29 Ιανουαρίου 2012

Ποιός φταίει που τα ασφαλιστικά ταμεία μπαίνουν στο haircut;

«Με μια πρωτοφανή μεθόδευση, έξω από τα όρια της νομιμότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς καμία έγκριση και καμία ενημέρωση προς τα επιμελητήρια, μετέτρεψε τα αποθεματικά τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τώρα τους γνωστοποίησε ότι θα ενταχθούν στο PSI, με αποτέλεσμα να χαθούν οι οικονομίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεκαπέντε χρόνων» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή το νέο κείμενο με τις απαιτήσεις της τρόικας που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι δεν νομιμοποιείται μια τέτοια απόφαση, «από τη στιγμή μάλιστα που όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 1997, ουδέποτε η Τράπεζα της Ελλάδος απέδωσε στα επιμελητήρια τις όποιες αποδόσεις είχαν τα ομόλογά τους ενώ, τώρα, με ελαφρά τη καρδία τα κουρεύει, αποστερώντας τους πολύτιμους πόρους και οδηγώντας τα στον αφανισμό».



Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, είναι προφανές ότι υπάρχει σχέδιο εξόντωσης του θεσμού από την κυβέρνηση, καθώς τα χτυπήματα είναι πολλαπλά και συντονισμένα. Το ΕΒΕΑ, ως το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας, με 105.000 και πλέον επιχειρήσεις- μέλη, όπως γνωστοποιεί ο ίδιος, θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, «για να μην περάσουν τα σχέδια όλων όσων θέλουν να αλώσουν την ελληνική αγορά και ήδη για τις εξελίξεις αυτές, ενημερώθηκαν σήμερα οι πρόεδροι των έξι μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Ευρώπης, στο πλαίσιο της έκτακτης συνάντησής τους στο Λονδίνο, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων».

«Για μια ακόμη φορά, η τρόικα αποδεικνύει ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, απαιτώντας τη λήψη νέων σκληρών αλλά, κυρίως, αναποτελεσματικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων, που θα βουλιάξουν ακόμη περισσότερο στην ύφεση την ελληνική οικονομία και θα δώσουν τη χαριστική βολή στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ειδικότερα, τα μέτρα που προτείνει, δήθεν για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, είναι ένας αναποτελεσματικός αχταρμάς, χωρίς αρχή και τέλος, με διάσπαρτες προτάσεις, που προφανώς αποτελούν εισηγήσεις κάποιων συμφερόντων, τα οποία αποζητούν τη διάλυση της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σημειώνει ο κ. Μίχαλος.

Προσθέτει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί μέτρο προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος η αρπαγή αρμοδιοτήτων από τα επιμελητήρια, που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με εκλεγμένες διοικήσεις επιχειρηματιών και η μεταφορά τους στο γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα με τα χίλια μύρια προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά στην εισφορά των επιχειρήσεων προς τα επιμελητήρια, αναφέρει ότι αυτή αποτελεί τον μοναδικό τους πόρο, καθώς δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, και μάλιστα αυτή η εισφορά ετησίως ανέρχεται, για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, κάτω από τα 50 ευρώ, «ενώ, οι επιχειρήσεις μαστίζονται και εξοντώνονται από την βαρύτατη φορολογία, από τις έκτακτες εισφορές, από την άρνηση του Δημοσίου να τους αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη του, από τις υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές, από τις μηδενικές υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.


apospasma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...