23 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟ HAIRCUT ME ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ



Ρεπορτάζ : Κ. Καρκαγιάννης-Α. Έλλις
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πιέζουν τις τράπεζες να δεχτούν πολύ μεγαλύτερη απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Στόχος είναι μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη Τετάρτη να υπάρξει συμφωνία που θα καθιστά το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο.

Χθες ο υπ. Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος χαιρέτισε την απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της 6ης δόσης και τόνισε ότι πλέον το ζητούμενο είναι να εφαρμόσουμε ενισχυμένη την απόφαση της 21ης Ιουλίου που προβλέπει συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Σε έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που κατάρτισε η τρόικα επισημαίνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταστεί βιώσιμο του ελληνικό χρέος με το «κούρεμα» 21% που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι «πρέπει να αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό το μερίδιο (σ. σ. του βάρους) που πρέπει να αναλάβουν οι τράπεζες», δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η υπ. Οικονομικών της Αυστρίας κ. Μαρία Φέκτερ εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (EFC) κ. Βιτόριο Γκρίλι να διαπραγματευτεί με τη Διεθνή Ενωση Τραπεζών (IIF) το ακριβές ποσοστό «κουρέματος» που θα επιβληθεί στις τράπεζες που κατέχουν σήμερα ελληνικά ομόλογα.
Στόχος της Ευρωζώνης είναι να πειθαναγκάσει τις τράπεζες να δεχτούν απομείωση ύψους 50 - 60% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, το πιθανότερο διατηρώντας τη δομή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 21 Ιουλίου, μειώνοντας το επιτόκιο δανεισμού που θα έχουν τα νέα ομόλογα, επιμηκύνοντας και άλλο την περίοδο αποπληρωμής τους, μειώνοντας το ύψος των εγγυήσεων που θα τα συνοδεύουν, επιβραδύνοντας το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την Ελλάδα κ.α. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα δεχτούν να χρηματοδοτήσουν το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με 109 δισ. ευρώ μόνο αν οι τράπεζες αποδεχθούν «κούρεμα» ύψους 50% με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί αναμενόταν να συναντηθούν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες προκειμένου να γεφυρώσουν τις σημαντικές διαφορές που τους χωρίζουν στο θέμα της ενίσχυσης του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Στη συνάντηση θα συμμετείχαν και οι Χέρμαν βαν Ρομπέι και Ζοζέ Μπαρόζο.
Η Γαλλία πιέζει προκειμένου το EFSF να μετατραπεί σε τράπεζα και να λαμβάνει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενδεχόμενο με το οποίο διαφωνεί η Γερμανία και αρκετές ακόμη χώρες και βεβαίως η ίδια η ΕΚΤ. Αν τελικά ο κ. Σαρκοζί πειστεί να υποχωρήσει, το πιθανότερο είναι το EFSF να μετατραπεί σε ασφαλιστικό οργανισμό που θα ασφαλίζει κατά 20% - 30% τα ομόλογα κρατών-μελών της Ευρωζώνης που βρίσκονται υπό πίεση.
Παρέμβαση Ομπάμα
Με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, και αφού είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του προέδρου Ομπάμα με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε ότι «το ΔΝΤ θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους Ευρωπαίους να βρουν λύση». Υπό αυτό το πρίσμα, και παρά τις ενστάσεις που εγείρουν οι αρμόδιοι τεχνοκράτες του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει στη συνεδρίαση του Δ. Σ. στις αρχές Νοεμβρίου να εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης.
Στην τηλεδιάσκεψη, που επικεντρώθηκε στην κρίση χρέους που απειλεί την παγκόσμια οικονομία, συμμετείχε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί πως «η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί κατανοούν πλήρως την επείγουσα διάσταση των ζητημάτων που απασχολούν την Ευρωζώνη και καταβάλλουν ενδελεχείς προσπάθειες για να διαμορφώσουν μια συνολική λύση που θα αντιμετωπίζει την πρόκληση και θα είναι πολιτικά βιώσιμη».
Η τελευταία επισήμανση καταδεικνύει πως η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται τις πολιτικές δυσκολίες. Ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε με την Αγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί «να βρίσκονται σε στενή επικοινωνία μέχρι την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του G20 που θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...