28 Δεκεμβρίου 2011

Δεν θα κυκλοφορεί αυτοκίνητο στην Ελλάδα!


Σπάει όλα τα ρεκόρ η προσέλευση των φορολογουμένων στις εφορίες για κατάθεση πινακίδων και, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εφοριακών, φέτος αναμένεται να αποσυρθούν από την κυκλοφορία πάνω από 250.000 οχήματα. Την ίδια ώρα, λόγω του συνωστισμού στις εφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει παράταση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2012 για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ καθώς και της προθεσμίας για την επιστροφή των πινακίδων.

Η μείωση των μισθών και η έκρηξη της ανεργίας σε συνδυασμό με τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, τα ασφάλιστρα, τις έκτακτες εισφορές και την άνοδο των τιμών των καυσίμων οδηγούν πολλούς φορολογούμενους να θέτουν σε προσωρινή ακινησία τα οχήματά τους για να περιορίσουν τα έξοδα.
Ενας σημαντικός αριθμός των πινακίδων που επιστρέφονται δεν είναι παλαιών αυτοκινήτων αλλά κυκλοφορίας 5-10 ετών, πράγμα που δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες τους, λόγω της οικονομικής στενότητας, θέλουν να απαλλαγούν έστω και για ένα διάστημα από τα επιπλέον έξοδα για τη συντήρηση και τη χρήση του αυτοκινήτου.
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν χθες στις εφορίες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων της επαρχίας από χιλιάδες φορολογούμενους που έσπευσαν να επιστρέψουν τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων τους.
Το φαινόμενο της μαζικής επιστροφής των πινακίδων που εκδηλώνεται με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, καθώς οι εφορίες θα παραμείνουν κλειστές τις δύο τελευταίες μέρες του χρόνου λόγω της 48ης απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ-ΔΟΥ).
Οι εφοριακοί κάνουν λόγο για «πρωτοφανές κίνημα» κατάθεσης πινακίδων, αφού με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα οχήματα που θα αποσυρθούν φέτος θα είναι αυξημένα κατά 20%-30% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Οπως λένε χαρακτηριστικά, δεν είναι λίγες οι εφορίες όπου οι αιτήσεις για προσωρινή ακινησία των οχημάτων είναι αυξημένες μέχρι και 300% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Αδιαχώρητο
Το αδιαχώρητο υπήρξε χθες σε πολλές εφορίες της Αθήνας, όπου η ουρά από φορολογούμενους με «πινακίδες στο χέρι» έφτανε μέχρι τα πεζοδρόμια. Το ίδιο σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη.
Οι διευθυντές των Α' και Δ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμαναν ότι το 2012 προβλέπεται μια χρονιά κατά την οποία στους δρόμους θα κυκλοφορούν αισθητά λιγότερα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο στη Δ' ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης -σύμφωνα με τον διευθυντή της συγκεκριμένης υπηρεσίας- ο αριθμός όσων κατέθεσαν μέχρι σήμερα τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους ξεπέρασε ήδη κατά 250 τον αντίστοιχο της περσινής χρονιάς.
Το κίνημα επιστροφής των πινακίδων είναι μαζικό και στον Βόλο, όπου μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί πάνω από 8.000 πινακίδες, ενώ στη Λάρισα το ποσοστό των ιδιοκτητών αυτοκινήτων που κατέθεσαν τις πινακίδες είναι αυξημένο κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.
Πάντως η μαζική επιστροφή πινακίδων θα προκαλέσει διαρροές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία λόγω της μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας αλλά και των έκτακτων εισφορών.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...