30 Νοεμβρίου 2011

Γέμισαν τα Βαλκάνια Έλληνες επιχειρηματίες.


Οι διαμαρτυρίες αυτή τη φορά από την Ήπειρο, την περισσότερο εγκαταλειμμένη περιφέρεια, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Σε μία εποχή που το κλίμα για τις επιχειρήσεις τόσο στην Ήπειρο όσο και γενικότερα στη χώρα μας επιδεινώνεται δραματικά, όλο και πιο πολλοί επιχειρηματίες αρχίζουν να κοιτούν προς την μεριά της γειτονικής Αλβανίας, καθώς βλέπουν τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους σ’ αυτήν (ή και στη Βουλγαρία) ως λύση για να επιβιώσουν.


Αυτά που ωθούν τους Έλληνες επιχειρηματίες να εγκαθίστανται στις βαλκανικές χώρες, είναι γνωστά. Η κατά πολύ χαμηλότερη φορολόγηση, η χαμηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (στην Αλβανία και Βουλγαρία είναι κατά 30 με 40% φθηνότερο απ’ το δικό μας), χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, και κυρίως η συνεχής λειτουργία που δεν διακόπτεται από επαναλαμβανόμενες απεργίες ή ταραχές.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Μπαράτσας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με συνέντευξή του στον «Πρωινό Λόγο» Ιωαννίνων. Επιβεβαιώνει ότι πολλοί είναι οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες που μελετούν σοβαρά στις μέρες μας το ενδεχόμενο μετακόμισης εκτός συνόρων. Σκέψη που αν υλοποιηθεί απ’ τους περισσότερους, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την τοπική οικονομία της περιοχής. «Η πολιτική της Κυβέρνησης μας οδηγεί στην καταστροφή. Τα μέτρα που λαμβάνει στρέφονται όλα κατά της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ήδη στην Αλβανία δραστηριοποιείται, όπως είναι γνωστό, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες δραστηριότητες στην Ελλάδα και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο «καρποφορούν». Ενδεικτικά της τάσης που επικρατεί στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρα μας είναι τα στοιχεία από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα που παρουσίασε προ ημερών το «Έθνος της Κυριακής». Σύμφωνα με αυτά, το εν λόγω Γραφείο δέχτηκε τον περασμένο χρόνο περίπου 400 αιτήματα από ελληνικές επιχειρήσεις που ζητούσαν πληροφόρηση για την αγορά της Αλβανίας. Αντίστοιχος είναι ο αριθμός τους και για την παρούσα χρονιά.

Στην πλειονότητά τους οι εταιρείες αυτές δεν διευκρινίζουν εάν ο στόχος της έρευνάς τους αφορά την πρόθεση έναρξης εξαγωγών ή την εγκατάσταση στην γειτονική χώρα. Όπως και νά ’χει, είναι γεγονός ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στην Αλβανία 270 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ πάνω από 100 αξιόλογες αλβανικές επιχειρήσεις σχετίζονται με την Ελλάδα.

Οι πιο πολλές ελληνικές εταιρείες εδρεύουν στα Τίρανα και στην Κορυτσά, και δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς. Ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία ελληνικών Τραπεζών (Alpha Bank, η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς Tirana Bank, Εθνική Τράπεζα και Εμπορική Τράπεζα). Από στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών προκύπτει ότι το σύνολο των Τραπεζών ελληνικών συμφερόντων, το 2010 κατείχε το 23,4% της αξίας του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της τραπεζικής αγοράς (1,7 δισ. ευρώ) και το 20,6% της αξίας των καταθέσεων.

Βέβαια, από αλβανικής πλευράς δεν υπήρξε κάποια δήλωση όπως αυτή του Βούλγαρου υπουργού, που μάλλον χαιρέκακα προέβη στη διαπίστωση ότι «η δυστυχία του γείτονα (η δική μας) είναι όφελος για μας (για τους Βουλγάρους)». Ότι οι Αλβανοί δεν έχουν λόγο να τον μιμηθούν, φαίνεται από τον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας «Shqip», "Η Ελληνική κρίση ταράζει την Αλβανία!" και υπότιτλους: "Η (αλβανική) κυβέρνηση παραδέχεται την πραγματικότητα, προβλέπει ως δύσκολο έτος το 2012, Αποκαλύπτεται το σχέδιο του προϋπολογισμού, περικοπές σε δαπάνες, έσοδα και έξοδα. Μέτρα για τις επιπτώσεις της Ελληνικής πτώχευσης".
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...