27 Οκτωβρίου 2011

Τι περάσαμε και...τι έρχεται μετά το κούρεμα!


ΧΑΘΗΚΑΝ 300.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ


Μεγαλώνει επικίνδυνα η «δεξαμενή» των ανέργων καθώς μέσα σε ένα χρόνο χάθηκαν 300.000 θέσεις απασχόλησης. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανεργία (Ιούλιος 2011-2010) που έκανε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Τη Συνομοσπονδία, την προβληματίζει ιδιαίτερα, όπως σημειώνει ο πρόεδρός της Δ. Ασημακόπουλος, «η απώλεια θέσεων απασχόλησης, ενώ έκδηλες είναι οι ανησυχίες για επιβεβαίωση των προβλέψεων του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ πως μέχρι το Καλοκαίρι του 2012 θα κλείσουν 183.000 επιχειρήσεις και θα χαθούν άλλες 250.000 θέσεις εργασίας».
Όπως εξηγεί το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας, το απόθεμα δηλαδή των ανέργων, σχηματίζεται κατά τα 2/3 από την απώλεια θέσεων απασχόλησης και κατά το 1/3 από τα νεοεισερχόμενα άτομα. Το στοιχείο αυτό φανερώνει», συνεχίζει το Ινστιτούτο, «ότι περνάμε σε μια νέα φάση κατά την οποία το χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής δομής απασχόλησης δεν είναι πλέον η περιορισμένη απορρόφηση των νεοεισερχόμενων ατόμων σε θέσεις εργασίας -φαινόμενο που χαρακτήριζε τις προηγούμενες δεκαετίες? αλλά η καταστροφή των ήδη υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης». Μάλιστα, η τάση αυτή αποτυπώνεται και στην κατανομή του ποσοστού ανεργίας κατά ομάδες ηλικιών. Έτσι, εκτός από το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας (42,4%) για την ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, στην οποία κυρίως ανήκουν οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι, τα ποσοστά ανεργίας για τις λοιπές ηλικιακές ομάδες φαίνεται να έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από το 60% έως το 100%.
Κατά 35%
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι μέσα σε ένα χρόνο (Ιούλιος 2010 ? Ιούλιος 2011) οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 213.241 άτομα, φτάνοντας στα 820.276 άτομα. «Αυτή η αύξηση της ανεργίας κατά 35% μέσα σε διάστημα 12 μηνών καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το βάθος της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία», σχολιάζει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Υπογραμμίζει δε, ότι «ούτε η εποχική απασχόληση των καλοκαιρινών μηνών μπόρεσε να αναστρέψει αυτή την καθοδική πορεία, αφού μέσα σε ένα μήνα (Ιούνιος ? Ιούλιος 2011) προστέθηκαν στο απόθεμα των ανέργων 26.500 άτομα.
Ο κ. Ασημακόπουλος πιστεύει ότι «εάν δεν αντιστραφεί η υφεσιακή πορεία της οικονομίας με κάθε διαθέσιμο μέσο πολιτικής, η δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και ο επιθυμητός στόχος της βιωσιμότητας του δημοσίου και (ιδιωτικού) χρέους θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα άπιαστος».
Ρεπορτάζ : Χρήστος Κολώνας
Ημερησία

ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ 183.000 ΝΕΑ "ΛΟΥΚΕΤΑ"


«Λουκέτο» σε 183.000 επιχειρήσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2012, γεγονός που συνεπάγεται απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας, προβλέπει η Γενική Συνομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) ως συνέπεια της ύφεσης. Μάλιστα, από τις 183.000...
επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι θα κλείσουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, οι 100.000 αναμένεται ότι θα βάλουν «λουκέτο» έως το τέλος του 2011. Και δυστυχώς, μάλλον δεν πρόκειται για υπερβολή, αφού οι έως τώρα εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ και του ερευνητικού της φορέα, του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), έχουν επιβεβαιωθεί από τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της έρευνας εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), μέσα σε ένα έτος (Ιούλιος 2010-Ιούλιος 2011) χάθηκαν 300.000 θέσεις απασχόλησης, πολύ κοντά στην πρόβλεψη που είχε κάνει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τον Ιούλιο του 2010 για απώλεια 305.000 θέσεων απασχόλησης σε ορίζοντα 12μήνου.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ίσως να πρόκειται και για μετριοπαθή πρόβλεψη, καθώς 183.000 είναι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται «στο κόκκινο». Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, άλλες 190.000 επιχειρήσεις θεωρείται αρκετά πιθανό, βάσει των απαντήσεων των ιδιοκτητών τους, ότι θα κλείσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Κάτι που, εάν συμβεί, θα προσθέσει μερικούς εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους ακόμη στις ήδη υφιστάμενες «στρατιές». Μόνο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 αναμένεται ότι θα χαθούν 134.000 θέσεις μισθωτής εργασίας στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το χειρότερο ίσως είναι, όπως επισημαίνει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ότι πλέον η ανεργία προκύπτει κυρίως όχι από την αδυναμία απορρόφησης των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας - φαινόμενο που χαρακτήριζε τις προηγούμενες δεκαετίες- αλλά από την καταστροφή των υφιστάμενων θέσεων εργασίας εξαιτίας του κλεισίματος χιλιάδων επιχειρηματικών μονάδων. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας, το απόθεμα δηλαδή των ανέργων, σχηματίζεται κατά τα 2/3 από την απώλεια θέσεων απασχόλησης και κατά το 1/3 από τα νεοεισερχόμενα άτομα. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στην κατανομή του ποσοστού ανεργίας κατά ομάδες ηλικιών. Ετσι, εκτός από το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας (42,4%) για την ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, στην οποία κυρίως ανήκουν οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι, τα ποσοστά ανεργίας για τις λοιπές ηλικιακές ομάδες φαίνεται να έχουν αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από το 60% έως το 100%.
Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι εμπορικές και οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις, οι οποίες βεβαίως αποτελούν και τον κύριο όγκο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Βάσει των στοιχείων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), από τις αρχές του 2009 έως τον Αύγουστο του 2011 μόνο στον κλάδο του εμπορίου έβαλαν «λουκέτο» 68.000 επιχειρήσεις. Με δεδομένη τη συνέχιση της ύφεσης, εκτιμάται ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 θα διακόψουν τη λειτουργία τους άλλες 27.000 εμπορικές επιχειρήσεις ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2012 θα έχουν απομείνει κάτι παραπάνω από 200.000.
Το β΄ τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των απασχολούμενων στο εμπόριο μειώθηκε κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, ενώ ειδικά στο λιανεμπόριο η μείωση είναι της τάξης του 5%. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους εργοδότες, ο αριθμός των οποίων υποχώρησε κατά 6,5% μέσα σε έναν χρόνο, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Από την άλλη, ο αριθμός των μισθωτών στο εμπόριο μειώθηκε κατά 4% το β΄ τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2010.
Ρεπορτάζ : Δήμητρα Μανιφάβα
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...