22 Φεβρουαρίου 2012

Τον Μάρτιο κλείνει οριστικά η συμφωνία; Προσοχή στα "ψιλά γράμματα".

"Ο επίσημος τομέας (δηλαδή οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης) θα αποφασίσουν για το ακριβές ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα παρέχουν στο πλαίσιο του δεύτερου ελληνικού προγράμματος στις αρχές μαρτίου, όταν θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα του PSI και έχουν εφαρμοστεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες", αναφέρεται στο τέλος της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το Eurogroup.

Με απλά λόγια, το ακριβές ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα εκταμιευθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα αποφασιστεί...
στις αρχές Μαρτίου, όταν γίνει καθαρό ποιο θα είναι το ποσοστό της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στο PSI. Προηγουμένως, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή όλους τους εφαρμοστικούς νόμους και να έχει υλοποιήσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Η παράγραφος αυτή στο κείμενο της ανακοίνωσης της χθεσινής συμφωνίας, συνιστά ένα μεγάλο αστερίσκο. Από πολλούς μπορεί να θεωρηθεί ότι ανατροφοδοτεί την αβεβαιότητα, αφού μπορεί να έκλεισαν κάποια μέτωπα όμως οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ανατροφοδοτούν την αβεβαιότητα. Οι ίδιοι λένε στο επίσημο κείμενο της ανακοίνωσης της συμφωνίας ότι το deal δεν είναι οριστικό...
Και πώς θα μπορούσε να είναι προτού γίνει γνωστό ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI. Αν για παράδειγμα το 10% των κατόχων ελληνικών ομολόγων δεν συμφωνήσουν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν σήμερα με νέες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, ενδεχομένως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν το ποσό που θα διαθέσουν για το νέο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας.

Άρα ο κίνδυνος παραμένει και συνεχίζεται. Κι αυτό διότι για να καθοριστεί τελικά ο βαθμός και το ποσό με το οποίο θα δανειοδοτήσουν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχει κλείσει το PSI και να έχουν ψηφιστεί όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι που απαιτούν οι δανειστές να υλοποιηθούν από την Αθήνα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) αναμένεται να κλείσει σε μεγάλο βαθμό το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Σε συνδυασμό με όσα αναφέρονται στην παράγραφο της ανακοίνωσης του Eurogroup, η αβεβαιότητα θα παραταθεί τουλάχιστον για ένα 20ήμερο ακόμη.

Οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, χαρακτηρίζουν στο κείμενό τους το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας "φιλόδοξο", άρα θεωρούν ότι ορισμένες παραδοχές του είναι υπέρ το δέον "αισιόδοξες". Και με δική τους ευθύνη -παρ΄ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εξ αρχής μια διαδικασία δυναμική - επιλέγουν να παρατείνουν τα σημεία που προκαλούν αβεβαιότητα.

από το protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...