12 Νοεμβρίου 2011

Αυλαία για Σίλβιο Μπερλουσκόνι.



Το νήμα που θα την οδηγήσει σε μια νέα εποχή, με κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι και χωρίς τον Μπερλουσκόνι, κόβει εντός της ημέρας η Ιταλία. Με το φάντασμα της οικονομικής καταστροφής να πλανάται απειλητικό πάνω από τη γείτονα, οι εξελίξεις το τελευταίο διήμερο ήταν ραγδαίες και -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού θα έρθει τις επόμενες ώρες.
Μετά τη Γερουσία, που πέρασε χθες νέο πακέτο μέτρων εξοικονόμησης 59,8 δισ. ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ, σειρά έχει σήμερα η Βουλή, όπου αναμένεται έγκρισή του χωρίς πρόβλημα.

Αμέσως μετά ο Μπερλουσκόνι έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί, ανοίγοντας το δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας Αριστεράς και Δεξιάς, πιθανώς αμιγώς τεχνοκρατικής, όπως έδειχναν οι τελευταίες πληροφορίες αργά χθες βράδυ. Το κυβερνών κόμμα «Λαός της Ελευθερίας» (Pdl) διαπραγματευόταν, πάντως, σκληρά πρόσωπα και όρους, για να δώσει το «πράσινο φως».

Ο διά βίου γερουσιαστής Μόντι όμως είχε ξεκαθαρίσει ότι θέλει να κάνει ο ίδιος επιλογές υπουργών και πρόγραμμα (το άρθρο 92 του Συντάγματος του δίνει το δικαίωμα) και ο καβαλιέρε εμφανιζόταν αναγκαστικά διαλλακτικός, αναγνωρίζοντας σε συνάντησή του με τους γερουσιαστές του ότι «δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στις αγορές. Αν προκαλούσαμε πρόωρες εκλογές θα μας φόρτωναν όλα τα κακά του κόσμου: την κατάρρευση των χρηματιστηρίων, τη χρεοκοπία των τραπεζών και την εκτόξευση των σπρεντ». Πληροφορίες στον ιταλικό Τύπο έλεγαν χθες βράδυ ότι τα δύο μεγάλα κόμματα Pdl και Pd έκλιναν στο να αποδεχτούν πρόταση του προέδρου Ναπολιτάνο για κυβέρνηση τεχνοκρατών. Ισως μάλιστα ο Μόντι -που έγινε δεκτός με χειροκροτήματα όταν μπήκε χθες στη Γερουσία- διατηρήσει προσωρινά το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

«Παραιτούμαι απόψε»

Τα νέα μέτρα πέρασαν χθες με ψήφους 156 υπέρ, 12 κατά και μία αποχή. Καταψήφισε η «Ιταλία των Αξιών» (Idv), ενώ οι γερουσιαστές του Pd, αλλά και του κεντρώου «Τρίτου Πόλου» παρέμειναν στην αίθουσα και δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία. Ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί αμέσως μόλις περάσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα από τα σώματα, κάτι που σκοπεύει να τηρήσει απαρεγκλίτως όπως ενημέρωσε χθες το γραφείο του, συμπληρώνοντας ότι απόψε, αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, θα γίνει υπουργικό συμβούλιο.

Πριν φτάσουν στη Γερουσία τα μέτρα, εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Προϋπολογισμού, με την οποία είχαν την Πέμπτη «συνεργασία» οι επιθεωρητές της Ε.Ε. Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε χθες ότι «θα παρακολουθεί» την εφαρμογή των μέτρων, ώστε να διαπιστωθεί «αν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα». Παρ' όλο που η Επιτροπή δεν έχει καθορίσει ημερομηνία λήξης της εποπτείας εκ μέρους της Ε.Ε., ο εκπρόσωπος Ολιβιέ Μπαγί διευκρίνισε ότι «δεν προβλέπεται μόνιμη εγκατάσταση της αποστολής στη Ρώμη». Χθες βράδυ προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, στην οποία προστέθηκε ακόμα μία με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Οι αγορές έδειξαν χθες τάση -προσωρινής- σταθεροποίησης, σε αναμονή της αποσαφήνισης της κατάστασης, όχι μόνο στην Ιταλία...
enet.gr



Σπόρος:Αντίο Σίλβιο,εγώ να ξέρεις σε γούσταρα πάρα πολύ.Όχι σαν πολιτικό αλλά σαν οργανωτή πάρτι.Απλά στην πολιτική ενέκρινα τις επιλογές σου,τις περισσότερες φορές,σχετικά με τις...συνεργάτιδες σου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...