5 Δεκεμβρίου 2011

Χαμός στο "πεθαμένο" κόμμα.

Χίλια κομμάτια μπορεί να γίνει να ησυχάσουμε επιτέλους; Πάρτε το χαμπάρι κομματόσκυλα στην Ιπποκράτους και σε όλη την Ελλάδα,το κόμμα ΣΑΣ κι εσείς είστε εδώ και μήνες "νεκροί" πολιτικά.


Διαβάστε τα τελευταία νέα για το "χάλια" κόμμα. 



«Βόμβα» Χρυσοχοΐδη
«Ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να εκπροσωπεί την παράταξη!»


Για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δήλωσε ότι «η συζήτηση για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είχε ήδη ανοίξει και να είχε κλείσει».

Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega και έθεσε ανοιχτά το θέμα ότι στις εκλογές το κόμμα πρέπει να πολεμήσει με νέα ηγεσία. «Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνουν πριν από τις βουλευτικές» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε ότι πλέον έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του κόσμου, αλλά και με τους ξένους.

Γι' αυτό και μόνο, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να εκπροσωπεί την παράταξη. «Αν ο ηγέτης δεν μπορεί να εκπροσωπεί τα ουσιώδη, τότε πρέπει να αποχωρεί» είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς συζητάμε ακόμη αν και πότε θα ανοίξουν οι διαδικασίες. Δεν είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη συζήτηση. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει σοβαρά και συντεταγμένα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν καθυστερήσαμε απλώς, σφυρίζουμε αδιάφορα, κάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτε».

Ο υπουργός Ανάπτυξης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι οδήγησε σε αδιέξοδα, σε «φτώχεια, πρωτοφανή ύφεση, εθνική ταπείνωση και διάλυση του κρατικού μηχανισμού».

Όπως είπε, αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη είναι ο ηγέτης της παράταξης, ωστόσο τόνισε ότι κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. «Ήμασταν ιδεολογικά γυμνοί και πολιτικά απροετοίμαστοι» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, υπό προϋποθέσεις, για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
protothema.gr

Για πόσα κομμάτια πάει το ΠΑΣΟΚ;
Για όσους γνωρίζουν, ο διακαής πόθος του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι το όλον ΠΑΣΟΚ, έστω και αν στις κάλπες αυτό θα έχει απομείνει με ένα ελάχιστο ποσοστό. Είναι επίσης γνωστό, ότι ο Βενιζέλος βιάζεται για την ηγεσία.

Στην παρέμβαση των έξι βουλευτών, την Τετάρτη που ζητούσαν από τον Γιώργο να δρομολογήσει τις διαδικασίες, κάποιοι διάβασαν τη δική του πλατφόρμα Να κριθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν και να διαφυλαχθεί η ενότητα του κινήματος, ζητούσαν οι έξι. Για προσφυγή στην ετυμηγορία της βάσης δεν έχασαν ούτε μια λέξη.

Η μεθόδευση είναι να βγεί ο αρχηγός από την κοινοβουλευτική ομάδα, την οποία ελέγχει πια ο Βενιζέλος, αφού το στρατόπεδο των Παπανδρεϊκών έχει αρχίσει να διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Το αντίπαλο δέος των «τριών» παρακολουθεί ανήμπορο και μπλοκαρισμένο, αφού δεν έχει καταφέρει να λύσει ακόμα το μείζον, δηλαδή ποιός θα είναι υποψήφιος. Ο Ανδρέας ή η Άννα; Κανείς από τους δύο δεν δείχνει να θέλει να παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες του, και τι ξεκαθάρισμα της κατάσταση είναι κάτι που και οι δύο μάλλον προσπαθούν να αποφύγουν, με το επιχείρημα ότι δεν θέλουν να διαταράξουν το έργο της κυβέρνησης σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Η κρίση γίνεται άλλοθι αδράνειας.

Το αποτέλεσμα είναι να μαζεύει ο Βενιζέλος από όλα τα στρατόπεδα προσήλυτους, ακόμα και από εκεί που δεν το φαντάζεται κανείς. Το κείμενο των έξι το συνυπέγραφε η Νάντια Γιαννακοπούλου. Περισσότεροι από ένας βουλευτές, που κανονικά θα ακολουθούσαν τους τρείς, προσανατολίζονται πια στο Βενιζέλο που αυτή τη στιγμή διαθέτει την ισχυρότερη ομάδα μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι έχουν αρχίσει να βλέπουν ως διέξοδο την συνεργασία ή ακόμα και την προσχώρηση στο Φώτη Κουβέλη. Ειδικά οι εκσυγχρονιστές, που δεν θέλουν να έχουν τίποτε πια να κάνουν με το όλον ΠΑΣΟΚ είναι σε μια τέτοια διάθεση και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ο Κ. Σημίτης θεώρησε απαραίτητο να παραστεί στην εκδήλωση της μεταρρύθμισης την περασμένη Δευτέρα και να ακούσει τον Μπίστη και τον Κουβέλη. Το μεγαλύτερο ρεύμα άλλωστε όσων φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ, προς τον Κουβέλη κατευθύνεται.

