15 Νοεμβρίου 2011

Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ


Τα εσωκομματικά όργανα έχουν αρχίσει για τα καλά στο ΠΑΣΟΚ, με τον Γιώργο Παπανδρέου να κρατά κλειστά -προς το παρόν- τα χαρτιά του όσον αφορά το αν θα κινήσει ή όχι τις διαδικασίες για εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και την ίδια ώρα, να διοργανώνει περιοδείες ανά την Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει ο ίδιος από κοντά στους πολίτες τους λόγους που τον οδήγησαν στις τελευταίες του αποφάσεις.

Οι εισηγήσεις που δέχεται είναι αντικρουόμενες, με στενούς συνεργάτες του να τον παροτρύνουν να κινήσει ο ίδιος τις διαδικασίες, αλλά και στελέχη όπως οι κ.κ. Χάρης Καστανίδης, Χρήστος Παπουτσής κ.α. να του ζητούν να οδηγήσει εκείνος το κόμμα στις εκλογές. Αυτό, μάλιστα, αποτελεί και την «γραμμή» για το κόμμα, με την Ιπποκράτους να προχωρεί στον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, έχοντας αυτό ως δεδομένο. Δεν είναι λίγοι, βέβαια, όσοι εκτιμούν ότι αυτό θα «βόλευε» ίσως τους «δελφίνους», στον βαθμό που οι εκλογές θα γίνουν τον Φεβρουάριο, προκειμένου να χρεωθεί ο σημερινός πρόεδρος την αναμενόμενη «στρατηγική ήττα». Έτσι, όμως, θα αποδέχονταν την παντοδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου και στην επόμενη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αφού θα είχε εκείνος φροντίσει για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων.

Από την άλλη πλευρά, το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Παπαδήμου περιπλέκει τα πράγματα, δεδομένου και ότι οι βασικοί διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν σε αυτήν και εξακολουθούν να φθείρονται... Οι λεγόμενοι «δελφίνοι», πάντως, τηρούν -προς το παρόν- στάση αναμονής, δίνοντας το περιθώριο στον Γιώργο Παπανδρέου να κινήσει εκείνος τις διαδικασίες, πιθανότατα αφού διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα, όμως, οργανώνουν παρασκηνιακά τους «στρατούς» τους, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να φαίνεται να κερδίζει σταδιακά την στήριξη των Κώστα Σκανδαλίδη και Δημήτρη Ρέππα, των «προεδρικών», αλλά και του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου. Οι τρεις πάλι (Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης) έχουν γίνει ήδη τέσσερις με την συμμετοχή του Ηλία Μόσιαλου και διεκδικούν τη στήριξη του Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος φέρεται να τους έκανε το τραπέζι προ ημερών στα Καλύβια. Γρίφος παραμένει η στάση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στο μεταξύ, εκλογή προέδρου από συνέδριο θα προτιμούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που εκτιμά ότι μπορεί να ελέγξει ευκολότερα το Σώμα, πράγμα, όμως, που απαιτεί καταστατική αλλαγή, ενώ εκλογή προέδρου από τη βάση θεωρείται ότι θα ευνοούσε περισσότερο τον Ανδρέα Λοβέρδο ή την Άννα Διαμαντοπούλου.

Ενδεικτικό είναι ότι χθες η Εύα Καϊλή ζήτησε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές, θέτοντας εμμέσως θέμα ηγεσίας. «Θα ήταν πολύ σημαντικό να πάει (το ΠΑΣΟΚ) σε συνέδριο», είπε, ζητώντας να υπάρξει απολογισμός και απόδοση ευθυνών για το δημοψήφισμα. Τόνισε, άλλωστε, πως η τελική απόφαση ανήκε στον κ. Παπανδρέου, αλλά και πως η επιλογή των συνεργατών (σ.σ. που το εισηγήθηκαν) βαρύνει τον ηγέτη.

Στο μεταξύ, οι δηλώσεις στελεχών επί του θέματος συνεχίζονται, με τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο να εκτιμά χθες μιλώντας στον Real fm 97,8, ότι «και ο Γιώργος Παπανδρέου να μείνει αρχηγός, εάν δεν γίνει συζήτηση για το αύριο, τις πολιτικές και τις προτεραιότητες, τότε βλέπω το ΠΑΣΟΚ να κόβεται σε κομμάτια». Χρόνο για τη συζήτηση σχετικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ «την ώρα και με τον τρόπο που πρέπει» ζήτησε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, ενώ για «ζήτημα του ΠΑΣΟΚ» και για εξελίξεις που θα δρομολογήσουν αρμοδίως ο πρόεδρος και ο γραμματέας μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας, ζητώντας να μην τοποθετείται ο καθένας στα κανάλια και δηλώνοντας ο ίδιος την στήριξή του στον πρόεδρο.

Ότι «δεν γίνεται να πάει η παράταξη σε εκλογές χωρίς να κουβεντιάσει», είπε ο Νίκος Σαλαγιάννης, ενώ ότι όλα είναι στο χέρι του κ. Παπανδρέου παρατήρησε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ευρύτερο θέμα ανασυγκρότησης του κόμματος για να μην «τελειώσει και αυτό μαζί με την μεταπολίτευση», έθεσε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Κώστας Καρτάλης, ζητώντας από τον κ. Παπανδρέου να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. «Απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας και στάσης του» ζήτησε η Σούλα Μερεντίτη, ενώ ότι «προέχουν τα προβλήματα της χώρας» υποστήριξε ο Χρήστος Αηδόνης, ξορκίζοντας τυχόν «εσωκομματικό πόλεμο σύγκρουσης» για τα πρόσωπα αυτή την στιγμή.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...