21 Οκτωβρίου 2011

ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΟΣΗ, SOS ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ



Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Να δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν εισηγούνται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο σχέδιο της έκθεσής τους για την Ελλάδα, που διέρρευσε χθες. Ωστόσο, οι δύο από τους τρεις δανειστές της χώρας μας (το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει σύντομα τη δική του έκθεση στο ίδιο μοτίβο) χτυπούν ηχηρό καμπανάκι για το χρέος, επισημαίνοντας ότι η εικόνα έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με πριν από μερικούς μήνες και ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου ίσως δεν είναι αρκετές για να το καταστήσουν βιώσιμο.
«Στο σενάριο κατά το οποίο η εφαρμογή των μέτρων πολιτικής είναι ασθενής», αναφέρουν, «οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν θα επαρκούν για να μπορεί να περιγραφεί ως βιώσιμη η δυναμική του χρέους».


Επίσης, σημειώνεται ότι το ανώτατο ύψος στο οποίο θα φτάσει τελικά το χρέος θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη ρύθμισή του (PSI), πετώντας το μπαλάκι στους πολιτικούς για τις σχετικές αποφάσεις. «Το χρέος», σημειώνεται, «θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια και θα είναι ευάλωτο σε κλυδωνισμούς».
Στην έκθεση πάντως δεν περιλαμβάνεται αναλυτικό κεφάλαιο για τη βιωσιμότητα του χρέους όπως τις προηγούμενες φορές, καθώς υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις, ιδίως από πλευράς ΔΝΤ, στη διατύπωση των σχετικών προβλέψεων πριν γίνουν γνωστά τα νέα δεδομένα ως προς το κούρεμα και τις άλλες αλλαγές στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Το χρέος δεν είναι, όμως, το μοναδικό αγκάθι στην έκθεση.
Η Κομισιόν δηλώνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα απέτυχε με μεγάλη διαφορά στον στόχο για το έλλειμμα του 2011 (7,8% του ΑΕΠ) και εκτιμά ότι μόνο μετά τα νέα μέτρα αυτό θα φτάσει στο 8,5%-9% του ΑΕΠ. Μάλιστα, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των φορολογικών μέτρων, σημειώνει ότι αυτά δοκιμάζουν τις αντοχές των νοικοκυριών.
Για το 2013 και το 2014, εξάλλου, προαναγγέλλει μέτρα 8,2 δισ. ευρώ, που δεν έχουν ακόμη εξειδικευθεί.

ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ. Η Κομισιόν βγάζει μία σειρά από κίτρινες κάρτες στην κυβέρνηση επειδή καθυστέρησε, άλλαξε ή δεν εφήρμοσε μέτρα που είχαν συμφωνηθεί. Στην πραγματικότητα, παρότι αναγνωρίζεται κάποια πρόοδος σε επιμέρους θέματα, η συνολική εικόνα είναι αρνητική, όπως προκύπτει από την έκθεση.
Χαρακτηριστικά, επισημαίνονται τα εξής:
n Δεν τηρήθηκε ο κανόνας της μιας πρόσληψης ανά δέκα αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Αντί για 5.333 προσλήψεις που επέτρεπε ο κανόνας αυτός για το 2011 (δεδομένου ότι αποχώρησαν 53.336 υπάλληλοι το 2010), οι προσλήψεις που είχαν γίνει ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους υπολογίζεται ότι έφτασαν τις 10.862.
n Δεν επετεύχθη ο στόχος για μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων χρεών σε προμηθευτές του Δημοσίου. Αντίθετα, αυτά συνεχίζουν να συσσωρεύονται και έφτασαν τα 6,5 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.
n Το άνοιγμα των βασικών κλειστών επαγγελμάτων δεν προχώρησε αρκετά και υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές. Αυτό αφορά, μεταξύ των άλλων, τις αμοιβές των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων και των μηχανικών.
n Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.
n Δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το τέταρτο τρίμηνο, που προϋπέθετε σπάσιμο της εταιρείας.

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Στο 1,7 δισ. ευρώ προσγειώνει την πρόβλεψη για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έως τα τέλη του χρόνου η Κομισιόν, καθώς οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Ο στόχος των 5 δισ. ευρώ που έθετε το Μεσοπρόθεσμο, μεταφέρεται για τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2012.
Παρ' όλα αυτά, σημειώνεται ότι οι στόχοι για άντληση εσόδων 35 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2014 και 50 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2015 παραμένουν.
Μάλιστα, η έκθεση αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να προωθήσει περαιτέρω μείωση των ποσοστών του Δημοσίου σε διάφορες επιχειρήσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, χωρίς να διευκρινίζει ποιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...