Αυτή η εξέλιξη θα δώσει στο Βενιζέλο ένα ΠΑΣΟΚ συρρικνωμένο, υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο ανοικτής διάσπασης, καθώς στο παιχνίδι βρίσκεται ακόμα και ο Γιώργος. Οι πληροφορίες τον θέλουν να σκέπτεται εντελώς διαφορετικά σενάρια, ανάμεσα τους και να αποχωρήσει εντελώς από το ΠΑΣΟΚ και να ιδρύσει ένα άλλο, νέο κόμμα. Αν γίνει αυτό θα αφήσει τους όποιους μονομάχους για την ηγεσία να τσακωθούν μόνοι τους και εκείνος θα πάρει ένα κομμάτι της βάσης και του στελεχιακού δυναμικού και θα φτιάξει έναν ανταγωνιστικό κόμμα.

Αν το κάνει, και αν βρεθούν κάποιοι να τον ακολουθήσουν τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να τριχοτομηθεί και να μην είναι ούτε αξιωματική αντιπολίτευση στην επόμενη βουλή….
Θέμης Δαγκλής
newpost.gr



Αρχίζει τα "παιχνίδια" του πάλι ο ΓΑΠ.
Την παραμονή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές σχεδιάζει με πολύ προσεκτικά βήματα ο Γ. Παπανδρέου, ενώ την ίδια ώρα στέλνει παραπλανητικά μηνύματα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τα πάντα για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι γαντζωμένος στις καρέκλες κ.ά.
Εκμεταλλευόμενος την ατολμία των κορυφαίων, την έλλειψη μιας λύσης με προοπτική στο υπό κατάρρευση ΠΑΣΟΚ και κόντρα στη συντριπτικά πλειοψηφική άποψη που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αποχώρησής του, ο Γ. Παπανδρέου και οι στενοί του συνεργάτες επιχειρούν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο για να «κτίσουν» την επανάληψη του 2007. Αυτό, άλλωστε, αποφασίστηκε οριστικά σε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη το βράδυ με τους στενούς του συνεργάτες (Αθανασάκη, Πετρουλάκη, Βάρτζελη, Ελενόπουλο και Καρχιμάκη, ο οποίος δεν μετείχε από την αρχή) μετά το δεύτερο «άτυπο υπουργικό» όπου κυριάρχησε το μήνυμα που έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομάδα των «τεσσάρων» (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Μόσιαλος) να μη βιάζονται καθώς αυτό που προέχει είναι οι εθνικοί στόχοι της κυβέρνησης Παπαδήμου και όχι η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Η παρέμβαση αυτή του κ. Βενιζέλου έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από την Ιπποκράτους για δύο λόγους.
> Πρώτον, διότι βολεύει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η αντιπαράθεση Βενιζέλου-Λοβέρδου (οι οποίοι συναντήθηκαν αλλά δεν τα βρήκαν) και το γεγονός ότι είναι αδύνατον να προκύψει οργανωμένη κίνηση αμφισβήτησής του.
> Δεύτερον, διότι δίνει το χρόνο στον Γ. Παπανδρέου να υλοποιήσει το σχεδιασμό του.
«Το 2012 το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει την ανακολουθία του 2007», λέει με νόημα στον Τύπο της Κυριακής κορυφαίος κομματικός παράγοντας που δεν ανήκει στη στενή ομάδα Παπανδρέου αλλά γνωρίζει άριστα το παρασκήνιο και είναι ανάμεσα σε εκείνους που συμφωνούν ότι εάν το ΠΑΣΟΚ κατέβει με Παπανδρέου υποψήφιο θα συντριβεί, κάτι που άλλωστε σήμερα λένε ακόμα και παπανδρεϊκοί βουλευτές.
Εξηγεί, ωστόσο, ότι ακριβώς επειδή το 2007 πολλοί βιάστηκαν στη μάχη της διαδοχής και ηττήθηκαν, τώρα, ακόμα και αν βλέπουν ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι εμφανώς πιο αποδυναμωμένος, φοβούνται να κάνουν το βήμα εμπρός. Και αυτό, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, ο Παπανδρέου θα το εκμεταλλευτεί όχι για να διαμορφώσει και να ελέγξει την έξοδό του, όπως σκοπίμως διαρρέουν οι δικοί του για να «θολώσουν» τα νερά, αλλά για να σχεδιάσει την επαναφορά του.
