22 Νοεμβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Γιούνκερ.


Αισιόδοξοι και οι δύο ότι θα έχουν σταλεί οι επιστολές από τους πολιτικούς αρχηγούς μέχρι την επόμενη Τρίτη για να είναι σε θέση το Eurogroup να εκταμιεύσει την 6η δόση. Τη βεβαιότητα αυτή εξέφρασαν τόσο ο Zαν Kλοντ Γιούνκερ όσο και ο Λουκάς Παπαδήμος μετά τη χθεσινή φόρμουλα που βρέθηκε με την Κομισιόν.


Σε σχέση με τις ημερομηνίες των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η 19η Φεβρουαρίου είναι μία ενδεικτική ημερομηνία και ότι η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει σε εκλογές όταν ολοκληρώσει το πολύ συγκεκριμένο έργο της.

Δηλαδή, 1ον) την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο πολυετές πρόγραμμα και 2ον) την ολοκλήρωση ανταλλαγής των ομολόγων.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα. Ο κ. Γιούνκερ τον προσφώνησε "νέο συνάδελφο αλλά παλιό φίλο" και συζήτησαν πέραν του ελληνικού ζητήματος και θέματα που άπτονται της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Κρίσιμες συναντήσεις με Γιούνκερ και Ντράγκι

Ανοιχτός είναι από χθες ο δρόμος προς την έκτη δόση, κατά δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεη, μετά από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ο πρόεδρος Βαν Ρόμπεη εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ισχυρή δέσμευση και την πλήρη αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και «όλων των πολιτικών κομμάτων», όπως αναφέρει στην γραπτή του δήλωση, να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την Τρόικα.

Ο ίδιος επανέλαβε την ετοιμότητα της ευρωζώνης να συνεχίσει την παροχή υποστήριξης προς την Ελλάδα: «Το Eurogroup θα πρέπει να είναι σε θέση να συμφωνήσει κατά την επόμενη συνάντησή του την εκταμίευση της 6ης δόσης του ελληνικού δανείου». Η φράση αυτή αποτελεί σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Πρώτος αποδέκτης είναι τα κράτη μέλη, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Ολλανδία που συνεχίζουν αναφέρονται στο ζήτημα των ενυπόγραφων δεσμεύσεων με βαριά φρασεολογία. Ο δεύτερος αποδέκτης είναι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο θα πρέπει να κάνει και αυτό «ό,τι του αναλογεί».

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά απαιτητική. Έχει γίνει ήδη μεγάλη προσπάθεια από τον ελληνικό λαό. Ωστόσο, μένουν να γίνουν ακόμα περισσότερα για να αποκατασταθεί η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη. Καλώ όλους τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν πλήρως αυτή τη στρατηγική».

Νωρίτερα, στην προηγούμενη συνάντηση του Λ. Παπαδήμου, αυτή με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο βρέθηκε τελικά και η συμβιβαστική φόρμουλα στο ζήτημα των περίφημων ενυπόγραφων δεσμεύσεων. Πρώτα-πρώτα, ο Ζ. Μ. Μπαρόζο έκανε μία σαφή δήλωση σε σχέση με τις δεσμεύσεις του κ. Παπαδήμου και της κυβέρνησής του. Με πολύ θετικά σχόλια περιέγραψε την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών σε σχέση με τις προγραμματικές δηλώσεις και τις πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς: «Η δέσμευση υπάρχει, περάστε τώρα στην εφαρμογή».

Στη συνέχεια ο Λ. Παπαδήμος υπό το συναινετικό βλέμμα του Ζ. Μ. Μπαρόζο ανέλυσε τα εξής: Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη δεσμευτεί, υπερψηφίζοντας την κυβέρνηση που έχει συγκεκριμένη αποστολή και προέβη σε εξαιρετικά σαφείς προγραμματικές δηλώσεις, οι οποίες σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας. Καθώς -όπως είπε ο κ. Παπαδήμος- το πρόγραμμα είναι πολυετές και προφανώς οι εταίροι και το ΔΝΤ επιθυμούν η δέσμευση να επεκταθεί και μετά από τις πιθανές εκλογές, ζητείται η έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών με τρόπο «που να διαγράφει κάθε διαφαινόμενη αμφισημία, ο τρόπος όμως που θα το κάνουν εναπόκειται στους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς», είπε ο πρωθυπουργός.

Με αυτή τη μέθοδο της μη αποκλειστικής έκφρασης ή διατύπωσης των έγγραφων δεσμεύσεων, οι Βρυξέλλες θεωρούν πως το ζήτημα μπορεί να θεωρείται λήξαν. Ο κ. Σαμαράς έχει στείλει επιστολές με σαφείς δεσμεύσεις στους ομολόγους του ΕΛΚ και θα μπορούσε να κοινοποιήσει το ίδιο κείμενο και στους θεσμούς, αναφέρει κοινοτική πηγή. Ο κ. Καρατζαφέρης έχει δεσμευτεί πως θα κάνει ό,τι πρέπει για να εκταμιευτεί η έκτη δόση και μένει τώρα ο κ. Παπανδρέου, που και αυτός με τη σειρά του θα πρέπει να δεσμευτεί εγγράφως -δεσμεύοντας, ταυτόχρονα, και το κόμμα του στην περίπτωση που μεθαύριο δεν είναι αρχηγός- ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, θα στηρίξει τη μείωση του χρέους, τη συρρίκνωση του κράτους, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «και ασφαλώς να εξηγήσει γιατί δεν τα έκανε όλα αυτά τα δύο χρόνια που ήταν πρωθυπουργός με μία πανίσχυρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 160 εδρών», σχολιάζουν στις Βρυξέλλες.

Μένει να δούμε αν όλα αυτά ικανοποιούν τους εκπροσώπους των δανειστών και εταίρων στο Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...