28 Ιανουαρίου 2012

Reuters: Χάος, βία και άδεια ράφια θα φέρει ενδεχόμενη χρεοκοπία στην Ελλάδα

Τον φόβο να εκτυλιχθούν εικόνες Αργεντινής του 2001 και στην Ελλάδα, σε περίπτωση που πτωχεύσει η χώρα μας, τονίζει σε -καταστροφολογικά- αφιέρωμά του το πρακτορείοReuters, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας παραμένει ανοιχτό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το σενάριο τρόμου που πυροδότησε ταραχές, ανθρώπινες απώλειες και πλιάτσικο από τους πολίτες στη λατινοαμερικάνικη χώρα μπορεί να επαναληφθεί, αυτή τη φορά στην Ελλάδα, προβληματίζοντας την Ευρώπη.

Στο καλύτερο σενάριο, εάν οι ιδιώτες πιστωτές αποχωρήσουν από εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους μία άτακτη χρεοκοπία θα οδηγήσει σε κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών για κάποιες μέρες για να δώσει στην Αθήνα το χρόνο να αποφύγει την απόσυρση κεφαλαίων διαβεβαιώνοντας τους καταθέτες πως τα χρήματά τους δεν θα εξαφανιστούν.

Στο χειρότερο σενάριο, εάν κάνουν πίσω και οι Ευρωπαίοι, η Ελλάδα θα βρεθεί στον κίνδυνο να βυθιστεί σε παρατεταμένο τραπεζικό πάγωμα κεφαλαίων, πιθανές ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης, βία και αυτό που ο κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος έχει ονομάσει την «κόλαση» της εξόδου από το ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα σχολεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες μετάβασεις όπως είχε δηλώσει ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος.

Oι ελληνικές τράπεζες -οι οποίες κατέχουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους 45 δισ. ευρώ- θα χρειαστούν επανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα σήμαινε κρατικοποίηση. Έπειτα από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία είναι πολύ πιθανό να κλείσουν, αφού η ΕΚΤ θα σταματήσει τη ροή χρημάτων προς αυτές, σύμφωνα με τους κανόνες της.

Το Reuters υπογραμμίζει ότι η τύχη των Ελλήνων και των επιχειρήσεων -εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές- εξαρτάται από το εάν η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα σταθούν δίπλα στη χώρα.

To δημοσίευμα προσθέτει η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει οργή για τις μειώσεις μισθών και την αύξηση των φόρων.


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...