Είναι ενδεικτικό για τα σενάρια που επεξεργάζονται στην Ιπποκράτους, αλλά και για τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου, ότι στα μέσα της εβδομάδας ο ίδιος ζήτησε γνώμες συνταγματολόγων που εμπιστεύεται για το τι ακολουθεί εάν η κυβέρνηση Παπαδήμου «πέσει» πριν από την ημερομηνία των επόμενων εκλογών. Και η απάντηση που έλαβε είναι ότι τότε ο Κ. Παπούλιας θα καλέσει τον πρόεδρο του κόμματος της πλειοψηφίας για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Δηλαδή τον ίδιο…
Στην Ιπποκράτους, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα δημοσίως, δεν βλέπουν με καλό μάτι ενδεχόμενη θετική πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου, διότι θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει εσωκομματικά τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά και τον Α. Λοβέρδο, που μετέχουν στην κυβέρνηση, και θα ακυρώσει τα σχέδιά του για ολική επαναφορά, εφόσον θα εμφανιστεί στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης ως ο βασικός υπεύθυνος της καταστροφικής πορείας της χώρας, την τελευταία διετία.
Στόχος του Γ. Παπανδρέου, όπως προκύπτει και από τη στροφή των τελευταίων ημερών, είτε από την επίσημη ενημέρωση της Ιπποκράτους είτε από τις συνεντεύξεις του σε διεθνή ΜΜΕ, είναι μέσα από την κριτική στις συντηρητικές ηγεσίες της Ε.Ε. και την ανάδειξη του προβλήματος της ευρωζώνης ως συστημικού προβλήματος, αλλά και με υψηλούς τόνους αυτοκριτικής, να «ξεπλύνει» το αρνητικά φορτισμένο προφίλ του και να βάλει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος και πρωθυπουργός!
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι είναι πάνω από 100 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα τον στηρίξουν στην προσπάθειά του να επανακάμψει (20-24 χρεώνουν στους Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και άλλους τόσους στον Ευ. Βενιζέλο) και στήνοντας ήδη το επόμενο εσωκομματικό σκηνικό, σχεδιάζουν νέα εκλογή νομαρχιακών επιτροπών και προετοιμασία για εκλογή νέου αρχηγού από τις κομματικές κάλπες, καθώς ο κ. Παπανδρέου δεν συζητά αλλαγή αυτής της διαδικασίας, όπως φέρεται να επιθυμεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οι προθέσεις αυτές δεν είναι άγνωστες στους εσωκομματικούς παίκτες. Στο φιλικό του περιβάλλον, όσοι δεν γνωρίζουν τις αποφάσεις του (όπως ο Χρ. Παπουτσής, αλλά και η Λούκα Κατσέλη) κινούνται ήδη για να κτίσουν το δικό τους προφίλ, με προϋπόθεση όμως την αποχώρηση Παπανδρέου.

Γιάννης Καμπουράκης
Τύπος της Κυριακής






Καρχιμάκης προς Χρυσοχοϊδη: Είσαι αλαζόνας και αχάριστος .


Στη δευτερολογία του ο κ. Καρχιμάκης ήταν πιο σαφής στις αιχμές του κατά του Μ. Χρυσοχοϊδη, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει.
"Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Η αλαζονεία, η αχαριστία και η προπέτεια θα κριθεί από τον κόσμο", είπε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας για δεύτερη φορά το λόγο στη Βουλή.
Αφορμή για τη σκληρή αντιπαράθεση στάθηκαν οι δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοϊδη για παραίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες συνοδεύτηκαν από σχόλια ότι ο Γ. Παπανδρέου μόνο σε αποικία μπορεί να είναι πρωθυπουργός.
star.gr






Διαμαντοπούλου: Πρέπει να αρχίσουν διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ .

Από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαδικασιών για τη διαδοχή στο Κίνημα, ωστόσο δήλωσε κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Η υπουργός μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012, απέφυγε να πάρει θέση για τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είπε όμως ότι «διαδικασίες που αφορούν κόμματα και πρέπει και μπορούν να γίνουν».

