14 Φεβρουαρίου 2012

Το μεγάλο βατερλώ στα ακίνητα- Έως και 300% αύξηση φόρου σε γονικές παροχές και κληρονομιές!


Sporos: Το νέο σύνθημα είναι "κανένας με ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα".Και γι'αυτούς που έχουν ένα διαμέρισμα,στο τέλος δεν θα συμφέρει να το μεταβιβάσουν στο παιδί τους (λόγω φόρων) και έτσι θα το παίρνει το κράτος !

Η απόκτηση πρώτης κατοικίας θα ακριβύνει. Ο φόρος κατοχής ακινήτων –είτε εισπράττεται μέσω της εφορίας είτε μέσω της ΔΕΗ, θα φουσκώσει ακόμη και πάνω από 30%. Η απόκτηση εξοχικού θα γίνει όνειρο θερινής νυκτός, καθώς ο ΦΠΑ με συντελεστή 23% θα επιβάλλεται επί μεγαλύτερης βάσης. Οι όποιες ελπίδες για μείωση στα έξοδα του συμβολαιογράφου εκμηδενίζονται καθώς η αμοιβή ναι μεν θα υπολογίζεται με χαμηλότερο συντελεστή, αλλά επί υψηλότερης βάσης. Όσο για τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές, οι αυξήσεις στους φόρους μπορεί  να φτάσουν και στο… 300%.  


Αφού οι ιδιοκτήτες ακινήτων έζησαν το θέατρο του παραλόγου –η ιστορία «αυξάνονται δεν αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες» έχει κρατήσει επί ένα τρίμηνο- τελικά διάβασαν το μνημόνιο το οποίο αναφέρει ρητώς ότι οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να συγκλίνουν με τις αγοραίες μέχρι τον Ιούνιο του 2012.  

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών - κατά 25-30% σε μέσα επίπεδα- στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών για να φέρει τις αντικειμενικές κοντά στις αγοραίες, θα οδηγήσει σε ντόμινο αύξησης φόρων. Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να μην αυξηθεί μόνο το χαράτσι της ΔΕΗ καθώς ο υπολογισμός του θα γίνει τον Μάρτιο και υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο μέχρι τότε να μην έχουν αυξηθεί οι αξίες. 

Στις γονικές παροχές που ενδιαφέρουν και τους περισσότερους πολίτες, η επιβάρυνση θα είναι υπέρογκη. Σε δεκάδες περιοχές εντός και εκτός Αττικής οι ποσοστιαίες αυξήσεις θα υπερβαίνουν ακόμη και το 100%. Ακόμη και αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να αυξήσει τα αφορολόγητα των γονικών παροχώνόσο και τις αντικειμενικές αξίες –δηλαδή κατά 25-30%- η επιβάρυνση θα είναι και πάλι πολύ μεγάλη. Ειδικότερα τα οκτώ χαράτσια που κρύβει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι:
Αυξάνεται ο φόρος για αγορά πρώτης κατοικίας. 
Αυξάνεται ο φόρος για αγορά εξοχικού ή άλλης δευτερεύουσας κατοικίας. 
Αυξάνεται ο Φ.Π.Α στα ακίνητα.Σε Φ.Π.Α υποβάλλονται όλα τα ακίνητα που έχουν χτιστεί με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη του 2006 υπό την προϋπόθεση ότι το διαμέρισμα δεν αποκτάται ως πρώτη κατοικία. 
Στις κληρονομιές, ο φόρος που θα προκύπτει θα είναι ακόμη περισσότερος καθώς οι φορολογικοί συντελεστές για τις γονικές παροχές είναι χαμηλότεροι. 
Φουσκώνει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. 
Εκτίναξη θα παρατηρηθεί στα έξοδα μεταβίβασης. Τα δικηγορικά και τα συμβολαιογραφικά έξοδα υπολογίζονται με βάση υπολογισμού τις αντικειμενικές αξίες. Έτσι, θα αυξηθούν όσο και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. 
Αύξηση του τέλους ακίνητης περιουσίας. Εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και θα φτάσει αυξημένο σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2007. 
Αύξηση τεκμηρίου ακινήτων.

από το newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...