, αποτέλεσαν την πηγή της κρίσης του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και της περιορισμένης αξιοπιστίας του".
"Αυτό συνέβη το 2003 με τη συνέργεια της Ιταλίας, η οποία ήταν επικεφαλής του συμβουλίου. Οι δύο αυτές χώρες προτίμησαν να ασκήσουν την πολιτική τους επιρροή στα άλλα κράτη μέλη προκειμένου να τσακίσουν αυτόν τον μηχανισμό του σεβασμού και της εφαρμογής των κανόνων", τόνισε.
"Σήμερα αυτό είναι ένα γεγονός που αναγνωρίζουν οι Γάλλοι και Γερμανοί ηγέτες", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευθύνες (γι' αυτήν την κρίση) βαρύνουν το ίδιο το κέντρο με την περιφέρεια".
"Μας χρειάστηκαν οκτώ χρόνια, τα οποία ήταν επίπονα, για να χτίσουμε εκ νέου με πολύ κόπο την αξιοπιστία του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης (...) και δεν πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμήνα βάλουμε στην άκρη την δημοσιονομική πειθαρχία", κατέληξε.
από το fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου