5 Δεκεμβρίου 2011

Ωρα σημαντικών αποφάσεων για το ευρώ.


Κοινή πρόταση με στόχο τη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, μέσω της ενίσχυσης της εποπτείας, της πειθαρχίας και των αυτοποιημένων ποινών στις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες, θα παρουσιάσει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (8-9 Δεκεμβρίου), ο γαλλογερμανικός άξονας, προτείνοντας μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης. Το Βερολίνο παίρνει αυτό που θέλει, αλλά θα πρέπει τώρα να ικανοποιήσει την απαίτηση των άλλων για αλληλεγγύη.
Ανγκελα Μέρκελ, Καγκελάριος της Γερμανίας: «Οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί, και όταν αυτό δεν γίνεται, τότε πρέπει να ακολουθούν άμεσα οι επιπτώσεις για τη χώρα που δεν τους τήρησε».



Η γαλλογερμανική πρόταση θα διαμορφωθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι, στη συνάντηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί με την καγεκλάριο Ανγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες έδωσαν το στίγμα της κοινής πρότασης, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και προσέγγιση στο θέματα που διαφωνούσαν, όπως στην επιβολή των αυτοματοποιημένων ποινών και στη διαμόρφωση των αμυντικών εργαλείων της Ευρωζώνης, που θα καθησυχάσουν τις αγορές.

Ταύτιση και διάσταση

Από τις χωριστές ομιλίες που έκαναν την Πέμπτη το βράδυ στην Τουλόν της Γαλλίας ο Νικολά Σαρκοζί, και την Παρασκευή το πρωί στη γερμανική Βουλή η Ανγκελα Μέρκελ, διαφάνηκαν τα σημείο που συμφωνούν και εκείνα που διαφωνούσαν αλλό η απόσταση περιορίζεται.

«Πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες με την πρόθεση να αναθεωρήσουμε τη συνθήκη, ο στόχος είναι μια δημοσιονομική ένωση που επιβάλλει δημοσιονομική πειθαρχία στα μέλη της και έχει τα αναγκαία εργαλεία για να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια κρίση», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ. Το τελευταίο σημείο της φράσης για τα αναγκαία εργαλεία είναι αυτό που δημιουργεί προσδοκίες για θετική εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής.

Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν απόλυτα πως αν δεν υπάρξει δημοσιονομική ενοποίηση η Ευρωζώνη δεν έχει μέλλον, θα καταρρεύσει στη διάρκεια αυτής της κρίσης. Τη δημοσιονομική ενοποίηση τη βλέπουν μέσω της υλοποίησης πολιτικών εξυγίανσης με ενισχυμένη εποπτεία. Επειδή οι αλλαγές προβλέπουν εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας θα επιχειρηθεί μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης, την οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν οι «27», έστω κι αν αυτή εφαρμοστεί στις 17 χώρες της Ευρωζώνης.

Οι Γερμανοί ζητούν και οι Γάλλοι αποδέχονται να κατοχυρώνονται με εθνική νομοθεσία οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Οποιαδήποτε απόκλιση θα επιφέρει αυτοματοποιημένες κυρώσεις, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από την κυβέρνηση της ενδιαφερόμενης χώρας, ενώ οι κυρώσεις θα είναι χρηματικές και προτείνεται να φτάνουν μέχρι και την αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Οπως ανέφερε χθες η κα Μέρκελ οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί, και όταν αυτό δεν γίνεται, τότε πρέπει να ακολουθούν άμεσα οι επιπτώσεις για τη χώρα που δεν τους τήρησε. Τα ανώτατα όρια δημόσιου χρέους και ελλείμματος που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας για την Ευρωζώνη, δηλαδή 60% και 3% του ΑΕΠ αντίστοιχα θα γίνουν αυστηρότερα.