Αναφορικά με τις εκλογές η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «δεν πρέπει να γίνουν εάν δεν ολοκληρωθούν οι στόχοι της κυβέρνησης».
newsbomb.gr



Άρχισαν τα όργανα στο ΠαΣοΚ


Ως καταλύτης εξελίξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η «εκρηκτική» παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η ευθεία υπόδειξή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου να αποχωρήσει από την ηγεσία. Την ώρα που σε παρασκηνιακό επίπεδο συντελούνται έντονες διεργασίες για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η «βόμβα» που έριξε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης ενδεχομένως να επιταχύνει τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κριτικές αναφορές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η επισήμανσή του ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε πλέον να θέσει υποψηφιότητα μόνο σε...αποικία, προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια και ενόχληση στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε να αιφνιδιάζεται από το δημόσιο «καταγγέλλω» του υπουργού. Οπως εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και στη συζήτηση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο για το δημοψήφισμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε σχολιάσει: «Δεν βρίσκω έναν λόγο εναντίον του δημοψηφίσματος».
Οπως ανεμένετο, ο κ. Παπανδρέου δεν αντέδρασε στην επίθεση του κ. Χρυσοχοΐδη - ωστόσο η σκληρή δήλωση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη έγινε σε απευθείας συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. «Στην πολιτική πρέπει να υπάρχει και η ηθική. Ο καθένας σήμερα μπορεί να κρίνει και την προπέτεια και την αλαζονεία αλλά και την αχαριστία. Και ο ιστορικός του μέλλοντος, βεβαίως, θα κληθεί να γράψει την πραγματεία του για όλα αυτά», είπε ο κ. Καρχιμάκης στο περιστύλιο της Βουλής, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε επαναλάβει ότι συμφέροντα «λύσσαξαν να μην είναι ο Παπανδρέου πρωθυπουργός» και συνεχίζουν «θέλοντας να τον αποτελειώσουν και να τον εξαφανίσουν».
Με τη συνέντευξή του στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Ανάπτυξης - προ δεκαπενθημέρου δήλωσε ότι δικαιούται να είναι υποψήφιος - ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει το τιμόνι του Κινήματος. «Δεν μπορεί να εκπροσωπεί την παράταξη διότι ακριβώς έχει από τη μία μεριά διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είναι το ουσιώδες κεντρικό ζήτημα της αντιπροσώπευσης με τον λαό, όπως επίσης έχουν διαρραγεί και οι σχέσεις μας με τους ξένους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κι εκεί ζήτημα αναξιοπιστίας», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Εκανε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω: «Ο κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιος. Μόνο σε αποικία θα ήταν υποψήφιος αρχηγός με τέτοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».
Παρά τη βαρύτητα των λεγομένων του κ. Χρυσοχοΐδη τα στελέχη του
ΠΑΣΟΚ δεν τον ακολούθησαν στην οξύτητα. Η Αννα Διαμαντοπούλου από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι «διαδικασίες που αφορούν κόμματα και πρόσωπα και πρέπει και μπορούν να γίνουν. Δεν θα μεταφερθεί όμως το τοπίο των συγκρούσεων επ' ουδενί στο εσωτερικό της κυβέρνησης».
Πιο δηκτικός ο Χρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε ότι «μερικοί έχουμε μάθει στη ζωή μας να τιμούμε την πορεία που ακολουθήσαμε, αλλά και να ομολογούμε τα λάθη της». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να θυμίσουμε σε όσους ήταν σε ηγετικές θέσεις σε όλη αυτή τη διετία ότι βρίσκονταν στο ίδιο καράβι, με την ίδια γραμμή πορείας, ούτε σε άλλο καράβι, ούτε σε άλλη χώρα. Και ο καθένας μας οφείλει να κάνει τον δικό του απολογισμό για να κριθεί. Επίσης, μιλώντας στον Antenna, πρόσθεσε ότι «δεν μπορείς να διασύρεις τον μέχρι χθες ηγέτη σου ξαφνικά».

«ΣΚΟΡΠΙΣΑΝ...». Εμμεση αναφορά στις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη έκανε χθες και ο Μίμης Ανδρουλάκης, ζητώντας οι εσωκομματικοί διαγκωνισμοί να μη θέτουν σε αμφισβήτηση την κυβέρνηση Παπαδήμου. «Φτώχυνε το μοναστήρι, σκορπίσαν και οι καλογήροι», είπε χαρακτηριστικά.

Βούλα Κεχαγιά
ΤΑ ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...