26 Ιανουαρίου 2012

Με «συνταγή» ΔΝΤ οι νέοι φόροι

Στις προτάσεις τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα στηριχτεί η κυβέρνηση για να καταρτίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.Σήμερα, ανοίγει ο δρόμος για τη σύνταξη του νέου νομοσχεδίου καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την επιστροφή του από το Eurogroup και το Ecofin συναντήθηκε πριν από λίγους με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για να καταλήξουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα κοινά σημεία πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο βουλευτής Ν. Κυκλάδων και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Βρούτσης(φωτο) και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ο βουλευτής Αχαϊας κ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

Μετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Κατά την συνάντηση συμφωνήθηκαν η μέθοδος εργασίας και τα βασικά αντικείμενα της συζήτησης και αποφασίσθηκε να ακολουθηθεί εντατικός ρυθμός εργασίας όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει δηλώσει ανοικτά ότι ο νέος νόμος θα στηριχτεί στις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το απόσπασμα πρόσφατης ομιλίας του στη Βουλή είναι αποκαλυπτικό: «Ποια θα είναι η βάση των συζητήσεων μας για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα; Θα είναι οι καλές διεθνείς πρακτικές, τα πορίσματα των δύο ομάδων τεχνικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δούλεψαν η μία για τη φορολογική πολιτική και η άλλη για τη φορολογική διοίκηση.

Ο επικεφαλής της ομάδας για τη φορολογική διοίκηση είναι Χιλιανός. Η Χιλή κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα του φορολογικού της συστήματος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Δεν μας παρακινεί το γεγονός ότι ένα στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών της Χιλής έρχεται να μας μεταφέρει μια εμπειρία από μια χώρα, η οποία είναι πληθυσμιακά συγκρίσιμη και θα έλεγα ίσως και από πλευράς νοοτροπίας συγκρίσιμη με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα;».

Ποια μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο;

1. Το μόνο θετικό για τον κόσμο είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση στον Φ.Π.Α καθώς η εκτόξευσή του στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης (καταλαμβάνουμε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις με βάση τον συντελεστή) αντί να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, τα μείωσαν

2. Προωθείται η επαναφορά του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Είναι ένας φόρος που είχε θεσπίσει η Νέα Δημοκρατία, τον κατήργησε το ΠΑΣΟΚ και τώρα υπάρχουν σκέψεις για την επαναφορά του

3. Προωθείται η διαδικασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των πλαστών και εικονικών τιμολογίων που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

4. Αλλάζει η διαδικασία πληρωμής του ΦΠΑ. Όποιος πληρώνει με επιταγή και μάλιστα μεταχρονολογημένη, θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τον ΦΠΑ σε τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη του

5. Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα καταργηθούν και οι τιμές βάσει των οποίων θα επιβάλλονται οι φόροι, θα καθορίζονται από ανεξάρτητη αρχή, πιθανότατα την Τράπεζα της Ελλάδας

6. Προωθείται το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες όπου όλοι θα καλούμαστε να δηλώσουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία και τις μεταβολές που επέρχονται σε αυτά (ακόμη και τις καταθέσεις)

7. Αναμένονται αυξήσεις στους φόρους γονικών παροχών

8. Ενοποιούνται οι φόροι κατοχής στα ακίνητα ενώ μελετάται το ενδεχόμενο να πάψει η εξαίρεση των εκτός σχεδίου ακινήτων από το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

9. Καταργούνται και οι τελευταίες φοροαπαλλαγές που απέμειναν. Οι εκπτώσεις φόρου με το μειωμένο ποσοστό του 10% για δαπάνες όπως τα ενοίκια κύριας κατοικίας, οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, τα φροντιστήρια των παιδιών κλπ, θα διατηρηθούνμόνο για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα κάτω των 30-40.000 ευρώ.

10. Περνάει ο νέος κώδικας βιβλίων και στοιχείων και επέρχονται ριζικές αλλαγές στα πρόστιμα.



newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...