22 Δεκεμβρίου 2011

Δεν έχεις να πληρώσεις εφορία;...Πούλα το ακίνητο σου!

Σπάνε τα δεσμά για όσους χρωστούν στην εφορία και έχουν μπλοκαριστεί οι μεταβιβάσεις ακινήτων τους. Με ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, από το νέο έτος θα μπορούν όσοι χρωστούν στο δημόσιο να λάβουν φορολογική ενημερότητα και να πωλήσουν ακίνητα που κατέχουν, εφόσον αναλάβουν την υποχρέωση να πληρώσουν και μέρος ή το σύνολο της οφειλής τους με τα λεφτά που θα εισπράξουν.


Στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που θέλει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους θέλουν αλλά δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια και τις οφειλές τους στο δημόσιο, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα για να πουλήσει ακίνητα, εφόσον όμως υπογράψει και δεσμευτεί πως η μεταβίβαση γίνεται με σκοπό την εξυπηρέτηση της οφειλής του. Στο συμβόλαιο μεταβίβασης θα επισυνάπτεται η φορολογική ενημερότητα η όποια και θα βεβαιώνει την οφειλή προς την εφορία ή το τελωνείο.

Οι συμβολαιογράφοι που θα συντάσσουν τη σχετική πράξη μεταβίβασης, θα πρέπει τότε να δεσμεύουν και να αποδώσουν τα ποσά οφειλής που έχουν συμφωνηθεί, επιμεριστικά στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία που έχουν εκδώσει τις βεβαιώσεις, εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου.

Το ισχύον νομικό καθεστώς προβλέπει ότι ο φορολογούμενος με χρέη προς τις εφορίες και τα τελωνεία δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα (που είναι απαραίτητη για τις μεταβιβασεις) ακόμα και αν ισχυρίζεται πως θα εκποιήσει την περιουσία του για να διευθετήσει τις εκκρεμότητές του. Φορολογική ενημερότητα χορηγείται μόνο σε οφειλέτες που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης των χρεών τους και εφόσον εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...