Για το έλλειμμα για παράδειγμα προτείνεται το ανώτατο αποδεκτό όριο να καθοριστεί στο 2% του ΑΕΠ. Η καγκελάριος στηρίζει επίσης την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, για μεταφορά των χρεών, που υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο του 60%, σε ειδικά εθνικά ταμεία, προκειμένου να επισπευστεί η αποπληρωμή τους. Χθες τη χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα», τονίζοντας ότι θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα .

Σαφές μήνυμα

Από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί έχει επισημάνει ότι θα πρέπει να σταλεί επίσης ένα εξαιρετικά σαφές μήνυμα προς τις αγορές, ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη και τελευταία χώρα η οποία προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, και οι ιδιώτες επενδυτές έχασαν κεφάλαιά τους.

Ωστόσο, η εισαγωγή των μέτρων θα πάρει χρόνο, γιατί η τροποποίηση της Συνθήκης, έστω κι αν αυτή είναι περιορισμένη και χωρίς δημοψηφίσματα, θα απαιτήσει περίπου 18 μήνες. Όπως χαρακτηριστικά προειδοποίησε η κα Μέρκελ οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν μακρύ και δύσκολο «μαραθώνιο».

Το βήμα της Γερμανίας

Απομένει τώρα η διαμόρφωση της άμυνας της Ευρωζώνης, δηλαδή εκεί που θα ζητηθεί από τους Γερμανούς να κάνουν ένα βήμα για να βρεθούν με τους υπόλοιπους. Η κα Μέρκελ επανέλαβε χθες την κατηγορηματική αντίθεσή της στην άμεση εισαγωγή ευρωομολόγων, που αποτελεί αίτημα πολλών χωρών, αλλά και θεσμικών οργάνων της Κοινότητας. Τόνισε, όμως, ότι αυτό θα μπορούσε να το συζητήσει μόνο όταν θα έχει υλοποιηθεί το σχέδιο της δημοσιονομικής ένωσης, και δεν θα αποφασίζουν τα κράτη-μέλη το ύψος του δανεισμού τους.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr

Επιφυλακτικό το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή Συνθηκών

Επιφυλακτικός στην ιδέα αλλαγής των Συνθηκών εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν πρόκειται να συμβιβαστούν στην ιδέα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» το σχέδιο αυτό.

«Βεβαίως και κατανοούμε ότι οι αλλαγές στη Συνθήκη της Ε.Ε. θα αποτελέσουν πολύ σημαντικό θέμα για τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες... όμως για πρώτη φορά στην ιστορία το Ευρωκοινοβούλιο εμφανίζεται μάλλον επιφυλακτικό σε αυτή την ιδέα», είπε χαρακτηριστικά.
Γιέρζι Μπούζεκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ε.Ε. να προχωρήσει σε αλλαγή της συνθήκης».

Ο κ. Μπούζεκ εξήγησε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ε.Ε. να προχωρήσει σε αλλαγή της Συνθήκης, πρωτίστως επειδή αυτού του είδους οι εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση. Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Θόρνινγκ Σμιντ, της οποίας η χώρα θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. από 1ης Ιανουαρίου, λέγοντας ότι εάν υπάρχει ανάγκη αλλαγής στη Συνθήκη, θα πρέπει να είναι περιορισμένη.

Στη γαλλογερμανική πρόταση για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη, εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής επικεντρώθηκαν και οι συζητήσεις του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, με το Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα της αλλαγής της Συνθήκης στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι εάν ανοίξει εκ νέου ο καταστατικός χάρτης της Ε.Ε. τότε θα παρουσιάσει τη δική του ατζέντα προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας του, σε μία κίνηση που τον θέλουν να προσπαθεί να αποσπάσει μέρος των εξουσιών από τις Βρυξέλλες και να τις μεταφέρει στο Λονδίνο.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Ευρώπη, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Θα συναντήσει μεταξύ άλλων τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ισπανίας, Μάριο Μόντι και Μαριάνο Ραχόι, το Γερμανό ομόλόγο του, Βόλφανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι...
Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...