6 Φεβρουαρίου 2012

Διεργασίες για έναν υποψήφιο στο κόμμα με τα μονοψήφια ποσοστά.

Σε πιθανή επίσπευση των ενδοκομματικών διαδικασιών οδηγούνται πλέον στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας. Οι κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος φαίνεται να έχουν συμφωνήσει επί της αρχής, σε ανάδειξη προέδρου στις αρχές του επόμενου μήνα (4 Μαρτίου), εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σημαντικές εκκρεμότητες και δη το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση. Κατά μια εκδοχή, την οποία στηρίζουν και αρκετοί «κορυφαίοι» υπουργοί οι οποίοι τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Βενιζέλου, θα ήταν θεμιτή η μετατροπή της Εθνικής Συνδιάσκεψης (3-4 Μαρτίου) σε έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο. Για τους υποστηρικτές του συγκεκριμένου σεναρίου, θα ήταν ιδανική η ενδοκομματική συμφωνία για έναν μόνο υποψήφιο, ώστε να αποφευχθούν οι εμφύλιες έριδες. Η εκδοχή αυτή βέβαια θα πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του κ. Παπανδρέου, ο οποίος θεωρεί τη διαδικασία ανάδειξης από τη βάση ως μια σημαντική καινοτομία την οποία κληροδότησε στο ΠΑΣΟΚ. Αν και οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου διαψεύδουν ότι υφίσταται τέτοια συζήτηση, είναι σαφές ότι τις τελευταίες ημέρες διεξάγονται έντονες παρασκηνιακές διεργασίες.


Ως επιταχυντής των εξελίξεων αυτών αντιμετωπίζεται βεβαίως η αποχώρηση του κ. Α. Λοβέρδου από την ενδοκομματική κούρσα και η συμπόρευσή του με τον κ. Βενιζέλο, που ανακοινώθηκε την Τρίτη και προετοιμάζονταν τις τελευταίες εβδομάδες. Στη πραγματικότητα, οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος ουδέποτε έπαψαν να συνομιλούν μεταξύ τους, ενώ δεν ήταν λίγες και οι συναντήσεις τους. Τον ρόλο των μεταξύ τους διαύλων διαδραμάτιζαν κατά καιρούς διάφοροι βουλευτές και μέλη του ΠΑΣΟΚ, δίχως αυτό να γίνεται πάντα γνωστό. Οι δύο άνδρες ξεκίνησαν να συντονίζουν τη στρατηγική τους, την αμέσως επόμενη μέρα μετά τη γνωστοποίηση της συμπόρευσής τους, ενόψει μάλιστα της Κ.Ο. που έγινε την Πέμπτη. Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον κ. Λοβέρδο και έξι βουλευτές της επιρροής του (Πυθ. Βαρδίκος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χρ. Αηδόνης, Δ. Τσιρώνης, Σ. Κεδίκογλου, Θεοδώρα Τζάκρη) και τους ζήτησε να τηρήσουν χαμηλούς τόνους έναντι του κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κ.Ο., υπογραμμίζοντας ότι ο τέως πρωθυπουργός έχει ήδη δεχθεί υπερβολική πίεση στα δύο χρόνια της πολύ δύσκολης θητείας του. Είναι γνωστό ότι στην πλευρά του κ. Βενιζέλου, κεντρικό ρόλο παίζει ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, το πολιτικό γραφείο του οποίου στη Σίνα έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες σε στρατηγείο. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε τα νέα δεδομένα με παρόντες τους κ. Λοβέρδο και Σκανδαλίδη. Στη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε εκτενής συζήτηση για τη δεινή οικονομική θέση του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να διατηρήσει και έναν όροφο στην Ιπποκράτους για τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Λιγότερο εμφανής, ωστόσο υπαρκτή, είναι η εμπλοκή του κ. Δ. Ρέππα στη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Βενιζέλου. Εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Βενιζέλου τάσσεται και η κ. Διαμαντοπούλου. Από το πρώην «κουαρτέτο» ο μοναδικός ο οποίος έχει ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον του είναι ο κ. Ι. Ραγκούσης. Ο κ. Η. Μόσιαλος, διά της προσδέσεώς του στο άρμα του κ. Λοβέρδου, τάσσεται και αυτός πλέον με τον υπουργό Οικονομικών.
Ερωτηματικό αποτελεί πλέον ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δέχεται πιέσεις να μην κατέλθει υποψήφιος. Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξακολουθεί να εμμένει στη σφοδρή αντιμνημονιακή αλλά και «αντι-παπανδρεϊκή» ρητορική. Στην Κ.Ο. της Πέμπτης είχε μάλιστα ετοιμάσει και ομιλία με τίτλο «Αποτύχαμε», την οποία ωστόσο δεν ανέγνωσε, λόγω της απαγόρευσης που υπάρχει να δίδεται λόγος στους υπουργούς στις συνεδριάσεις της Κ.Ο. Οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος έχουν επανειλημμένως συζητήσει με τον κ. Χρυσοχοΐδη τις τελευταίες ημέρες, η στάση του οποίου παραμένει αδιευκρίνιστη.

Εξίσου θολή παραμένει η κατάσταση στο στρατόπεδο των υποψηφίων οι οποίοι διεκδικούν να κεφαλαιοποιήσουν το «κεντροαριστερό» τμήμα του ΠΑΣΟΚ. Οι κ. Χρ. Παπουτσής και Λούκα Κατσέλη έχουν επικοινωνήσει επανειλημμένως με τον κ. Χ. Καστανίδη, ο οποίος ήταν ο πρώτος αυτής της τάσης που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Στις επικοινωνίες αυτές, οι τρεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία για κοινή στάση και, προς το παρόν, καθένας συνεχίζει την πορεία του. Ο κ. Παπουτσής, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος, θα αποσαφηνίσει τη στάση του την επόμενη εβδομάδα. Η στάση του κ. Καστανίδη, παρά τη σχετική γνωστοποίηση των προθέσεών του προ ολίγων εβδομάδων, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πιο καθαρή είναι η εικόνα στο στρατόπεδο της κ. Κατσέλη, η οποία επιμένει να διεκδικήσει την προεδρία
.

Καθημερινή της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...