18 Ιανουαρίου 2012

Απεργεί το internet σήμερα 18 Ιανουαρίου!


«Ρολά» κατεβάζει σήμερα το Ίντερνετ που θα κάνει την πρώτη του απεργία ever, με αποτέλεσμα γνωστές ιστοσελίδες να μείνουν κλειστές! Ο λόγος; Ένα νομοσχέδιο που θα ψηφίσει το αμερικανικό Κογκρέσο! Γνωστές ιστοσελίδες, όπως η Wikipedia, έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν στην απεργία και θα κατεβάσουν τους διακόπτες, ενώ πολλοί ιστότοποι έχουν εκφράσει την αντίδρασή τους για την ρύθμιση, που θα επιτρέψει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να θεωρεί το streaming χωρίς την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του πνευματικού έργου, ως έγκλημα.


Εκτός από την Wikipedia, θα σιγήσουν κι άλλες ιστοσελίδες όπως το Reddit (για 12 ώρες) και το Cheezburger Network όπου φιλοξενούνται αρκετά sites όπως το Failblog.

Ο νόμος SOPA (Stop Online Piracy Act – «Σταματήστε την πειρατεία στο Ίντερνετ») πρόκειται να συζητηθεί το προσεχές διάστημα και στη Βουλή των Κοινοτήτων με σκοπό την ψήφιση του. Υπέρ του, πάντως, έχουν ταχθεί παραγωγοί περιεχομένου, όπως μουσικά και κινηματογραφικά στούντιο, τονίζοντας ότι η πειρατεία βλάπτει τα έσοδα τους.

trelokouneli.gr




H μεγάλη αντίδραση στο Διαδίκτυο κατά του αμερικανικού νομοσχεδίου SOPA (Stop Online Piracy Act ή νόμος κατά της πειρατείας στο Διαδίκτυο) απέκτησε έναν μεγάλο σύμμαχο χθες: τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Ο Ομπάμα δήλωσε πως δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο, καθιστώντας το ουσιαστικά "νεκρό" πριν καν συζητηθεί αύριο στη Γερουσία των ΗΠΑ, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Wikipedia, το Mozilla, το Reddit, το Failblog και άλλα μεγάλα blogs έχουν προγραμματίσει διακοπή λειτουργίας (ή μπλακ-άουτ) στις 18 Ιανουαρίου, εις ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πρότασης SOPΑ. Το μπλακ-άουτ ουσιαστικά σημαίνει πως αυτές οι ιστοσελίδες δεν θα είναι διαθέσιμες για εκείνη τη μέρα. Πολλά μικρότερα blogs θα συμμετέχουν επίσης στη διαμαρτυρία χρησιμοποιώντας το ειδικό plugin για WordPress.

H απόσυρση του SOPA απογόητευσε τους υποστηρικτές του σχεδίου, κυρίως εταιρίες από τον χώρο της ψυχαγωγίας όπως το Entertainment Software Association και το Motion Picture Association of America.

Παρά την εξέλιξη αυτή, υπάρχει ένα παρόμοιο νομοσχέδιo που θα συζητηθεί στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα. Όπως το SOPA, το νομοσχέδιο Protect IP επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα της πειρατείας στο Διαδίκτυο με το να αποτρέπει μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing από το να κατευθύνουν χρήστες σε ιστοσελίδες που διακινούν κλεμμένο περιεχόμενο, ενώ θα επιτρέπει σε ιδιώτες και εταιρίες να κάνουν μηνύσεις όταν παραβιάζονται τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως δε θα υποστηρίξει ούτε το δεύτερο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, "κάθε διάταξη που καλύπτει μεσάζοντες του Διαδικτύου, όπως μηχανές αναζήτησης, δίκτυα διαφήμισης ή μηχανισμούς πληρωμών, θα πρέπει να είναι διαφανής και να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην επιτρέψει την αδικαιολόγητη αύξηση προσφυγών που θα αποθάρρυναν την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων".

fimotro.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...